REŽIM

174
28.8.06 12:02

REŽIM

Ahoj mamky,
straší mě výraz REŽIM, jsem v tom sama ?
Když jsem se ptala ve svém okolí (rodina, známí), jak to mám všechno zvládnout (mimi, kojení, domácnost, vaření atp.), slyšela jsem: „Musíš si vytvořit režim!“
A tak od narození Amálky každý týden, každý měsíc doufám, že se nám konečně podaří nastavit režim. Dnes je berušce 5 měsíců a režim furt nic. Spí nepravidelně, různě dlouho, jí v různých intervalech. Mám ji budit a uspávat v určitý čas, dávat jíst jen v určitý čas ? Já fakt nevím.
Já osobně režim potřebuji a cítila bych se líp při vědomí, že každý den spí od 10:00 do 12:00 a od 15:00 do 16:00, tehdy a tehdy jdeme na procházku atd.
Je to vůbec možné nastavit miminku REŽIM ?
Jaká je vaše zkušenost ? :o :o :o
PS: Za obrovský úspěch považuji, že chodíme skoro každý den koupat a spát mezi 19:00 a 20:00 hod. To je vše, co se nám zatím podařilo :cry:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2114
28.8.06 12:17

Ahoj, já sem malé nastolila režim hned po příchodu z porodnice, takže z mýho pohledu to jde. U nás spočíval v tom že chodila večer spát vždy ve 22h. a vstávalo se vždy nejdřív v 8h., první měsíc se budila v noci na jídlo, to dostala a šlo se zas spát. Od 1m spala těch 10h bez jídla a takto to děláme dodnes. Denní spánek sem moc neřešila, ten se upravil časem sám, takže už nějakou dobu chodí spát jen po obědě a délka spánku je různá. Dokud byla kojená kojilo se taky různě ale nejmenší interval mezi kojením byl 3h, brzy se přešlo na UM a od té doby už byl pravidelnější jídelníček a s příkrmy už bylo každé jídlo ve svůj čas ale vždy tam bylo +-půl h. a takhle je to dodnes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
472
28.8.06 12:17

Jen tak pro zajímavost :)
Mám zkušenost naprosto opačnou :lol: Já i manžel jsme naprosto „bezrežijní“ mohu-li to tak nazvat. Za tu dobu 6 let, co spolu žijeme jsme vždy byli zvyklí se rozhodovat momentálně a dělat věci dle nálady. Asi jsme si v tomto hodně sedli, máme takovou povahu. Zvyklí stávat kdykoliv, obědvat třeba v pozdním odpoledni atd. S narozením našeho syna jsem chtěli nějaký ten režim zavést, ale postupně se opět vytrácel, prostě na to nejsme stavění.
Ale s úhozem sedmiměsíčnin náš syn z ničeho nic, ze dne na den začal REŹIM vyžadovat. Lze podle něj seřídit hodinky, každý den přesně moment, kdy chce láhev s mlíkem, kdy chce vstávat, kdy chce do ohrádky, moment kdy chce postýlku, kdy chce ven na procházku ( v poslední době mě rozesmívá, dkyž vždy v 10:30 začne bouchat na ledničku, že chce jogurt ) a pokuď nemá a chtěla bych činit jinak, začne hned dělat oblouk a vztekat se a podfňukávat.
Takže momentálně jsme se seřídili dle jeho návyků a teda opravdu nevím, jak to s manželem vydržíme, neboť na to nejsme absolutně zvyklí.
Ale asi bych měla být ráda…že máme tak důsledné dítě :lol: Spí celou noc od příjezdu z porodnice. Dopoledne spánek, odpoledne spánek, sní všechno, co dostane na talíř. Ale musí to mít časově správně. To už bude asi taky jeho povaha, prej jeho pradedeček byl dle vyprávění to stejné po celý život…den málem podle vojenského rozpisu :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
375
28.8.06 12:29

Ahoj, v 5 měsících se s režimem vůbec netrap. Jediné, co bych se snažila dodržovat je večerní koupání, papání, usínání a tak nejak i ranní vstávání. Přes den se mi kluci ustálili až tak těsně před 1. rokem. Do té doby si usnuli kdy chtěli, jedli taky.

Co jsem fakt pevne dodržovala veřerní rituál a ač jsem občas měla tendence ho posunout, když mi třeba Kuba usnul pozde odpoledne, ale pak jsem si řekla, že to zkusím ho dát spát jak je zvyklej a ve vetšine případech mi v tech svých půl osmý šel spát a usnul sám v postýlce. To samý starší Matěj. samo to občas posunu, ale spíš, že je dám spát dřív, když vím, že toho přes den naspali mín.

Dneska mi oba uínají spolu v pokojíku uderem půl osmé a budí se v sedum (je jim 15 měsíců a staršímu 3 roky). Před obědem chodí oba spát v půl 12 a já v lkidu vařím, dám kafe a internetím :-). Prostě idlka :-)

Na procházky jsme si chodila kdy jsem chtela. Kuba mi začal spát jednou denně až ted v tech 15 měs, do tý doba jsme ho dávala spát, když byl unavenej, v kočáru nekdy usnul nekdy ne, to jsem neřešila.

Martina

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
241
28.8.06 12:48

Ahojda Camillo
Také mám 5 měsíční mrně.Holčičku a takovej nějakej režim má už od narození!Nebo jsme se od začátku alespoň snažili. Koupeme pořád v 19hodin a není ani 20hod a už spí!S jídlem to bylo horší! Kojila jsem po 2hodinách, někdy dřív něky dýl! Horší bylo, když byla ta vedra!A dny jsou tak nějak teď stejný! Ráno se vzbudí mezi 7,30-8 hodinou, nakojím, ještě ležíme v posteli a hrajeme si. V 9hod jde spát(už je většinou taková ukňouraná, tak to na ní poznám)dám jí doma do kočárku, párkrát pohoupu a je tuhoš, v 10hod se vzbudí, v 11hod nakojím, hrajeme si, ve 12hod začně knučet, párkrát pohoupu, tak usne. Někdy jí stačí hodinka někdy spí i dvě! 15hod kojíme Pak jdeme ven a buďto si schrupne ještě v kočárku a nebo pak usne doma v 16 hodin a to spí do 17hodin. V 19hodin koupeme. Pak jí uhopsám na míči a nebo usne u kojení a většinou kolem 19:45-20hodinou spí. Pak se probudí na jídlo v 1hodinu a v 5hodin!…toť náš režim :P

Ale každej mimís je určitě jinej! Kamarádky mimčo, je o něco málo mladší a rezim nemá a nepotřebuje..je spokojený!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3076
28.8.06 12:53

Camillo,
netrap se. Je fajn, že vám zatím vychází aspoň večerní koupání a spánek, to ostatní přijde postupně samo. Prcek sám nejlíp ví co chce. Nejsem zastáncem striktního režimu ani bezbřehé volnosti, postupnem času se sžijete. Každé dítě je jiné, každý rodič taky, je třeba to postupně a nenásilně skloubit dohromady.

U nás to taky začalo pravidelným večerním rituálem hned po příchodu z porodnice. První týdny to pro malou nemělo velký význam, spíš pro mně, abych věděla, že už je večer, nějak jsem totiž ztrácela přehled o čase :P Postupně si Viktorka zvykla, přes den se dlouho o režimu mluvit nedalo, protože její ranní vstávání bylo +-1 hodina a podle toho se všechno odvodilo - vyčíhneš časem jak často potřebuje spát, za jak dlouhou dobu má hlad apod. Nelámej to přes koleno. Naší malé je skoro 11 měsíců a přes den pořád spí 3×, takže mezitím jídlo a procházka (spí totiž zá:,–(ně v postýlce), takže pořád dokola… :D Mám skoro problém něco naplánovat, někam jít apod, ale jí to vyhovuje a mně nakonec vlastně taky.

Já prostě říkám režim ano, ale nepřehánět to :)

Adka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
150
28.8.06 13:01

Ahoj,

my mame skoro 8 mesicu a rezim zadny, akorat vecer se snazime dodrzovat. Po seste kasicka pak koupeme pokud koupeme a po sedme nakojime (je to posledni dobou mene a mene kasicka staci) a sup na kute (nekdy s asi 5 minutovym krikem, ale vetsinou usina sama. Zbytek dne dost chaos, jen jeste obidek se snazim udrzet mezi 12-13 hodinou. Spi resp. spis nespi jak chce, vetsinou 2-3× denne po pul hodine, obcas si po obede da hodinku (treba dneska to tak vypada ;))). No a rani vstavani je taky ruzne, dneska se probrala v ctvrt na sedm a kolem pul osme jsem ji jeste ukecala kojenim na spanek do 9. V noci se ted budi tak 2-3× ale treba minuly tyden to bylo 2 sny za sebou 5×… O nejaky rezim jsem se snazila, ale nakonec jsem se rozhodla, ze tomu necham volny prubeh, budeme drzet usinani a poledni prikrm.

Rozhodne bych se v 5 mesicich nestresovala

Aja

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2857
28.8.06 13:01

Ahoj

režim - jak u kterého dítěte… ale tvoje malá je ještě moc moc malá… a není dobré ji třeba budit když chce spát, a uhoupávat když ještě není unavená…
ale ono to přijde… na Michala to přišlo cca v7-8 měsících… do té doby byl denní režim pouze jak u Vás večerní koupání… ale snažila jsem se .. a stejně to nešlo… pokud se mu spát nechtělo tak prostě zaboha neusl a naopak… nechávala jsem tomu volný průběh..... I když něco jako režim - nebo spíš stereotypní provádění různých úkonů jsem zavedla… děti to prý uklidňuje když ví co a jak… a já podle Michalova chování musím souhlasit:o)

Možná nám k tomu režimu pomohlo mé zjistění že v postýlce spinká líp než v kočárku a je v ní rád… .. po vložení do postýlky mi od 7 měsíců do 30 minut usnul a spával 2 hodiny… takže jsem prostě začli chodit spinkat před obědem 10-12 a pak bud v kočárku nebo v postýlce 15-17… po roce už spinkal jen po O a spí tak doteď 12-15:30 :o))) každý den .

Takže tomu prostě nech volný průběh, ono se to ustálí…mě vždycky trošku štvalo že sotva jsem si na něco zvykla, následovala změna:o))) ale tak už to holt je:o)

Tak přeji co nejvčasnější nalezení režimu:o)… ale pokud pro něj poskytneš všechny podmínky, stejně to bude jen a jen v rukou tvýho andílka:o)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1751
28.8.06 13:17

Já si myslím, že pro začátek bohatě stačí, když se koupe a chodí spát cca ve stejnou hodinu. My koupeme kolem sedmé a spát se jde v osm. Denní režim nemáme žádný - akorát odpo pokaždé procházka a k večeru jezdíme vždycky někoho navštívit, abych malou utahala :lol: Určitě bych miminko nebudila když spinká… Vařím když spí, pokud je vzhůru, nevařím, svět se nezboří a pizza 3× týdně taky není k zahození :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
241
28.8.06 13:30

:P :P jsem ráda, že někdo má také 3 krát týdně pizzu 8) 8) 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
443
28.8.06 15:04

Ahojky,
u nás režim nastal až zavedením poledního a odpoleního příkrmu a tak nějak sám. ráno vstáváme jako hodinky 6,00 - 6,30 pak papáme a hurá si hrát. Tak kolem osmé až deváté jdeme spát cca 1 hodinku a pak svačinka a opět si hrajeme nebo jdeme ven, popřípadně já uvařím během hodinky kdy spí zá:,–(ně máme jídla která se dobře ohřívájí :D :D :D . V 13,00 obědváme a jdeme spinkat cca 1 hodinka a pak ven nebo hrát a cca 16,00 svačinka (zavedla jsem nejdříve příkrmy odpoledne a ty papáme třeba i venku) a hraní a honění do večera v 18,30 koupáme, papáme a 19,00 usínáme. Takhle to u nás vypadá až od těch 7 měsíců. Problém máme v noci vstáváme cca 3× - 15× a tak jednou měsíčně i celou noc. Prostě nás trápí zuby.

Achesa a Anička 10m+19d

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
162
28.8.06 16:04

Ahoj,
uf,to jsem ráda,že nejsem sama,kdo nemá režim-podle mé tchýně jsem neschopná matka.
Od narození máme andílka,teď je naší slečně 5a1/2 m.a režim má už snad stý.
Necháváme to čistě na ní,prostě jsme otroci našeho dítka,ale to je naprosto spokojené.
Co jsme pevně nastolili je čas koupání,jídla před spaním a usínání(po 3m v naší postelí jsme se bez problémů vrátili do postýlky).Jakmile neprovedem večerní rituál od 20,30-21,00h,je zle a klidně usne bez jídla i ve vaně.Ráno se budí nejdříve v 8,00-přes noc několikrát kojíme,ale umí chrnět i do oběda.
Teď tak posledních 14 dní pozorujem,že po obědě usíná okolo jedný a natahuje spaní,takže si myslím,že si sama začíná svůj režim tvořit.

Naše okolí-rodina do nás hučí,že jí musíme samy režim tvořit,ale po zkušenostech,kdy jsme jí nutili spát kdy mi uznáme a malá vřískala v kočáře a pak spala na nákupu či se budila po 10min. jsme jí nechali,ať si to řídí sama.Ale opravdu máme spáče-andílka.Přes den spí na zahradě v kočáře,v jakémkoliv počasí(doma spát nechce) a jakmile se zaboří do peřin víme,že máme 2h.volno.

Já se tak trochu přimlouvám,nech to na ní .Režimu si ještě užijete až,až…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
691
28.8.06 17:33

Camillo, ja myslim, ze rezim u tak malyho ditete se neda nastavit. Jediny, co je podle me potreba dodrzet, je vecerni ritual, tedy v priblizne stejnou hodinu koupat, krmit, dat spat. Tak male dite se neustale vyviji a i kdyz si nejaky rezim udela, stejne je dalsi mesic vsechno jinak, aspon u nas to tak bylo. Az od nejakeho 9. mesice jsme se ustalili na 2 spancich denne, ale i tak se vse ridi podle probuzeni. Napriklad nekdy prcek stane v 6,00, tim padem je o pul 9 unavenej a jde spat. Nekdy spi 1,5 hodky, tzn. do 10,00, takze ve 12,00 obedva a kolem 13,00 jde znovu spat, a pak uz bud vydrzi do vecera, nebo si jeste jednou zdrimne. Parkrat se mi ale stalo, ze spal i 2,5 hodiny v kuse, takze odpoledni spanek se posunul na pozdeji a nebo uz pak vubec neusnul. Pokud se vzbudi az po 7,00 rano, dopoledni spanek posune az treba na 10,30 a odpoledne nespi vubec anebo az kolem 15,00.

Nema to podle me cenu lamat pres koleno, at si dite rekne co mu vyhovuje :lol: Samozrejme, pokud by bylo treba pul 6 vecer, tak ho usnout nenecham, protoze to by sel spat ve 22,00 (taky se parkrat prihodilo) a na to moc nemam nervy, vetsinou nejpozdeji ve 20,30 spi.

JANDULKA

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
174
28.8.06 18:43

Všem moc díky !
Koukám, že je to fakt dost různé. Smiřuju se teda s tím, že máme dítko zatím nerežimní a uvidíme, co další měsíce přinesou … :lol:
Camilla

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky