Resuscitace těhotné ženy

9
20.2.24 21:45

Resuscitace těhotné ženy

Ahoj holky, měla bych takový dotaz. Třeba některá bude vědět. Je to asi tak tři týdny, co jsem musela resuscitovat svou těhotnou kamarádku, je v 6. měsíci. Prostě z ničeho nic byla na podlaze, srdíčko netlouklo. Okamžitě jsem začala resuscitovat (masírovat srdce) a jelikož ji znám, dávala jsem i umělé dýchání. Trvalo to asi 3 minuty než se probrala. Nyní je v pořádku. Zpětně mě napadlo, jak to vlastně je s resuscitací těhotných? Jsou tam nějaká jiná pravidla? Ptám se, protože na webu je polopravd a mýtů ažaž a třeba tady některá ví. V tu chvíli jsem o tom ani nepřemýšlela jestli třeba nemohu ublížit tomu prckovi uvnitř??? Jako chápu, že jsem resuscitovat musela, aby to oba přežili, ale jen jestli se to nedělá prostě jinak kvůli bříšku a větším prsům. Díky. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
20.2.24 22:04

Ahoj. Žádný rozdíl není. Jen by se správně měla dát lehce na levý bok a podzdvihnout pravou nohu třeba nějakou dekou kvůli duté žíle. Ale většina populace tohle nezná tak by se těhotná správně měla nechat na zádech. Každopádně masáž srdce a umělé dýchání je stejné. 30:2 a 5-7cm hluboké stlačení.

• Citovat
  • Upravit
smajlik345
20.2.24 22:11

@JanaBre Tak já bych volala sanitku, takže bych se řídila tím co mi řeknou záchranáři po telefonu

• Citovat
  • Upravit
6440
20.2.24 22:14
@smajlik345 píše:
@JanaBre Tak já bych volala sanitku, takže bych se řídila tím co mi řeknou záchranáři po telefonu

To by asi udělal každý, proto čuchám trolla. Že by na zachránce poradili přerušit masáž srdce a dávat vdechy v jednom člověku? :think: nevim nevim :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10073
20.2.24 22:20
@Liška32 píše:
To by asi udělal každý, proto čuchám trolla. Že by na zachránce poradili přerušit masáž srdce a dávat vdechy v jednom člověku? :think: nevim nevim :D

Tak ono, teoreticky by to šlo, když se dělá masáž srdce tak se zásadně nevdechuje takže masáž, vdechnout a zase masáž..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
20.2.24 22:22
@Liška32 píše:
To by asi udělal každý, proto čuchám trolla. Že by na zachránce poradili přerušit masáž srdce a dávat vdechy v jednom člověku? :think: nevim nevim :D

Záchranku volala jedna paní, co byla u toho a tam poradili to, co jsem už dělala. Ale nezmiňovala, že je těhotná ač to teda je už vidět. Jako základy první pomoci mám z kurzu asi rok zpátky a učili nás, že pokud to psychicky dáme, tak můžeme i dýchat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
20.2.24 22:25
@Anonymní píše:
Ahoj. Žádný rozdíl není. Jen by se správně měla dát lehce na levý bok a podzdvihnout pravou nohu třeba nějakou dekou kvůli duté žíle. Ale většina populace tohle nezná tak by se těhotná správně měla nechat na zádech. Každopádně masáž srdce a umělé dýchání je stejné. 30:2 a 5-7cm hluboké stlačení.

Díky, tohle jsem nevěděla ani já. Takže jsem to asi lehce zmršila :zed:, protože nic z toho jsem neudělala (tedy kromě té masáže srdce a dýchání).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
20.2.24 22:28
@Skaiqy píše:
Tak ono, teoreticky by to šlo, když se dělá masáž srdce tak se zásadně nevdechuje takže masáž, vdechnout a zase masáž..

Tak jasně, že jsem to střídala… masírovat, vdechnout 2×, masírovat… Nemám 4 ruce, abych to dělala zároveň…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81480
20.2.24 22:32
@Liška32 píše:

tak třeba volal někdo jiný ne :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
20.2.24 22:35
@Lama Lama píše:
tak třeba volal někdo jiný ne :nevim:

Psala jsem to výše, že jedna paní, co byla shodou okolností u toho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
20.2.24 22:38
@Liška32 píše:

Tobě řeknu jen jediné. Je mi jedno, že mi nevěříš a nemám ti to za zlé. Já jen vím a jsem na sebe pyšná, že jsem nezpanikařila, udělala co jsem udělala a zachránila život jedný baječný mladý holce, kterou znám od dětství dobrých 18 let. Tohle naše přátelství jen prohloubilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.2.24 22:40

@JanaBre důležitý je, aby jste věděla, že pokud nechcete dýchat ( ani nemusíte) stačí jet v kuse masáž srdce - samozřejmě je nejlepší, když je vás tam víc co Vás vystřídají - většinou po minutě a střídání se počítá raz dva tři. Masáž buď tedy bez vdechu, ale bez přestání. A jsou 3 důvody masáže nechat. 1. příjezd ZZS 2. Do vystřídání 3. Do Vašeho vyčerpání

Každopádně nevěste hlavu. Udělala jste dobře - proběhla srdeční masáž a dýchání z úst do úst.
V dnešní době si myslím, že by bylo super se zaměřit na nějaké “pravidelné” školení v práci, nebo přednášky na školách. Spousta lidí nic neví a spoustu věcí se změnilo - třeba to, že se už nezkoušejí bolavý podněty, nebo že písnička rolničky, rolničky je jen mýtus.

Doporučuji Vám profil Dvorak155 na instgramu - je to zdravotnický záchranář a jeho profil je udělaný do nahlédnutí jeho práce, jsou tam i historky z výjezdů které dopadlo dobře i špatně a člověk si z toho hodně vezme a bude aspoň připravený :andel:

• Citovat
  • Upravit
81480
@Liška32 píše:

Tak to je snad fuk, jestli jednsa nebo dvě osoby, stejnak to musíš přerušit, pokud chce dýchat. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4492

První, co mě napadlo… Díky za takové lidi jako jsi ty. :kytka:
Je kamarádka i dítě v pořádku?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9
20.2.24 22:46
@Paní.Norrisová píše:
První, co mě napadlo… Díky za takové lidi jako jsi ty. :kytka:
Je kamarádka i dítě v pořádku?

Ano, jsou v pořádku. Opravdu jsem totiž začala s resuscitací do půl minuty a to bylo i dle záchranářů rozhodující.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí