Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj,
malou 10 měsíců ted třetí den trápí průjem a zvracení. Průjem nemá žádná kvanta, jsou to spíš takové „prsky“ 3-4× denně. V pátek 3× zvracela, včera vůbec a dnes taky 3× zvracela. Moc nejí samozřejmě, občas si ožužlá rohlík, piškot, měla trochu rýže, mrkev..klasiku na stavení. Kojím. To naštěstí docela hodně, asi tak 6× za den. Plus vypiije něco málo čajíku, ale ne moc, cca 300ml. Trochu polívky se mi do ní podařilo dostat. Konzultovala jsem to s DR. Samozřejmě máme hlídat počet načůraných plen, nic jiného momentálně asi neuděláme, při přílišném zvracení nemocnice a rehydratace. A to se chci zeptat. Máme Hylak, ale chtěla bych ještě nějak podpořit to zavodnění, krom klasického přísunu tekutin, myslím, že toho moc nevypije. Doporučíte mi něco? četla jsem o Kulíšku, Enterolu,…?
Pokud kojíš 6× denně, pije čaj a sní i trochu polévky tak bych řekla, že to není žádná katastrofa a dehydratace si myslím nehrozí… Neřeknu kdyby blindila po všem co do sebe dá, ale tohle si myslím ještě jde i když to není příjemné…
Myslím si, že další věci jako např. kulíšek jsou zbytečné v tomto případě ![]()
U nás se osvědčil Kulíšek a heřmánkový čaj. Je Kulíšek nic moc chuť, chce to do něčeho hodně sladkého zamíchat. Zastavuje ale i zvracení. Na zvracení pomáhá našim dětem studené z lednice, nic vlažného ani teplého.
Mam vyzkouseny Kulisek i Enterol a s obojim jsem byla spokojena. Moc ji to chutnat nebude, ale pokud do ni neco dostanes, nic s tim nezkazis. Ja pri prujmech davam jeste neperlivou magnezku treba i ochucenou. A to, ze ji kojis tolikrat je ok? Asi blby dotaz, ale ja jsem kojila jen tri mesice oba kluky a kdyz zvraci a prujmuji, tak mleko a mlecne vyrobky vubec nedavam ![]()
@werunkaw123 hm hm…řekla bych ale podle plen, že toho moc nevypije…má jich asi 5-6, ale nejsou teda jako nabouchané. a jelikož přebaluji po každém to „prsknutí“ tak kolikrát přebalím polosuchou plenu. Tak se právě bojím, aby neměla málo tekutin. JInak fontanelu propadlou nemá vůbec, ani rtíky suché, ale nějak mi 300ml čaje nepřijde hodně
no tak uvidím…kdyžtak ji ještě občas stříknu stříkačkou čajík pod jazyk aspon. Polívku měla, ale jen asi 5lžiček, víc nechtěla…
@jakuve jj, mlíko obecně na zvracení moc dobrý není, ale jelikož je to její víceméně jediný přísun pití a jídla momentálně, tak si myslím, že je to zároven to nejlepší, o ji ted mohu dát ![]()
Ještě mám Hylak, ten nám vždy pomohl u starší, ten je teda hnusnej, jednou mi ho vyzvracela, ale včera se mi ho podařilo dát a malá ho nevyzvracela. Ten není na zavodnění, ale ten dávám kvůli té střevní mikrofloře…jen si říkám, čím ještě bych jí mohla pomoc, z té dehydratace mám strach…
Nedavno jsem kulíška dávala, je to teda hnus - slanosladké a měla jsem to problém do nich dostat. Podle toho co píšeš, to bude asi v pohodě i bez kulíška.
jinak mě doktorka doporučila NUtrilin B - probiotika a vitaminy.
ja mela strevni chripku taky a za docela dlouhou dobu mi doslo, ze jsem taky asi dehydratovana, tak jsem pila Kulíšky a pomohlo mi to.
@Petttruše nevím, kolik ti vypije jindy, ale mám 14měsíční dítě a to tolik čaje za den nevypije
@Petttruše moji kluci nikdy nevypili vic jak.300ml pri nemoci
Taky jsem to furt hlidala. Ma k tomu i horecky?
@Petttruše 300 ml čaje mi přijde dost, to mi syn kolikrat ani nevypije normálně. S tou střikačkou opatrně, ať si to pak nezprotivi, ja už jsem s nima pak docela drsně bojovala, jestli pije, tak bych je tim netrapila.
@Samy jindy taky vypije těch cca 300ml čaje plus mlíko co se nakojí a když je polívka, tak polívka..ale přijde mi to málo i tak
![]()
@jakuve dnes večer měla 38, ale jelikož se odečítá půl stupně, tak jako by 37,5, což navečer asi není nic neobvyklého, jinak je přes den studená, občas zteplá, al enic hrozného (měla jsem teploměr u našich na chalupě, měli starší dcerku, tak jsem jim ho nechala a mohla tak poprvé měřit až dnes). Teplota byla měřena v zadečku.
No tak snad je to dostačující…
@Petttruše tak pokud mas hylak na mikrofloru neni treba enterol myslim. Je malatna, bez energie? Ma. suchou kuzi na brisku? To vzdycky zkouma nase dr. a podle toho se to pry pozna jestli hrozi dehydratace. Ten Kulisk bychale dala, fakt. pomaha. Ale pokud by se to treba zitra a pozitri nezlepsilo, radeji bych zasla na pohotovost.
@jakuve já právě ted večer mluvila s DR z pohotovosti, po tom, co mi hodila obloukem mlíko, co se nakojila. Malátná není, jen uknouraná, jak jí není nejlíp. Suchou kůži nemá, ani propadlou fontanelu. Hylak máme na střeva, ješttě jsem myslela, že by něco na zavodnění nebylo od věci, ale jestli je přísun tekutin tak nějak dostačující…i když si myslím, že by měla mít víc…ty pleny fakt má polosuchý, ač jich je těch 6…
@Petttruše tak nemuze moc vycurat, kdyz blije obloukem. Osobne si myslim, ze to mleko ji drazdi ke zvraceni, ale je to muj nazor. Na to zavodneni pomuze ten kulisek a nejaka nepeliva mineralka, nejlepe prave ta magnezka (ma pry nejvic tech mineralu, ktere blitim a prujmama to telo rychle ztraci). No, vic neporadim, tak drzim palce at je mala brzo fit a ty at to taky zvladnes
. Ty nemoci deti dokazou matky pekn vycucnout ![]()