Revize bojleru

138
14.10.23 17:41

Revize bojleru

Dobrý podvečer, prosím o radu. Měla jsem plynový kotel, ten se porouchal před několika lety a vodu si teď ohřívám pomocí bojleru, teplo pomocí topného obrazu - nefungují topení.
Napadlo mě tedy zažádat o levnější tarif, protože na elektřině platím hodně peněz. Volali jsme do ČEZu, tam nám řekli, že budeme potřebovat revizní zprávu od elektrikáře o tom, že máme bojler. Pod čím prosím hledat cenu úkonu, případně jak takového elektrikáře sehnat? Děkuji Ostrava

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
20901
14.10.23 18:31

Tak jelikož cena nízkého a vysokého tarifu je prakticky stejná. Tak nemá smysl to řešit. Žádnou super levnou elektřinu nemáte šanci získat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
138
14.10.23 18:52
@Cenarius
@Cenarius píše:
Tak jelikož cena nízkého a vysokého tarifu je prakticky stejná. Tak nemá smysl to řešit. Žádnou super levnou elektřinu nemáte šanci získat.

Rozumím a počítám s tím, že to nebude mnohem levnější ale teď poslední 3 měsíce mám o třetinu dražší a to se nic nezměnilo. Tak bych mohla ušetřit alespoň něco málo, jsem student, takže každá ušetřená kačka se hodí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
138
14.10.23 18:56
@Cenarius píše:

Bojler bych spínala přes nízký tarif, topení pokud by to byl noční tarif, tak by to taky bylo super, přes zimu hodně topíme přes obraz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20901
14.10.23 19:31
@Kleisy píše:
Bojler bych spínala přes nízký tarif, topení pokud by to byl noční tarif, tak by to taky bylo super, přes zimu hodně topíme přes obraz

Noční tarif neexistuje.

A evidentně neumíš číst. Tak to napíšu znova. Vysoký a nízký tarif mají aktuálně stejnou sazbu. Takže když si vyridis nějakýho revizaka a změnu tarifu, tak ti je to k ničemu. Platíš pořád stejně 24 hodin denně.

Musíš řešit změnu vytápění. Opravení či výměnu za nový plynový kondenzační kotel ti ušetří šílený peníze v porovnání s topením na El.

Příspěvek upraven 14.10.23 v 19:35

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10869
14.10.23 19:35
@Cenarius píše:
Noční tarif neexistuje.A evidentně neumíš číst. Tak to napíšu znova. Vysoký a nízký tarif mají aktuálně stejnou sazbu. Takže když si vyridis nějakýho revizaka a změnu tarifu, tak ti je to k ničemu. Platíš pořád stejně 24 hodin denně.

Ale to je jen do konce roku a jen pro ty co nemeli nizsi fix. A mely by se lisit poplatky za distribuci pro nizky a vysoky tarif. Ale to asi bude zalezet na dodavateli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
138
14.10.23 21:00
@Cenarius píše:
Noční tarif neexistuje.

A evidentně neumíš číst. Tak to napíšu znova. Vysoký a nízký tarif mají aktuálně stejnou sazbu. Takže když si vyridis nějakýho revizaka a změnu tarifu, tak ti je to k ničemu. Platíš pořád stejně 24 hodin denně.

Musíš řešit změnu vytápění. Opravení či výměnu za nový plynový kondenzační kotel ti ušetří šílený peníze v porovnání s topením na El.

A vy evidentně nevíte, co znamená slovo prakticky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101744
14.10.23 21:20
@Kleisy píše:
A vy evidentně nevíte, co znamená slovo prakticky.
No, jestli ti prijde cca 7200,– a 5000,– prakticky stejne, tak me tedy ne :think:
@Cenarius píše:
Noční tarif neexistuje.

No, me tedy 7200,– a cca 5000,– prijde jako celkem viditelný rozdil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
138
14.10.23 21:49
@j.a.n.i1 píše:
No, me tedy 7200,– a cca 5000,– prijde jako celkem viditelný rozdil.

Právě. Proto jsem se ohradila, když mi bylo napsáno, že evidentně neumím číst, že už slovo “prakticky” značí, že tam rozdíl nějaký bude i kdyby ne tak velký, což mě se hodí každá koruna.. Škola, práce, byt, koně.. Když se někde dá ušetřit, tak jsem jen ráda. Takže pro mě i rozdíl 500kč byl fajn. Ani jsem neměla představu o tom, kolik by rozdíl mohl být, počítala jsem, že pár stovek ale to co píšete vy, je skvělé. Děkuji za přínosný komentář.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
171
14.10.23 23:11

Ono to není tak jednoduché, že předložíš revizi na bojler a hned dostaneš „noční proud“. Ta zmíněná revize je až to poslední. Bojler musí být zapojeny přes stykač, ten je zase ovládaný přijímačem HDO (sazbovým spínačem). Přijímač HDO je umístěn v elektroměrovém rozvaděči, stykač v bytovém rozvaděči. Mezi nima musí vést ovládací kabel. Jestli tento kabel zatím instalován není, musí se instalovat dodatečně, což zpravidla znamená rozsekat chodbu. Elektroměrový rozvaděč musí být navíc připraven na instalaci dvousazbového elektroměru a zmíněného přijímače HDO. To znamená předepsaný prostor a držáky pro oba přístroje, jistič pro přijímač HDO a příslušné propojovací vodiče, samozřejmě řádně označené. Všechno podle SOUČASNÝCH norem a SOUČASNÝCH připojovacích podmínek distributora. Až bude vše nachystáno, revizní technik potvrdí že bojler je v době platnosti vysokého tarifu blokován (stykač) a že elektroměrový rozvaděč je nachystaný pro instalaci dvousazbového elektroměru. Pak Ti distributor MOŽNÁ „noční proud“ přizná a připojí. Za mě, jestli chceš ušetřit, nešel bych do toho, protože se při zmíněných úpravách můžou vyskytnout komplikace, které Tě budou stát dost peněz. Vůbec nejlepší bude, když to na místě posoudí této problematiky znalý elektrikář.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2351
15.10.23 03:16

Jako první si stáhni připojovací podmínky distributora v místě a v případě, že bude požadovat blokování akumulačních spotřebičů, zjisti stav a cenu rekonstrukce. Spočítej si, od jakého odběru se dvoutarif vyplatí. Nezapomeň, že za nízký tarif platíš další stálou platbu. Dosaď si to do rovnice a pak si spočítej návratnost investice.
Jak už bylo řečeno, úspory dosáhneš zprovozněním plynového kotle. Ani okrajově nevěřím tomu, že by nešel opravit. Plynové kotle se dají opravovat do nekonečna. Náhradní díly jsou k dostání včetně celých funkčních starých kotlů velice levně. Stačí sledovat inzerci. Neřekl vám to nějaký výměnkář, který neumí nic opravit a chce dělat důležitého?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí