Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, můžete mi říct, jaký mají odpolední a večerní režim Vaše tříleté děti? Moje tříletá dcera svačí před 17h., pak má po 19h. koupel a pak večeři (chleba s Lučinou apod.). Vzhledem k tomu, že máme od paní doktorky doporučeno zhubnout, tak si říkám, jestli není lepší jíst před koupáním a pak už nic, ale takhle to máme zajeto od miminka.. jak to máte Vy? Díky ![]()
My to máme takhle, kolem 16 h má svačinku, záleží kdy se odpoledne probudí, pak má o půl 7 večeři, v 7 se koupe a kolem 8 hodiny jde spat.
Na chlebu s Lučinou po sedmé večerní nevidím nic tak hrozného. Pokud máte zhubnout, ubrala bych pečivo (k večeři dala třeba jen cottage se zeleninou), vypustila sladké + sladké pití, upravila porce, aby se nepřejídala a zařadila pohyb. Ale pokud máte takto režim od malinka a k večeři jí nedáváš kachnu s knedlíkem, asi bych to nechala a neměnila jí to.
Sice syn ještě nemá 3 roky, ale máme to velice podobně, jenom večeří mléko. A kolik malá váží, že má zhubnout?
S tříleťákem už to neřeším, jí svačinu když to vyjde. po spaní nebo po příchodu domů. Obvykle mezi 16-17. Večeří s námi, takže tak v půl sedmé, koupe se až v 8.
Ahoj. Tak já jsem zas ta máma, co dodržuje režim. Od miminka dodržujeme přesné časy. Takže svačíme v půl 4 odpoledne a večeříme v půl 7. Koupeme před večeří v 6 večer. Spát jdeme v 7. Vstáváme totiž ráno brzo do školky.
Taky uz nejaky striktni rezim nedodrzujeme, veceri mezi 18-19 hodinou, jak nam to vyjde a jak ma sama hlad, potom sprcha a spat
Úplně striktní režim nemáme. Ale většinou to vychází tak, že svačí mezi 14-15h podle toho jestli usne po obědě. Pak odpoledne ještě něco schroupe (ovoce, zelenina) a večeří kolem 19h plus mínus půl hodiny. Do postele jde lehce před 20h, pak ještě čtem, někdy usne hned a někdy je vzhůru ještě i 1,5h, ale musí ležet, to tam šprká se zvířatama.
Někdy loudí ještě jídlo, když přijdem ze školky a to je po obědě!!! Takže tam záleží co měli k obědu, někdy dostane. Hubnout nemá nakázáno, ale udržet váhu jo, je pořez a je na hranici. Já to řeším spíš maximálně pohybem a skladbou jídelníčku, režimem ani ne. Chleba s lučinou mi přijde v pohodě.
My jsme se musely domlouvat s učitelkama ve školce, kolikrát ji můžou nechat přidat, by jinak jako předškolák byla jak bečka, takže jednou přidat a víc nic. Jo a jednu dobu dostávala i k večeři zeleninovou polívku, aby se zaplácla a nevyžírala.
Myslím, že nejde až tak o režim. Pokud je u takhle malého dítěte nutné snížit váhu, je NAPROSTO NEZBYTNÉ řešit to s dietologem!!! U dětí se nenasazuje redukční dieta takovým způsobem, jakým to známe u dospělých. Pokud vás pediatrička o tomhle nepoučila a nedoporučila odborníka, je to teda střelkyně a pro dcerku to může být poměrně nebezpečné…
Ps. dietologem nemyslím jentak nějakého rádobyodborníka na výživu, ale specializovaného lékaře. Můžu se zeptat, kolik dcera měří a váží, že je podle dr. nutné hubnutí?
@TýnkaK to mě též zajímá moje dcera váží 18 kilo a dr jí jen chválí tak kolik váží ta vaše ![]()
@Mišela1 píše:
Sice syn ještě nemá 3 roky, ale máme to velice podobně, jenom večeří mléko. A kolik malá váží, že má zhubnout?
Malá má 99 cm a 20 kg (před měsícem, teď má 19,4 kg), ale je fakt že do nedávna jsem jí dávala před spaním kašičku - jinak malá nemusí sladký, bonbon poznala prvně, když je dětem rozdávala paní „cvičitelka“ po cvičení. Spíš ráda jí všeobecně - to má po mně
. Všechny ženský v rodině přítele jsou „kus baby“, takže to bude asi i rodový..
@mijaja Myslím, že není nutné, aby dítě vyloženě zhublo, ale aby netlousto. Je dobře, že jsi vysadila kaše, přidej zeleninu a ono to půjde. Tvoje malá není buřtík, je pěkná, ale asi bude potřeba jí hlídat. Já to mám s dětma taky tak. Chodí 4× týdně na sport a jídlo jim hlídám, jinak by z nich byly koule. ![]()
@TýnkaK píše:… malá má 99 cm a 20 kg (před měsícem, teď má 19,4 kg), zatím to řeším tak, že jsem vyřadila kašičku před spaním (i když jí tak chutnala
Ps. dietologem nemyslím jentak nějakého rádobyodborníka na výživu, ale specializovaného lékaře. Můžu se zeptat, kolik dcera měří a váží, že je podle dr. nutné hubnutí?
@mijaja píše:
Malá má 99 cm a 20 kg (před měsícem, teď má 19,4 kg), ale je fakt že do nedávna jsem jí dávala před spaním kašičku - jinak malá nemusí sladký, bonbon poznala prvně, když je dětem rozdávala paní „cvičitelka“ po cvičení. Spíš ráda jí všeobecně - to má po mně. Všechny ženský v rodině přítele jsou „kus baby“, takže to bude asi i rodový..
To mi nepřijde až tak strašný, i když málo to není. Jinak „rodové“ jsou maximálně stravovací návyky, ne obezita. O to více by byl potřeba odborník. Posoudí skladbu stravy nejen dcery, ale i zbytku rodiny a jsem si jistá, že bude pes zakopaný právě tady. Koukala jsem, že jsi z Hradce. Tam je velká nemocnice a dietologa určitě budou mít.