Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ne, nikdy jsem nepočítala jak dlouho spí a nikdy jsem neměla potřebu, hystericky řešit že musí spát na čas nebo po O. Většinou byla jistota 4 odpoledne a 10 večer. Vlastně je ta desátá jediná jistota. j8ndy tom prostě nešlo.
Já to řešila furt, protože zejména první dítě spalo extrémně málo, což způsobovalo, že jsem taky spala extrémně málo…takže jsem zkoušela různé bejkarny, ale málokdy to k něčemu vedlo. Nejlíp spal na mě
, tak jsem s nim x hodin presedela na sedacce nebo v posteli. No a před druhými narozeninami přestal přes den spát úplně, jediná šance byla uspat v autě…jenže to pak za chvíli znamenalo, že večer nešel spát před půlnocí. Celou noc prespal někdy ve 4 letech asi, ale to už jsem měla druhé. Ze spánkové deprivace jsem se hrabala několik let a někdy mám pocit, že možná úplně nevyhrabala dodnes, a to je staršímu téměř 10
![]()
Nikdy jsem to úplně nehrotila..akorát teda od té doby co měly děti jen jeden spánek tak jsem je pak pokud se sami nevzbudili dřív kolem 3 odpo budila. Jasně vždycky mě trochu naštve když místo očekávaného 2-3h spánku se dítě vzbudi už po hodince ale tak co no…zas aspon rychleji usne večer 😁
Jo a vlastně od té doby co chodí starší do školky tak je hudim i rano nejpozději kolem 7, aby jsme se nějak vypravili…a odpoledne zas pokud chlap není doma tak budím mladsiho v půl 3, abych zas byla ve 3 ve školce pro starší…
Malý má 9m a má 2-3 spánky za den.. jak kdy, podle toho jak dlouho spí. Já osobně si to teda hlídám a chodí spát co vesměs cca 3 hodiny.. někdy usne na půl hodiny, někdy na 45 minut, jindy spí i 2 hodiny v kuse. Záleží jak kdy..
Nehrotila jsem. Ale my jsme si to mohli dovolit, že se nehrotilo. Nám teda každé dítě spalo po obědě, až nespalo, tak klidně jen leželo a v noci taky nikdy nebyl problém. Už máme velké kolohnáty pubertální a o víkendu praktikují stále, že po obědě mají odpočinkový režim
.
V tom věku kolem roku buď jsem je dávala do postýlky spát po obědě nebo jsem si s nimi klidně po obědě lehla a nebo do kočáru na zahradu. V tom byl ten rozdíl. Venku na vzduchu se spalo nejdýl. Rozdíl byl přes týden, když jsem měla starší ve školce. Tak mladší šel automaticky po obědě do kočáru, abych mohla drapnout kočár a přesunout se na 15 h ke školce. O víkendu spíš doma spal.
Ale dovedu si představit, že někomu výkyvy můžou narušit/rozhodit režim. Tak prostě musí držet víc pravidelnou uzdu. Myslím si, že prostě neexistuje univerzální řešení. Každé dítě je originál a ten originál potřebuje své.
Ano, resim a to hodne. Vidim extremni rozdil kdyz mam dobre vyspane dite a kdy se to treba uplne nepovede…ma rok a mesic. Ma dva spanky. Denni uspavam v nositku, prekladam do postele a spim s ni. To je jistita ze se vyspi dobre a kvalitne, kdyz ji neco vzbudi, mam sanci ji douspat a odpocinu si i ja…miluju byt u ni…kdyz nekde jsme, spi v nositku. Tam uz ty spanky nejsou tak kvalitni, ale uz to zadnou tragedii nezpusobuje. Ted se ji ty casy trochu meni, mozna pomalu prejde na jeden spanek. Ale kdo vi, to sem si myslela uz vickrat.
U druhého jsem řešila. U prvního nebylo co, protože jsem stejně pracovala. A navíc spal luxusně. ![]()
Ale pamatuji si, že jsem řešila, aby ideálně spal doma, to znamenalo, že i já se mohu natáhnout. Snažila jsem se vždy v autě zabavit, aby neusnul tam. A pak mezi 2-3 jsem řešila to, aby neusnul třeba v 15, 16, 17 hodin. To už totiž nespal přes den, ani ve školce.
@Anonymní píše: Více
Mně malý po přechodu na 1 spánek taky spal takto, ale popravdě, pro mě to byl najednou luxus. Vydržel někdy i hodinu, takže ja byla nadšená. Předtím spal 2 x denně, ale 15 až 20 minut a to mi přišlo, že nic neudělám. A jo, hlídala jsem u mladšího spánek dost a hlídám stále. On stále jede ve starém čase, takže divočina. Vypadá to, že definitivně denní spánek nebude. Láme se to od 17. měsíce, kdy přestal spát denně. Za 2 měsíce má 2 roky.
Neřešila. První 3 dcery nám od cca 13 měsíců nespaly přes den vůbec. Ale ony fakt nepotřebovaly.
Dobrý den, řešíte jak dlouho vám mimča spí přes den? Malá má rok a týden a od 10 měsíce má pouze jeden spánek, a vždy spala tak 1,5 až 2hod, a teď poslední 4 dny spí 45min max, jsem docela naštvaná protože nechápu proč nespí když pak do večera spát nejde, je nepříjemná zbytek dne, jinak spí v kočárku, každý den jsme venku protože doma nespí vůbec a i v tom kočárku kdy spala dlouho se teď po chvilce vzbudí a už nezabere…