Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Holky, to je prece ale blbost, abych cerpala triletou RD a pritom si klidne chodila do prace, ne? ![]()
@ity Nesmíš taky zaměňovat RD a rodičák, to je podstatné, jsou to 2 naprosto odlišné a nezávislé věci…
Takže klidně můžeš zvolit 3 letý rodičák a přitom pouze 2 letou RD a ten třetí rok chodit do práce.
Tak jsem na jakychsi pravnickych strankach nasla, ze sice lze pracovat pri MD u tehoz zamestnavatele, ale nikoli na stejne pozici… byl by automaticky zrusen, sebran rodicak…to jsem nasla na nekolika strankach…lze to vyresit jinou pozici a dodatkem k původni smlouve…
@ity No, nevím na jakých právnických stránkách to hledáš, ale chtělo by si ujasnit pojmy a pak teprve někde něco hledat… víš vůbec co je MD?
Tak jak už pár lidí psalo. Je rozdíl mezi mateřskou dovolenou a rodičovskou dovolenou. Mateřská je první půl rok a pak teprve nastupuješ na rodičovskou dovolenou u které, když si nastavíš tři roky a půjdeš po dvou letech tak ji normálně čerpáš k platu, jen nesmí tvé dítě chodit trvale do školky nebo jeslí. Já jsem nastupovala o půl roku dříve do práce na stejnou pozici. Malou v té době přes den hlídala babička a pobírala jsem RD. Jinak zápis do školky tak jak již bylo zmíněno. Musíš jít k zápisu jak je dáno školkou, většinou bývá duben - květen, jak kde. Takže jdeš s dvouletým dítětem, ale jinak ti ho v současné době, kdy jsou školky přeplněné nevezmou.
@maryska Ne, rodičovská dovolená je to volno v práci, takže pokud si nastoupila do práce, tak už nejsi na RD, ale rodičovský příspěvek pobíráš i nadále, jelikož ten nemá s RD nic společného.
No já myslím že je brzo něco řešit, on je to fuk, dej si mateřskou jak se cítíš, já jsem ráda že mám tříletku, myslím že je to tak akorát věk kdy malá potřebuje školku a děcka a já se těším do práce
my zařizovali školku po známosti hned jak se malá narodila ale stejně k prdu, jedna ředitelka šla do důchodu a ředitelka s druhé školky s tím stejně nic nemohla udělat, přišlo jí k zápisu tolik děcek že měla problém umístit i 3a půl leté natož aby čekala na naše jarní dítko do března!!
A pokud si u zápisu nebyla, zkusila bych obejít školky a zeptat se jestli náhodou není volné místo. Můj syn bude mít tři roky v dubnu a nastupuje v lednu, díky tomu, že se uvolnilo místo. Já tedy řádnou přihlášku podávala, ale stejně teď v lednu dostanu novou aktuální.
Zdravím vás, ráda bych obnovila diskusi… Zrovna včera jsme se o tomhle tématu bavili se švagrovou.. Mám únorovou holčičku, teď ji budou dva roky a tak už začínám přemýšlet, jak to bude se školkou a prací. Zajímalo by mě, jestli může nastoupit do školky od ledna, tedy měsíc před 3 narozeninami… Měla jsem představu, že jí teď po jejím 2roce půjdu přihlásit, s tím, že bych ji zapsala od září, budeme platit normálně školkovné, ale nastoupila by až v lednu… Je to pořád možné? Jsme z Prahy, Letňany… Děkuju… ![]()
Nevím, jak konkrétně ve vaší školce, ale jde to. U nás teď v lednu nastoupily děti, ale až v den svých 3 narozenin, nejde to ani o den dřív (někde třeba ale ano, pokud jsou místa, dítě je bez plen apod.) a do té doby se platí školkovné. K zápisu šli v řádném termínu, tak to nepropásni. Pokud bude ale hodně dětí a málo míst, tak přednost mají děti narozené do 31.8. Nejlepší bude se poptat přímo ve vybrané školce.
Je to možné, pokud je místo. Já v to takhle doufala u mladšího březnového, ale nebyla šance. Takže ve 3 zápis a ve 3,5 v září nástup.
@Nikolajka obávám se, že státní školky jsou plné. Berou spíše starší děti. Asi jedině do soukromé ![]()
@Nikolajka Švagrová to měla přesně tak jak píšeš (od září platila školkovné, nástup v lednu). Ale záleží na školce a její kapacitě (někde se nedostanou ani děti, které mají tři roky už na začátku šjkolního roku).
U nás je třeba docela volno, vím o chlapečkovi, kterému jsou tři teď v lednu, ale už od září chodí do místní školky.
Jsme taky z letnan nepočítejte s tim ze do státní školky ti malou vezmou ve třech letech jsme taky lednový ted budeme slavit 3.narozeniny a nejdřív nástup v září…na zápis jsme byli ve všetkých školkách jak tady jsou a byly jsme Teda hodně pod čarou.. ted jsem zjišťovala jaka je situace…nejlepší se to posunulo v jedné školce kde jsme už jenom 9 pod čarou takže v září Máme šanci se tam dostat… nejmladší dite které se dostali tady do školky mají tak kolem 3,5 roků…takže jedině soukroma dřív
Děkuju vám za odpovědi… Budu teda doufat, že budou mít volno…dobrá zpráva je, že to jde…
Máme tu v okolí dvě školky, tak snad to v jedné z nich vyjde…