Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím a jdu si pro radu jestli někdo nějakou na to má. Můj syn už oslavil třetí narozeniny a má zlozvyk si pořád cucat spodní ret. Má ho skoro non stop v puse. Nekonečné domlouvání, strašení, že se mu z toho něco stane, nestálé připomínání ať ho dá z pusy ven, hubováni, prošení a spousta dalšího nic nezabírá.. nevíte co s tím?
Nam to dělá sedmiletej. Poslední asi měsíc. Hrůza, má tu pusu celou olezlou. Vzd ymu to na noc namazu, do rána to ma hezky a jak si to přes den kouše, zase si to rozhryze… nevím, co s tím. Zkoušela jsem napominat, teď zkouším ignorovat. Doufám, že jak to přišlo, tak to odejde. Uvidíme.
No především to přestaň řešit.
To že neustále řešíš ret v puse, tak tím zpevňuješ ten zlozvyk, nebtoť je na to neustále upřená pozornost.
Na co je upřená pozornost, to se posiluje a pro dítě je lepší negativní pozornost, než žádná.
Tedy pro začátek to obrať a chval a odměňuj ho pokaždé, když si ret nebude cucat. Tím budeš zpevňovat žádoucí chování.
jinak to bývá součastí chování, které dítě pomáhá uklidnit, tedy pramení z nějakého vnitřního napětí až úzkosti - to je potřeba ošetřit.
Ne na dítě ječet, což vede k čemu? Ze vnitřní napětí bude ještě silnější.
@Ou já po svém synovi neřvu! Jsem klidná povaha. Samozřejmě když ho v puse nemá, tak ho pochválím nebo mu řeknu jak mu to sluší a že je šikovný
dělá to od mrněte..
jen já sama mám obavy z toho aby třeba díky tomu neměl předkus nebo jiný problém. Na radu dr. mu to mám připomínat, tak to dělám.
@Midaku tak snad je to u vás jen přechodné období. U nás je to opravdu od mrněte. Takže to dělá celý život.. už jsem i přemýšlela, že mu tam budu dávat pepř aby se mi to znechutilo, ale příde mi to moc..
@Ou jinak nevím jaká úzkost by v té jeho hlavičce mohla být. Jsme na něj hodní i on je moc hodný kluk. Doma žádné problémy nemáme, v kolektivu taky ne.. takže mě opravdu nenapadá, co by to mohlo být. Má hezké dětství si myslím. Dáváme mu dost pozornosti i volnosti. Zažívá různé “poznání světa”. vztah s manželem je hezký a jako otec je taky dobrý s rodinou se vídáme, ven chodíme a nejeví žádné známky nespokojenosti. Naopak říká, jakou má ze všeho radost a je šťastný ![]()
@Nanys94 nevim, ale necham si poradit. Kluk bude mít 4 a zas mi furt žere holuby a začal si cucat prsty. Nemám ponětí proč. On má ty prsty v nose i v noci a pak to strčí do pusy. Nedává si teda palec na spani nebo tak něco, ale cumi na pohádku a prsty skoro v krku. Úplně me tím tepe ![]()