Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj maminky,
tak nějak +- se nám ustálil režim
7 - snídaně, cca 8:30 usne (30-45 minut)
10 - svačina, cca 11:30 usne (30-45 minut)
13 - oběd, cca 14:30 usne (cca 1,5 hod)
16:30 - svačina, po ní už do večera nespí (obden 19:00 koupání)
19:30 - večeře
Jenže malej teďka poslední dobou nějak víc spí a nebudí se na dopo svačinu, oběd, apod. Zatím jsem ho jemně budila (většinou po hodině, max. půl hodiny před jídlem), protože si myslím, že nějaký režim by už teď mít měl (8 měs.)… navíc jak nepijeme mlíko, tak před jídlem mu dávám čaj (a taky v kočárku před usnutím, to pije víc) a nechci ho dávat moc těsně před jídlem, aby jedl…
Budily byste nebo nechaly spát i za cenu zcela rozhozeného dne?
Příspěvek upraven 19.07.10 v 12:32
Nechavam spat. Mates uz cca od 10m spal jen 1× denne, po O, jeden cas jen 1h a stacilo to. A ted vstava tak v pul osme, v 9 zacne mnout oci a v 10 ho musim strcit do postylky, protoze je grogy. Nekdy spi 2h, nekdy 4h ![]()
Rostou mu zuby, to je vzdycky unavenejsi, ma vetsi pohybovou aktivitu, snazi se se mnou nejak komunikovat, takze unavi se i dusevne a ten spanek potrebuje.
Kdyz usne treba v 11 a vzbudi se ve 3, tak mu dam jen vetsi svacinu, ted v tech vedrech stejne moc hlad nemel. Nejake omezovani spanku povazuji za nevhodne, „rezim“ beru jen jako orientacni, ja taky nedelam kazdy den presne to same a nejim a nespim stejne ![]()
Já bych ho nebudila. Koukám, že spí třikrát - možná, kdybys ho nechala spát dopoledne a nebudila na sváču, spal by už jen dvakrát a delší dobu? sice jsem taky zastánkyně režimu, při dvou dětech už to ani jinak nejde, ale i tak je nebudím - myslím si, že jejich tělo si řekne, kdy a jak potřebuje spát a že zrovna tohle je věc, která se ovlivňovat nemá. S výjimkou příliš dlouhého spánku odpoledne, tam,když už syn spí třeba po 15 hodině, vzbudím ho, protože vím, že večer by usnul až kdoví kdy. Snažím se dodržovat režim tak,abychom byli pravidelně venku a hlavně aby byli pravidelně v cca stejný čas v posteli večer.
My máme taky pevný režim, ale přizpůsobujeme situaci. Malého nikdy nebudím, rozhodila bych mu celý den.
Teď například mi začal spinkat o dvě hodiny v noci déle, asi je unavený z toho vedra. Budí se tedy místo v sedm kolem deváté hodiny, tak jsme jenom pošoupli odpolední spaní na jednu hodinu a dodržujeme ![]()
Taky nechávám Naty spát. Beru to tak, že když oběd holt dostane o hodinku pozdějc než jindy, svět se nezboří. Režim máme zajetý, ale občas je třeba unavenější ze zubů, horka atd, tak ať se vyspí jak potřebuje ![]()
Navíc režim si určuje více méně ona, kdy jí, spí.. já jen určím co za jídlo bude a co budem dělat v době bdělosti… A prckové si režim různě posouvají, přidávají a ubírají si spánek i jídlo podle potřeby. Jeden čas mi odmítala dopolední sváču, tak jí to nebudu nutit, teď v těch vedrech zase moc nemusela obědvat… Stejně tak když nechce spát po obědě, tak jí nechám jen odpočinout v postýlce, ale spát jí nedonutím, režim nerežim ![]()
Já bych nebudila. I když mám ráda režim. Maty se ho v určitou dobu snažil zrušit, což jsem mu naštěstí nedovolila. U vás bych možná tipovala na nějakou změnu. Jak píšou holky, možná jsou na čase 2 delší spaní za den. Zkus malýho jeden den nechat přesně tak, jak mu to vyhovuje a uvidíš.
Taky bych nebudila.....
Mates spí přes den někdy jednou,někdy 2krát…
jen se snažím,aby měl večer koupání ve stejnou dobu a ve stejnou dobu chodil spinkat.
Ywett píše:
Já bych nebudila. I když mám ráda režim. Maty se ho v určitou dobu snažil zrušit, což jsem mu naštěstí nedovolila. U vás bych možná tipovala na nějakou změnu. Jak píšou holky, možná jsou na čase 2 delší spaní za den. Zkus malýho jeden den nechat přesně tak, jak mu to vyhovuje a uvidíš.
U nás je to, já mám pocit, celý takový těžký… malej nepije mlíko, takže mu pořád nabízím čaj, snažím se, aby k těm čtyřem deci za den vypil + měl tři mléčná jídla… O jídlo se nikdy nehlásil, takže v podstatě to je na mě, kdy mu co dám, takže má řekněme co 3-3,5 hodiny jídlo. Sám nedá nic najevo, když ho ale dám v tu určitou dobu do lehátka a zapnu bryndák, začne mlaskat a ohlížet se po misce a jí. Takže u nás ten režim je asi potřeba, jenže mám z toho poslední dobou divnej pocit, zvlášť s tím buzením. Jenže jak jinak do toho dne nacpat pití (zdlouhavě po lžičkách, v kočárku pítkem), jídlo (ráda bych zachovala 5 jídel-zeleninu, ovoce a ta 3 mléčná) a ještě hraní a tak… asi to moc řeším, ale mám o něj pořád strach kvůli tekutinám a vápníku a tak ho asi radši budím… jenže nevím, je-li to správné a s nikým v okolí se nemůžu ani poradit ![]()
Klasická vynervovaná matka s prvním (a bohužel posledním) dítětem ![]()
Nebudila bych. Dokud spal kluk 3× denně, tak to bylo také hodně nepravidelně a kolidovalo to s jídlem. Od cca 7-8mi msíců jsme najeli na spaní 2× denně a celkem pravidelně. Jídlo bych zas tak neřešila, prostě když nebude jeden den zelenina, svt se nezboří. Dáš jí další den a vynecháš třeba ovoce.
Maximálně zkus fakt najet na spaní 2× denn. Mě pak začal kluk spát déle (místo 30-40 min; 1-1,5hod) a déle i vydržel vzhůru. Ale celkově toho naspí stejně jako při 3 spánkách. A hezky to vychází dopoledne po svačině a odpoledne po mlíku v půl 3. Po probuzení po 4. má ovocnou svačinu. Sem tam je ale dopoledne tak rozmrzelej, že dám fofrem spát bez jídla. Pak dám jogurt po spaní nebo ho vynechám a dám jen pár křupek a čaj, aby vydržel na oběd.
HLavní jsou podle mě tekutiny. Já tedy dávám vodu i před jídle, tak při jídle. Ať si vychlemtá kolik chce. Sní sice jen 100-150g, ale hlady nestrádá. Nedostatku tekutin bych se bála víc.
neczuz píše:
Nebudila bych. Dokud spal kluk 3× denně, tak to bylo také hodně nepravidelně a kolidovalo to s jídlem. Od cca 7-8mi msíců jsme najeli na spaní 2× denně a celkem pravidelně. Jídlo bych zas tak neřešila, prostě když nebude jeden den zelenina, svt se nezboří. Dáš jí další den a vynecháš třeba ovoce.
Maximálně zkus fakt najet na spaní 2× denn. Mě pak začal kluk spát déle (místo 30-40 min; 1-1,5hod) a déle i vydržel vzhůru. Ale celkově toho naspí stejně jako při 3 spánkách. A hezky to vychází dopoledne po svačině a odpoledne po mlíku v půl 3. Po probuzení po 4. má ovocnou svačinu. Sem tam je ale dopoledne tak rozmrzelej, že dám fofrem spát bez jídla. Pak dám jogurt po spaní nebo ho vynechám a dám jen pár křupek a čaj, aby vydržel na oběd.
HLavní jsou podle mě tekutiny. Já tedy dávám vodu i před jídle, tak při jídle. Ať si vychlemtá kolik chce. Sní sice jen 100-150g, ale hlady nestrádá. Nedostatku tekutin bych se bála víc.
neczuz, a jaký máte režim s těmi dvěma spánky? Včetně jídla? (myslím +- časově v nějaký běžný, nevýjimečný den
)
Já jsem kvůli častému spaní nestíhala asi od 8 měsíce až do ted jednu svačinku, ale neřešila jsem to.. Byla jsem ráda, že chrní a můžu si odpočinout.
No možná mají mít 5 jídle denně, ale já si myslím, že když budou jen 4, nebo to nebude přesně mléčná či ovocná dávka, že se nic nestane..Hlady neumře.
Já být tebou, tak nebudím a neřeším tolik svačinky..
Pokud ti dělá starost ml. dávka - zvyš množství v jedné dávce, když jich nestíhá tolik. Nebo dej jogurt ještě před tím čajem atd..
přeji hezké spinkání ( co nejdelší
)
vstává mezi 6-7. Kojení buď jednou v noci okolo 4., nebo vydrží až do těch 6. Pak zkouším kojit ješt jednou mez 7-8, ale nkdy nechce. PO 9. dám jogurt a pak jde spát (dříve hned po jídle, teď 14 dní až v 10). Probudí se tak za 1-1,5. Po 12. oběd. Mezi 14-14:30 kojení, pak jde po druhé spát. Spí zase hidinku nebo hoďku a půl. V půl páté ovoce. Před sedmou kaše, pak koupání a po půl osmé spát. Nem.á tedy tch jídel 5, ale i s tím odpoledním kojení 6. Mě se zdála ta pauza 12-19 moc dlouhá jen na jedno jídlo mez, tak to řeším mlíkem - dá si kolik chce, řeším tím i tekutiny, protože vodu moc nechce.
ahoj maminky,
tak jsem ho nechala, co se stane. No stalo se, že spíme dopoledne hodinu a půl až dvě, pak mezi svačinou a obědem vydrží, pak spí po obědě tak do tří a pak odpadne kolem šesté… ale to ho musím nejpozdeji ve třičtvrtě na sedm opravdu vzbudit, jinak máme v háji cely vecerni ritual, kasi, koupani a usinani v pul devate. Kdyz ho vecer takto vzbudim, usne vecer v pohode v obvyklou dobu. Takze nevim, není-li to z bláta do louže…
, i když tedy je den celý v jeho režii kromě toho večera.
Můj dotaz sice není úplně shodný s původním, ale nechci zakládat nové téma.
Dcerce bude brzy rok a špatně spí, je unavená a dost protivná. Noční „klid“ máme od deseti do půl sedmé, v noci se mi ale několikrát probudí, dožaduje se maminky, spánku v mojí posteli a podobně. Přes den spí dvakrát asi tak hodinu, po svačinách, a musím s ní jít ven, doma by mi neusnula.
Přemýšlím, jestli by nepomohlo zkusit ji pomalu přesvědčovat, aby spala jen jednou denně po obědě. Nebo to mám nechat na ní a doufat, že to přejde? Je to zatím moje jediné dítě a nemám problém sladit svůj režim s jejím. Víc mi vadí, že je opravdu dost protivná a málokdy se vyspí do pohody.
@Suzuveverka tak takovy nocni rezim by nestacil ani me!!!.,…to je silene malo hodin spanku, ja mam skoro setiletaka a spi od 20 do 7 anebo od 21 do 8 anebo od 21:30 do pul desate..Mozna by bylo lepsi ji prevest na jeden delsi, po obede spanek…a v noci urcite vic! Co znamena ze doma neusne…je naucena jen na kocar? a jezdeni? nebo to je jen o usnuti a vozeni s tim nesouvisi? Balkon zahrada neni? A nedivim se ze je protivna, prtotoze ten nocni spanek je nedostacujici…Urcite preved na jedne spanek a ukladej driv. V e22 chdoim spat ja…proc by nelo rocni dote ktere jeste nevic pres den spi jen po hodine.