Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, prosim vas, kdyz dite bude mit 3 roky v lednu, vezmou mi ho nekam do skolky, nebo berou jen od zari??? Dekuji moc:)
Většinou je to tak, že ho musíš přihlásit normálně u zápisu a do toho ledna, než bude mít tři roky a budeš pobírat rodičák, tak může chodit na 46 hodin za měsíc a asi budeš muset platit školné, aby sis udržela místo, teda aspoň u nás, kde je nával to tak funguje…No a od toho ledna už by chodil prcek do školky normálně ![]()
Vzali by ti ho, pokud bys s ním byla na jaře na řádném zápisu.
Jen tak ti ho v lednu nevezmou, bohužel.
Od ledna nástup možný je, ale hlavně pokud jsi teda byla někde u zápisu. Školky jsou tak plné, že asi nehrozí jen tak přijít teď a mít zájem o školku. Na jaře budou zápisy, tak určitě zajdi, to by pak dítě měli snad od září vzít. Nevím jak Praha, Brno a podobně, ale v menších městech, by to snad takový problém být neměl, když bude mít 3 a 3/4 roku skoro.
To jako od tohoto ledna jo? to si zjišťuješ teda pěkně pozdě, já byla s malou u zápisu letos v dubnu aby mi jí vzali další rok od března a stejně prd, aspoňtady široko daleko mají děcka s nástupem v průběhu roku problém, takže malá bude chodit do soukromé a do státní až od září příštího roku
No, zatim je to jen dlouhodoba vize, prcek jeste ani neni na svete, ale resime tu s muzem delku rodicovske, kterou predbezne v praci chteji rict pri nastupu na MD…Prcek se ma narodit v lednu…je to tedy hodne dloho dopredu, zatim jen informace, dulezita pro me rozhodovani, na jak dlouho rodicak:-)
@ity Tak to máte vážně za dlouho
Ale tak normálně jdi k zápisu, jako kdybys ho chtěla dát od zaří a tam si to s nima domluv a taky teď je třeba všude plno, ale za tři roky může počet dětí klesnout a místa můžou být… ![]()
Ja vim, ze je to az extremne dopredu, ale v praci po me chteji ted rict delku rodicaku…copak vim:-Dtakze k zapisu pujdem, kdyz ditei vlastne budou dva a tam si pak zazadat nastup az od ledna?:) je to sice dopredu, alejak rikam, uz ted po me chteji rict, na jak dlouho to asi vidim… ![]()
Jo a jeste, kdyz bych si vzala trilety rodicak a do prace nakonec chtela jit driv, vyplati mi tu castku, na kterou mam narok drive??
@ity No, v práci vcelku můžeš nahlásit jakkoliv dlouhou, resp. krátkou RD, tu můžeš libovolně prodlužovat podle aktuální situace. Na druhou stranu maximální délka RD v práci je dle zákoníku práce do 3 let věku, takže stejně nemůžeš nahlásit víc, ani kdybys chtěla.
@ity píše:
Jo a jeste, kdyz bych si vzala trilety rodicak a do prace nakonec chtela jit driv, vyplati mi tu castku, na kterou mam narok drive??
Jednorázově ti rodičák nikdo nevyplatí (pouze si ho můžeš zvýšit a tím o něco zkrátit), na druhou stranu, můžeš klidně chodit do práce a pobírat rodičák, to se nijak nevylučuje.
@j.a.n.i1 píše:
Jednorázově ti rodičák nikdo nevyplatí (pouze si ho můžeš zvýšit a tím o něco zkrátit), na druhou stranu, můžeš klidně chodit do práce a pobírat rodičák, to se nijak nevylučuje.
no jo, jenze nemuzu nastoupit na stejnou pozici ne?
@ity píše:
To není pravda, při rodičáku klidně můžeš pracovat na původní pozici, to nejde pouze při mateřské, což je toho prvního cca půl roku.
@ity píše:
To nemůžeš při mateřské, při RD už můžeš ![]()
@j.a.n.i1 píše:
To není pravda, při rodičáku klidně můžeš pracovat na původní pozici, to nejde pouze při mateřské, což je toho prvního cca půl roku.
pri rodicaku lze tedy pracovat na stejne pozici jako doted???
A jak by to bylo, kdybych dejme tomu dala triletou materskou a po dvou letech bych chtela nazet do prace?? kde se teda maeni vyse toho rodicaku a jak??