Řeším stravování až moc?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Řeším stravování až moc?
Ahoj maminky. Chtěla bych se vás zeptat na názor nebo najít nějakou spřízněnou duši… Možná to přeháním se „zdravou“ stravou své 15 měsíční dcerky. Doteď nepoznala cukr (sacharózu), průmyslově vyráběným sušenkám se chci vyhýbat co nejdéle, jednak kvůli éčkům a ztuženým tukům,ale také kvůli alergenům (v prvním roce jsme často řešily vyrážku a ekzém). Kupuji jen dětské bez cukru. Sůl omezuji na minimum (příjem jen v „polystyrenu“, někdy v lučině nebo cottage nebo výjimečně v rohlíku nebo chlebu-četla jsem, že jeden rohlík představuje pro batole max. denní dávku sodíku). Jogurty dávám jen bílé a dětské křupky kupuji zásadně bez soli a rostlinných olejů. A ovocné přesnídávky samozřejmě také bez přidaných cukrů. Terezka je s jídlem spokojená, křupinky i jogurt miluje. Papá s radostí. I tak má jídelníček pestrý a snad i s dostatkem potřebných látek a živin. Jíme jáhly, pohanku, kukuřičné výrobky, různou zeleninku, ovocné přesnídávky, bílé jogurty, cottage, lučinu… Tak proč bych jí cpala nezdravým cukrem, tuky a konzervanty? Je můj pohled na výživu dcerky přehnaný???
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Pokud dobře prospívá tak bych žádný problém nehledala je na to zvyklá tak proč to měnit ale samozřejmě záleží na tobě já bych to tak nechala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ahoj,určo to děláš dobře ale časem bych zařadila i maso,teda pokud ho jíte?Ale to je jen můj názor
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Podle mě teda není, já to tak taky plánuju…A plánuju, že se celá rodina svezeme s dcerou a najedem přísnej režim, abychom si nic nezáviděli ![]()
V dnešní době, kdy dětská obezita začíná být dost prolém, si myslím, že děláš jedině dobře ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Nechapu, proc mas vubec pocit se nejak obhajovat
. Ja jsem teda trochu matka-neresitelka, jsme takovy normalni mainstream, ale jak to delame, tak to delame a je to nase vec. Deti jsou zdrave, sikovne, spokojene, dobre zivene, to je asi to podstatne. Jasne, budes muset odolavat najezdum okoli, ale nejdriv si musis byt totalne jista sama sebou, pak muzes uspesne odolat
. Drzim palce, Linda
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mám to hodně podobně - dost dbám na výživu - bílé jogurty, ovoce čerstvé, nic nepřislazuji, k obědu vždy zelenina, nesolím vůbec. Kluk to jí bez problémů. Nicméně poslední dobou uvolňuji - základ zůstává stejný, ale semtam si dáváme v mateřském centru nějakou doma pečenou buchtu, na návštěvách povoluji nějaké sladkosti, u babiček může také něco nezdravého.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No ale počkejte pak ve školce, tam dostanou „všechno možný“ a aby tam pak neměli problémy s jídlem, popř.zažívací problémy.
Osobně si myslím, že všeho - i péče - moc škodí, prostě všeho s mírou. Pomalu, postupně bych občas něco sem tam dala…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Kiboolky. Jasně, maso samozřejmě jíme! Jen ne formou salámů. Jak taky jinak, že? ![]()
Díky za podporu. Spíš mám pocit, že okolí mě bere jako mámu, která nedopřeje dítěti dobrůtky a omezuji jí v době, kdy už by „mohla vše“. Nepochopí, že to, co Terezka jí, dobrůtky také jsou. Já sama cukr přijímám minimálně, kolikrát zjistím, že jsem si jídlo ani neosolila a také mi chutná (vaření v parním hrnci sůl ani nepotřebuje
).
Jojo, stále si říkám: „Nestyď se za svůj přístup, je správný.“ Jen ty občasné poznámky… I když nejsou myšleny zle, člověku to moc dobrého pocitu nedodá. Ale jsem ráda, že nejsem sama ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj. Nevidím na tom nic špatného, u starší dcery jsem to měla podobně. Do té doby, než jsme začaly víc chodit mezi děti a dcera mělo tolik „rozumu“, že co viděla u ostatních, chtěla taky. Ve 2,5 letech začala chodit do jeslí a od té doby jsem to přestala tak striktně řešit, protože jinak bych ji musela mít pořád doma. U mladší už to tak jednoduché není, ale i tak obědy pro ni stále nepřisoluju, sladké mívá minimálně (dětské sušenky už nekupuju, porovnávala jsem je třeba s piškotama a přišlo mi to skoro jedno), jogurt miluje bílý, pro oživení jí do něj občas rozmačkám banán nebo nastrouhám jablíčko. Zeleninu jí k obědu i večeři. Možná jsem to přehlédla, ale maso jí nedáváš? Tak to my jsme masožravci. Nedávám jí ho každý den a ani velké množství, ale bez masa být nemůžeme
.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hanscha píše:
Tak proč bych jí cpala nezdravým cukrem, tuky a konzervanty? Je můj pohled na výživu dcerky přehnaný???
Máš svůj názor na výživu, tak se jím řiď - stejně jako to děláme všechny ostatní. Co chceš slyšet tady, pochvalu? Od některých se jí jistě dočkáš, od jiných uslyšíš, že zbytečně vyšiluješ. Neexistuje žádný univerzální a jednotný přístup - informace o výživě má možnost si najít každý, zpracováváme je pak každá podle vlastního rozumu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak je to jen a jen tvoje věc, mně osobně to třeba přijde přehnané, myslím, že čeho je moc, toho je příliš, ale to je můj názor, který se s tvým zkrátka neshoduje.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hanscha píše:
Kiboolky. Jasně, maso samozřejmě jíme! Jen ne formou salámů. Jak taky jinak, že?![]()
Díky za podporu. Spíš mám pocit, že okolí mě bere jako mámu, která nedopřeje dítěti dobrůtky a omezuji jí v době, kdy už by „mohla vše“. Nepochopí, že to, co Terezka jí, dobrůtky také jsou. Já sama cukr přijímám minimálně, kolikrát zjistím, že jsem si jídlo ani neosolila a také mi chutná (vaření v parním hrnci sůl ani nepotřebuje
Jojo, stále si říkám: „Nestyď se za svůj přístup, je správný.“ Jen ty občasné poznámky… I když nejsou myšleny zle, člověku to moc dobrého pocitu nedodá. Ale jsem ráda, že nejsem sama).
Máš dobrý přístup my holkám taky nekupujem sladký ale salám jo
a neobhajuj se nemáš proč,je to o sto procent lepší než burger a hranolky a pizzy..
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Petpro, než Terezka doroste do školky, už bude jíst normálně. Ne, že by se neomezeně ládovala sušenkami, ale bude jíst všeho s mírou a dle zásad správné výživy. I bonbony už znát bude
Jen teď je ještě malá a není kam spěchat. Organismus si teprve přivyká na lidskou stravu. Takže chci vše jen pomaleji ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hanscha píše:
Petpro, než Terezka doroste do školky, už bude jíst normálně. Ne, že by se neomezeně ládovala sušenkami, ale bude jíst všeho s mírou a dle zásad správné výživy. I bonbony už znát budeJen teď je ještě malá a není kam spěchat. Organismus si teprve přivyká na lidskou stravu. Takže chci vše jen pomaleji
Tak vidis, sama sis odpovedela
U Klary jsem byla stejne prisna, Matyase stravu tolik neresim, prizpusobila jsem jen nase vareni tak,aby to mohl i on, sladkym ho neladuji, panc to moc nekupuji a kdyz mu jednou zacas da oplatku babicka, tak to absolutne neresim / coz u prvni bych resila
/…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Hanscha píše: … Spíš mám pocit, že okolí mě bere jako mámu, která nedopřeje dítěti dobrůtky a omezuji jí v době, kdy už by „mohla vše“…
Na to se vykašli a dělej si to po svém. Jen bych si dala pozor, abys nebyla za semetriku i u dítěte.
Já jsem taky před každým svátkem, Velikonoci, Vánoci, Mikulášem atd. říkala celé rodině: „Žádnou čokoládu! Jestli mu chcete něco nadělit, tak třeba ovoce i cizokrajné…“ Rodina to respektovala, malej nijak netrpěl (nejmilejší odměnou byly kukuřičné neslané křupky nebo kousek jablíčka/hrušky
)
Tyhle Velikonoce jsme ale byli pozvaní na oslavu ke známým, kde bylo více dětiček. A já věděla, že tomu neujdeme (těm sladkostem). Ostatním dítkům jsem sice zcela netradičně místo čokoládových vajíček nakoupila Besipky
(hroznový cukr považuji za jakš takš zdravý), ale bylo mi jasné, že mlaďocha před čokoládou neuchránímm. Ale nehrotila jsem to! Nevrhala jsem se na něj a nervala mu to z ruky. Neříkala jsem ostatním: Nedávejte mu to!!! Prostě jednoho zajíčka slupnul, ostatní jsem uklidila do tašky, doma už si nevzpomněl…
![]()
(Btw, sekundární efekt je ten, že mám plný šuple sladkostí, což normálně nemívám a v kombinaci s těhu chutěma na sladké (které také normálně nemusím) je to vražedná kombinace, váha nestíhá…
)
Tož asi tak. Do 3 let chci vydržet, až půjde do školky, asi bude všechno jinak, ale já se z toho hroutit nebudu, protože základy „zdravého stravování“ už snad nějaké bude mít.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit