Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
A nevíš aspoň krevní skupinu manžela? My máme oba -, ale i tak mi dávali po potratu v 7. tt injekci, prý preventivně, že otec není nikdy jistý. (ale samozřejmě rodiče s mínusem dítě s plusem neudělají). Být tebou, tak si dojdu na zjištění krevní skupiny sama, i když to stojí asi 200 Kč. Pro klid.
@monacha ona psala ze je v 11tt takze ji ted pri kontrole bude doktor stejne delat odber krve a zjistovat krevni skupinu ted uz to nema smysl resit ted budou zjistovat i protilatky takze kdyby bylo neco spatne tak ji stejne zavola a budou to resit
kdyby potratila tak je to neco jineho to bych si pak v nemocnici tu injekci vyzadala
ale strasit ji nema smysl ted nekdy bude mit kontrolu dostane tehu prukazku se vsemi vysledky jak s krevni skupinou tak s protilatky ted se zakladatelka zbytecne stresuje pokud je opravdu RH negativni tak ji to tam poradne zvyrazni a tod vse
@mammy píše:
Ano, přesně tak, nemuseli. Teď hlavně ani nemá cenu zjišťovat nutně info a počká to do další kontroly, protože i kdyby si byla rh- a plod rh+, tak pokud tam nedojde ke smísení tvé krve a miminka, což se standartně neděje, krev tvoje a jeho je oddělena jakousi membránou, tak se nezačnou tvořit protilátky. Může se stát při úrazu, amniocentéze, problému s pupečníkem, ale není to časté.
no jediná otázka je, jaký faktor má dcera.. pokud by měla Rh+ a tehdy by bývala inijekci nedostala, a první dítě se neřeší neb ke smísení dojde až u porodu, tak jestli u dalších těhotenství nic neudělali je stejně jedno, protože by průfer býval již nastal..
Zakladatelko, a nemáš někde ještě schovanou Tvou a dceřinu propouštěcí zprávu z porodnice? Protože tam by měla být krevní skupina Tvoje i její, pokud jsi tedy opravdu Rh-. Eventuálně zavolat k dětské doktorce, jestli bude ochotna zkusit pohledat dceřinu zprávu z porodnice a říct Ti, jestli tam skupina je nebo není. Pokud není, tak nejspíš problém nebyl a Ty máš krevní skupina s Rh +. A opravdu nepanikař, ony se ty protilátky nabírají až kolem toho 12 tt asi z nějakého důvodu, že poté už třeba roste riziko jejich vzniku. Chápu že po těch potratech máš strach, ale dopadne to dobře, uvidíš!
Já mám Rh- a partner i dítě Rh+, takže jsem dostala očkování někdy v 28 tt a další mě čeká teď po porodu. S Rh faktory je opravdu problém, ale musel Vám krevní skupinu a Rh faktor řešit už u prvního dítěte. Pokud se opravdu bojíte zkuste zavolat někam do nemocnice
.
Já si naivně myslela, že jsem jí dostala v kapačkách. Před odchodem přišla sestřička, že má pro mě dvě špatná zprávy. Jedna byla, že musím dostat tu injekci a druhá, že bych měla dostat velkou dávku, kterou nemají, takže dostanu dvě. Tak si myslím, že by sis to pamatovala. Že má malá A+ bylo i v propouštěcím listu z nemocnice. Před druhým jsem se ptala, jestli nebude nutné protilátky zkontrolovat. Prý ne. Jsem asi 27 týden a vše v pohodě a bez problémů. Kamarádka byla na potratu a nikdo faktor neřešil. Když otěhotněla, tak jí po krvi volali, že musí na injekci a to hned jak to lze.
U nás mají napsanou krevní skupinu na kartě hned na hlavičce a setra to má i barevně označené, že jsem negativní. Jestli máš těhotenskou průkazku, tak tam to určitě je nebo dopíší hned jak dostanou výsledky. Je to hned nahoře na stránce, co se rozloží a píše se tam v kolikátém jsi týdnu atd.
Jo a taky jsem při propuštění dostala papírek, že jsem tu injekci dostala a měla jsem předat své doktorce. Jenže to po mě nechtěla, tak to mám dodneška v dokladech. Když jsem jí to chtěla pak dát, tak to myslím ani nechtěla, že to v kartě má napsané.
No maminy, tak vám všem moc děkuju. Jste zlaté…Mluvila jsem o tom s přítelem a nemám prý zatím nervovat. Takže mi asi nic jiného nezbyde, než vyčkat na uterní kontrolu na gyndu. Včera jsem byla na ambulanci v praze, protože trpím na hrozný nevolnosti. Dělali ULZ a mimi bylo vpořádku, tak snad to bude i nadále. Jinak mě prostě nejde do hlavy, že by mi to pigáro nedali ani po jednom vyčištění po ZT. Chápete, to je přece zanedbání, to si mají ohlídat, nebo se mílím???
Vy jste snad doktory upozorňovaly a nebo to provedli automaticky ![]()
@Anonymní píše:
No maminy, tak vám všem moc děkuju. Jste zlaté…Mluvila jsem o tom s přítelem a nemám prý zatím nervovat. Takže mi asi nic jiného nezbyde, než vyčkat na uterní kontrolu na gyndu. Včera jsem byla na ambulanci v praze, protože trpím na hrozný nevolnosti. Dělali ULZ a mimi bylo vpořádku, tak snad to bude i nadále. Jinak mě prostě nejde do hlavy, že by mi to pigáro nedali ani po jednom vyčištění po ZT. Chápete, to je přece zanedbání, to si mají ohlídat, nebo se mílím???Vy jste snad doktory upozorňovaly a nebo to provedli automaticky
hned jak doktor zjistil, že jsem Rh-, tak chtěl vědět Rh přítele a dal mi injekci
… sám si to hlídal a v průkazce to napsal, takže po porodu dělali test krve i malé ![]()
@Patricia89 @Aspera @mammy @kačka121 @Patricia89 :maminy tak mi ale někdo řekněte, opravdu se může stát, že u třech kyretáží mi ani jednou nepodali injekci, když bych byla RH-.To na to opravdu má myslet ta ženská???
Kolem 8 tt se teprve mimino napojuje na tvůj krevní oběh, příčina byla nejspíš jiná… a krevní skupinu jsem měla na těhotenský průkazce, koukala ses jestli tam není napsan?
@Zdenilda píše:
Ted je mi trochu divne, ze kdyz maji rodice oba +, mela by jsi ty -.to snad ani nejde, ne?Každopádne nepanikar, protoze to by se resilo uz pri prvnim tehu.Je teda dost mozne, ze mas +
jde Rh+ je dominantní, Rh- recesivní, oba rodiče můžou mít Rh+ i - a u nich převáží dominatní, tedy Rh+, ale oba můžou dítěti poslat Rh- a to pak bude mít negativní faktor… tak je to u mě…
No já to právě považuju za docela nepravděpodobné, že by to nepohlídalo lékaři. Podle mě jsi Rh + a problém s krví u první dcery byl možná v tom, že když je mamča skupina 0, tak je vyšší riziko novorozenecké žloutenky.
@Gosi Myslím, že psala, že průkazku ještě nemá, dostane až v to úterý..
Dle mě budeš RH+, 3 krát by nezapomněli. Já jsem měla jednou revizi a hlídali si to sami, až jak zjistili, že jsem RH+ tak toho nechali.
Nerodila si s té samé porodnici? Nemají tam tvojí krevní skupinu od té doby, že by hned věděli, že nemusí nic řešit? A problém fakt mohla být ta 0. Mě u obou děti zjišťovali hned po porodu jestli mají taky 0, jestli je to OK.