Revmatoidni artritida a invalidní duchod

Anonymní
30.9.19 11:00

Revmatoidni artritida a invalidní duchod

Ahoj byla mi diagnostikovana revmatoidni artritida a chtěla jsem se zeptat jaké máte zkušenosti s léčbou a jestli někdo z Vás má na to důchod a jaký je postup…děkuji a
Hezký den :oops:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9181
30.9.19 12:16

Zkus honeopatika, kamarádka má výborné zkušenosti, léky předepsané nechtěla, kvůli játrům.
A důchod neřeší, páč je v pohodě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3248
30.9.19 12:17

Ahoj, RA má naše 8 letá dcera. Naštěstí „jen“ v koleni. Každé 3-6 měsíců KO v Motole. Asi 4× podstoupila punkci a 2× podání kortikosteroidů přímo do kolene. Jinak dochází co 3 měsíce na oční kvůli zánětu duhovky v oku (jev v důsledku RA). Kapeme do očí kortikoidy. Pokud by se zánět očí nezklidnil po kortikoidech, přistoupilo by se na komplexní léčbu (metotrexát).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12600
30.9.19 13:46
@Anonymní píše:
Ahoj byla mi diagnostikovana revmatoidni artritida a chtěla jsem se zeptat jaké máte zkušenosti s léčbou a jestli někdo z Vás má na to důchod a jaký je postup…děkuji a
Hezký den :oops:

Revmatoidní artritida je různorodá nemoc, která má individuální průběh a léčba (různá) se odvíjí vždy od konkrétní nemoci a pacienta.
A invalidní důchod se nedává „na nemoc“, ale na tvůj konkrétní zdravotní/funkční stav, který ta nemoc vyvolá. A postup je, že se zprávou od revmatologa jdeš k praktickému lékaři.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12600
30.9.19 13:49
@pannda píše:
Zkus honeopatika, kamarádka má výborné zkušenosti, léky předepsané nechtěla, kvůli játrům.
A důchod neřeší, páč je v pohodě.

Uvědomuješ si, že revmatoidní artritida je závažné autoimunitní onemocnění, které může být i těžce, a v poměrně krátké době, invalidizující?
Takže radit někomu s tímto onemocněním :roll: nebrat léky a jíst homeopatika… :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
30.9.19 13:57

Obávám se, že ID jen tak nedostaneš, pokud už nejsi třeba na vozíku. Dokud ujdeš aspoň 400 m, tak to není ani na 1. stupeň. To je polovina Václaváku.

• Citovat
  • Upravit
12600
30.9.19 14:00
@Anonymní píše:
Obávám se, že ID jen tak nedostaneš, pokud už nejsi třeba na vozíku. Dokud ujdeš aspoň 400 m, tak to není ani na 1. stupeň. To je polovina Václaváku.

Tak to taky není úplně pravda, to postižení může být komplexnější, nemusí třeba ani chůzi ovlivnit, jsou i jiné důvody, proč člověk není způsobilý/má omezení k práci a může mít invaliditu i vyššího stupně. Nicméně představa, že invalidní důchod přiklepnou na diagnózu je úplně špatná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
746
30.9.19 15:04

Já mám RA, beru metotrexat. Ze začátku kortikoidy, nebyla jsem schopna ani sama vstat z postele. Teď funguju naprosto normalne, pro ID není důvod, záleží na tvém stavu, nikoliv na diagnoze. I RA jako taková má své stupně. Pro více info můžeš zkusit stránky revmaligy a na FB je taky poměrně velká skupina ( Revmatoidni artritida) lidi s tímto onemocněním a jakýkoliv dotaz ti tam radi zodpoví lidé, kteří s tím mají zkušenosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12600
30.9.19 15:27
@Peta02 píše:
Já mám RA, beru metotrexat. Ze začátku kortikoidy, nebyla jsem schopna ani sama vstat z postele. Teď funguju naprosto normalne, pro ID není důvod, záleží na tvém stavu, nikoliv na diagnoze. IRA jako taková má své stupně. Pro více info můžeš zkusit stránky revmaligy a na FB je taky poměrně velká skupina ( Revmatoidni artritida) lidi s tímto onemocněním a jakýkoliv dotaz ti tam radi zodpoví lidé, kteří s tím mají zkušenosti.

Ale ID se neodvíjí od stupně RA ale od stupně funkčního postižení, což je obecnější hodnocení stavu.
A stránky revmaligy také doporučuju, hlavně kvůli tomu, že na těch stránkách je odborná garance, takže info tam jsou skutečně relevantní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
746
30.9.19 16:03

@janat omlouvám se jestli jsem se nevyjádřila přesně, jak říkám, nikdy jsem nezjistovala podminky, proto ty odkazy. Hodně štěstí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12600
30.9.19 16:20
@Peta02 píše:
@janat omlouvám se jestli jsem se nevyjádřila přesně, jak říkám, nikdy jsem nezjistovala podminky, proto ty odkazy. Hodně štěstí

Ježíš, tak jsem to nemyslela :) Já jen chtěla, by tady byly opravdu správné a úplné info :) tohle je můj denní chleba :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9181
30.9.19 18:09
@janat píše:
Uvědomuješ si, že revmatoidní artritida je závažné autoimunitní onemocnění, které může být i těžce, a v poměrně krátké době, invalidizující?
Takže radit někomu s tímto onemocněním :roll: nebrat léky a jíst homeopatika… :roll:

Vždy má svůj pruběh…nic neradím, je to o zkoušce a mluvím o zkušenosti, kterou má kamarádka víc jak 20let… zatím má jen lehce oteklé klouby na rukou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12600
30.9.19 19:04
@pannda píše:
Vždy má svůj pruběh…nic neradím, je to o zkoušce a mluvím o zkušenosti, kterou má kamarádka víc jak 20let… zatím má jen lehce oteklé klouby na rukou…

No, ty “jen oteklé klouby” jsou právě docela problém, znamená to, že nemoc je aktivní a ta muže být aktivní i jinak, což nemusí být vidět…
Ale samozřejmě každého volba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
31.3.22 00:56

Mám od června bolesti kloubů. Začalo to rameny. Postupně se přidávají další klouby. Od srpna chodím na revmatologii. Léčba začala kortikoidy. Při zhoršovani se nasadil Salazopirin. Bez efektu. Od ledna metotrexat. Nejdříve tablety, bez efektu. Nyní injekce. Čekám, zda se efekt dostaví. Kortikoidy vysadit, ani snížit nejdou.
V laboratoři mám jen vysokou sedimentaci. Jinak revmatoidni faktor negativní. HLA negativní. Chlamydie, borelie, negativní. ELFO značí dlouhodobý zánět.
Diagnóza artritida.
Klouby jsou viditelně oteklé. Hodně bolestivé. Nemám ztuhlost. Nyní bolí většina kloubů v těle.
Díky léčbě mám neskutečnou únavu, nezvládám běžné denní činnosti. S vypětím sil se snažím v práci podat co nejvyšší výkon, abych nepřidělala práci ostatním. Ale doma už nefunguji.
Pro bolesti SI kloubů mě na neurologii nabízí abtiepikeotika. Že by mohly zmizet iritační bolesti do nohou.
A teď otázka - měl jste někdo podobné příznaky a zlepšilo se to časem s léčbou? Jaká pomohla? Děsí mě to, že vlastně stav se pořád horší a léčba nezabírá.
A myslíte, že má význam žádat o invalidní důchod? Pomohlo by mě to v tom, že bych snížila úvazek. A slibuji si od toho, že únava se trochu zlepší, bude víc času na odpočinek.

• Citovat
  • Upravit
1
25.10.24 19:44

Anonymní

Dobrý večer,
Mohu se něco prosím zeptat ohledně Vašeho příspěvku z data 31.03.22??
Děkuji Ester

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová