Reference z minulého zaměstnání

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
11.11.23 13:08

Reference z minulého zaměstnání

Chtěla jsem se zeptat personalistek případně vedoucích pracovníků, jak reagují na dotazy ohledně bývalých zaměstnanců z jejich nového pracoviště. Pokud se jednalo o zaměstnance dobrého, tak samozřejmě není problém ho pochválit. Ale pokud jsme s tím zaměstnancem nebyli spokojeni, referujete to v případě dotazů dále? Nebo z toho diplomaticky vybruslíte? Protože u některých zaměstnavatelů je zvykem, že si během výběrového řízení personalisté ověřují reference z bývalého zaměstnání.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20848
11.11.23 13:27

Já jsem se s tím nesetkal a asi nemám v úmyslu to využít.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.11.23 13:30
@Cenarius píše:
Já jsem se s tím nesetkal a asi nemám v úmyslu to využít.

Jak využít? Prostě ti volají a ptají se na bývalého zaměstnance.
Já naštěstí dávala vždy jen na dobré lidi, ti co pracovali špatně asi neměli odvahu kontakt dát.
Z opačné strany, když po mně chtěli kontakty, tak jsem ty lidi upozornila a zeptala se jich, zda jim nevadí, že poskytnu jejich údaje. Popravdě nikdy nechtěli kontakt na HR, vždy buď na kolegu nebo nadřízeného.

• Citovat
  • Upravit
20848
11.11.23 13:33
@Anonymní píše:
Jak využít? Prostě ti volají a ptají se na bývalého zaměstnance.
Já naštěstí dávala vždy jen na dobré lidi, ti co pracovali špatně asi neměli odvahu kontakt dát.
Z opačné strany, když po mně chtěli kontakty, tak jsem ty lidi upozornila a zeptala se jich, zda jim nevadí, že poskytnu jejich údaje. Popravdě nikdy nechtěli kontakt na HR, vždy buď na kolegu nebo nadřízeného.
Že já bych volal a zjišťoval si reference. Stejně tak nikdo nikdy nevolal mě.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8337
11.11.23 13:34
@Anonymní píše:
Chtěla jsem se zeptat personalistek případně vedoucích pracovníků, jak reagují na dotazy ohledně bývalých zaměstnanců z jejich nového pracoviště. Pokud se jednalo o zaměstnance dobrého, tak samozřejmě není problém ho pochválit. Ale pokud jsme s tím zaměstnancem nebyli spokojeni, referujete to v případě dotazů dále? Nebo z toho diplomaticky vybruslíte? Protože u některých zaměstnavatelů je zvykem, že si během výběrového řízení personalisté ověřují reference z bývalého zaměstnání.

Kamarádce jednou volala vedoucí z jiné firmy a ptala se na bývalou zaměstnankyni, která se k nim hlásila - samotná vedoucí rovnou řekla, že se ji ta paní úplně nezdá, ale že si není jistá a nechce vycházet hned z prvního dojmu. Lhát ji nechtěla, ale spíš se snažila reagovat diplomaticky než o ni vyprávět všechno co věděla :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.11.23 13:39
@izabe píše:
Kamarádce jednou volala vedoucí z jiné firmy a ptala se na bývalou zaměstnankyni, která se k nim hlásila - samotná vedoucí rovnou řekla, že se ji ta paní úplně nezdá, ale že si není jistá a nechce vycházet hned z prvního dojmu. Lhát ji nechtěla, ale spíš se snažila reagovat diplomaticky než o ni vyprávět všechno co věděla :nevim:

Já jsem ukončila jednu paní za alkohol. Dali jsme jí to dohodou. Trochu mě straší představa, že by mi někdo volal a ptal se. Doufám, že ne, jde o řadového pracovníka. U nás v organizaci je zvykem ověřovat si uchazeče, ale jen ty na vyšší posty. Tak mě i zajímalo, jak je to jinde.

• Citovat
  • Upravit
6879
11.11.23 13:47

Vzdy jsem rekla pravdu, ale zazila jsem i situaci, kdy sef cilene lhal, aby zamestnanci, ktery od nas odesel ublizil a snizil jeho sance na nove solidni zamestnani.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
11.11.23 13:49
@Jogrr píše:
Vzdy jsem rekla pravdu, ale zazila jsem i situaci, kdy sef cilene lhal, aby zamestnanci, ktery od nas odesel ublizil a snizil jeho sance na nove solidni zamestnani.

To je podlé. A doufám, že v nové práci berou v potaz i tuto možnost

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
11.11.23 14:01

U nás co vím, tak občas někdo zavolá a jednou nám i nadřízená řekla, že danou paní nevychválila, ale rovnou upozornila, že dle ní by danou práci neměla nikdy vykonávat.

• Citovat
  • Upravit
9000
11.11.23 15:10

Já teda mám v životopisu jako referenci uvedeného člověka, o kterém vím, že mě vychválí až do nebe, pokud mu někdo zavolá. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5072
11.11.23 15:53
@Serpentini píše:
Já teda mám v životopisu jako referenci uvedeného člověka, o kterém vím, že mě vychválí až do nebe, pokud mu někdo zavolá. :D

Ale když bývalý vedoucí řekne, že se zaměstnankyně dobře stará o děti, je to vlastně varování, že je hodně na OČR.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3790
11.11.23 19:28

U nás celkem běžné. Volá budoucí zaměstnavatel a chce reference. Zda třeba dotyčný často nechybí, jak pracuje, apod. Říkáme to po pravdě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31269
11.11.23 21:18

Ja si obcas kontakt pro referenci vyzadam. Uz jen to, s jakou ochotou mi dany kandidát ten kontakt da, muzu usoudit, jestli ten clovek ma nebo nema co skrývat.
Ted zrovna obsazuju slečnu, co ma krátkou zkušenost, referenci jsem si vyžádala, protoze vlastne doufam, ze pokud bude kladná, kandidatce to pomůže ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66798
11.11.23 21:24

U nas ma okrese je maly pisecek, sefove si navzajem sdeluji informace narovinu. Ale vim i o pripadu, kdy zamestnance vychvalili, aby se ho co nejlevneji zbavili (mimo okres)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
421
11.11.23 21:38

Já řeknu pohled z opačné strany, hledala jsem si novou práci celkem nedávno. Podle mě se to takhle oficiálně moc nedělá, tj. že by nový potenciální zam. volal do stávající práce na HR. :nevim: A co se týká referenčních kontaktů, tak to po mě z několika firem, kde jsem prošla do konce výběrka, chtěli jenom v jedné. Kontakt nakonec stejně nevyužili. Nabídka přišla i bez toho. Myslím, že když už to fakt někde potřebují, tak se prostě na toho člověka zeptají neoficiálně známých z oboru :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat