Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, chystáme se stavět rodinný Pasivní dům, byla nám doporučena rekuperace. Ale bohužel s tímto nikdo z okolí nemá zkušenosti. Budeme mít podlahové vytápení, topit se bude krbovou vložkou na dřevo. Izolační vrstva 30cm, okna trojskla.
Mám z rekuperace celkem velký strach. Nejvíc se bojím toho, že budou děti neustále nemocné, protože budou tzv. Skleníkové. Vyjdou ven a hned budou nemocné. Nebo naopak, že se budou v rekuperační jednotce tvořit bakterie a nemocní budeme stejně s rozdílem, že za to zaplatíme o statisíce navíc…
O první miminko se teprve snažíme, tím možná hůře že by mimi přišlo na svět hned do Pasivního - čistého domu s rekuperací a pak teprve odolávalo při každé návštěvě venku klasickým bacilům.
Prosím, budu ráda za každý Váš názor a rady ohledně rekuperace a podobně pasivních domech! Děkuji a hezký den ![]()
Ahoj, nejsem odborník, ale četla jsem článek, že rekuperace je cesta do pekel- za pár desítek let, až tohle budou mít všuchni rapidně stoupne výskyt astma-přispívá k tomu rekuperace- vznik plísní v „rourách“, nikdy je neodstraníte dokonale. I klimatizace hoooodně přispívá ke vzniku astma, za mně nikdy.
Ahoj, my máme pasiv i rekuperaci, takže se klidně ptej.
Vůbec nevím, kde jsi vzala, že děti budou skleníkové. Rekuperace nemá žádné speciální „protibakteriální“ filtry, tzn. že když máš rekuperaci, neznamená to, že máš „čistý“ dům. Speciální filtry by možná dokoupit šly, to nevím, my je nemáme. Co se týče chytrého názoru ohledně plísní v „rourách“, tak se musím jen smát. Přeci každý ví, že v místech, které je dobře větrané a neustále tam proudí vzduch se nikdy plíseň udělat nemůže. Plíseň má ráda vlhko a stojatý vzduch…
Může se maximálně stát, že děti budou zvyklé na neustále čerstvý vzduch v domě, takže když pak přijdou k někomu na návštěvu, tak jim pak může přijít, že to tam smrdí. Málokdo totiž v zimě větrá, tak jak by se mělo a hladina CO2 je pak hodně vysoká.
My když se rozmýšleli o rekuperaci, tak nás smíše odrazoval fakt, že s rekuparací máš v celém domě +- stejnou teplotu, což pro mě bylo nepředstavitelné. Byla jsem zvyklá spát v 16stupních. Vše je ale jen o zvyky. Nyní spím při 22 a pohoda. Prostě máme celý rok letní přikrývky a je to ![]()
@vverru
ahoj děkuji za názor. Uklidnila jsi mě. No nám taky stavaři řikali, že se dají dokoupit i extra filtry na všechno možné - dám zjednodušený příklad - dítě má alergii na pyl třebas stromů - dá se tam filtr přímo na to… S tou teplotou to by mi zase moc nevadilo. Já mám ráda teploučko všude
a s naším zateplením 30cm a trojskly si myslím, že to tam budeme mít jak v pelíšku. Čerstvý vzduch je fajn, protože máme doma 3 kočičky a někdy se jim povede to tam pěkně zasmradit ![]()
A jak topíte? My budeme dávat dolů podlahovku a nahoru asi také. Vytápět dům budeme krbovou vložkou a topit budeme klasika na dřevo. Prý nám bude stačit nějaká slabá krbovka, že tím jak je to fakt hnané do pasivu, tak stačí málo. Ale zase u té podlahovky je prý špatná ta regulace mno… Ale my máme rádi teplíčko od nohou, protože se stále válíme na zemi ![]()
A mohu se zeptat, když ti těmi rourami proudí vzduch, vzniká špína, prach, budeš ty roury čistit, rozebírat? když ne máš v nich bakterie, astma…brrrr
Ahoj,
ony se ty pojmy trosku pletou ![]()
cerstvy vzduch v dome zajistuje jednotka Rizeneho vetrani
Rekuperace znamena, ze se zpetne ziskava odpadni teplo.
Takze asi budete mit Rekuperacni jednotku s rizenym vetranim
jo a mam to doma, sestym rokem a cajk
mladymu bude 16 mesicu a od narozeni nebyl nemocnej (kupodivu je i nekojenej
)
topeni mame teplovzdusne, probiha tam nejlepsi prenos prave toho odpadniho tepla. Podlahovku mame jen v koupelne. A v obyvaku mame 4kW krbova kamna, ktera nam luxusne vytopi cely dum. a to nemame pasiv pouze nizkoenergeticky.
jo a stejnou teplotu vsude nemame, protoze nam nejakej umelec pri stavne asi proslapl trubku do loznice, takze v zime tech 16 stupnui mivame a spi se super ![]()
No my máme jen tu rekuperační jednotku s řízeným větráním, tepelné čerpadlo (zemní kolektor) a solární panely na ohřev TUV. Taky jsme zvažovali krbová kamna (skutečně stačí slabounká, spíš pozor na komín musí být speciální, ale to by měli projektanti vědět), ale ani jeden z nás po nich nějak extra netoužil a pro tepelné čerpadlo mluvil fakt, že skoro celé se zaplatilo z dotací. @kolimus tak vzduch jde přes filtry, takže nečistoty se prakticky nemají do rozvodů jak dostat. Jednou za čas se ale doporučuje rozvody případně pročistit - jsou na to takové speciální „štětky“ něco jako na komín.
Spíš mě ještě napadla jedna nevýhoda o které se moc nemluví. Je potřeba se zamyslet, kde máte dům situovaný a kde bude nasávání vzduchu. Když by jste měli smůlu a zrovna k vašemu nasávání vám třeba soused pravidelně čudil nekvalitním starým kotlem a pálil kde co, tak jednotka to pochopitelně nasaje a rozhoní po celém baráku. Takže jen se ještě nad tím zamyslet. ![]()
Ja tomu teda vubec nerozumim, ale sousedi rikali, ze jim hlavne na zacatku vadil hluk, ze to porad huci. Je to tak?
Nám tedy nehučí vůbec nic. V rekuperační jednotce nemá CO hučet. Maximálně trochu hučí tepelné čerpadlo, ale jen když běží, ale je to mnohem tišší než třeba lednice. Navíc vše je v technické místnosti, takže skutečně nic.
Ja bych do ni tedka uz teda sla. nedali jsme, nemeli jsme prachy a tak jsme si rikali neco ala kysele hrozny.
manzel blbe dodelaval jednomistnostovou do loznice, ta dela hluk - ma teda zase vyhodu, ze muzem mit v loznici chladneji, nez jinde v byte
ale jinak musis stejne furt vetrat okny (kdyz ji nemas), jinak naopak plesnivi cely dum - rekuperace odvadi vlhkost, mas o starost mene
prej je tim slyset zvuk z mistnosti do mistnosti, naopak pod dverma prej nijak zasadne netahne PREJ (rikali lidi)
jo my bychom ji asi museli mit na spinacky, protoze v urcite hodiny v zime se vsichni vgrati domu a prilozi petflasky a lamino do kamen a to bych fakt nevetrala
zalezi, jak je to vas, my holt bydlime v sockovicich
Ahoj, také máme rekuperaci, dům je ale nízkoenergetický. Jsme s ní spokojení, v zimě ji máme puštěnou pořád, v létě je vypnutá a větráme normálně. Má tři stupně, první není skoro slyšet, další už jsou hlučnější, hlavně v noci se to dost ozývá. Ale jedeme převážně na ten první. Rekuperace nám hodně šetří teplo, topíme jen elektřinou.
@vverru
A jak to děláte v létě? Budeme bydlet na skorosamotě na malé vesničce krásně v přírodě u lesa. A tak vím, že v létě budu chtít mít otevřená okna a budeme mít i to francouzské okno ven na terasu. Na léto jí vypínáte abyste mohli bez problémů větrat?
@MájaMája
Jak dlouho jí máte? Čistíte ty trubky nějak pravidelně?
Máme ji rok a půl, zatím jsme trubky nečistili. Bylo nám řečeno, že stačí tak 1× za 3 roky a to vstříknutím chem látky do potrubí. Trubky s přívodem čerstvého vzduchu nebudou problém, spíš odvody, hlavně z kuchyně. Filtry jsme zatím měnili asi jen 2×. Záleží, jak je zanesený, chce to kontrolovat. Ten náš jde i vyprat a opakovaně použít.
@MájaMája
no mám s toho všeho hrůzu
Rozpočet se vyšplhal o půl milionů výš, než jsme čekali, a to v tom není ani započítaná rekuperace a topení. tak ted řešíme co jo a co ne abychom ušetřily. Na kolik Vás vyšla rekuperačka?
Stále zvažujeme to topení, jestli dávat podlahovku i nahoru do patra nebo jen dolů a nahoru jí dát pouze do koupelny jinak radiatory. Rekuperace teda v PD určitě musí být, to už vím, ted zvažujeme hlavně to topení.
NEMÁTE JEŠTĚ NĚKDO ZKUŠENOST SE ZDIVEM SENDWIX? Budeme mít zdivo 17,5cm a zateplení prý bude 30cm… Nějaké rady? ![]()