Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj prosim mám na Vás dotaz mám RH faktor - a manžel +.Jsem ve 25 týdnu a pani doktorka mi chce dát nějakou iněkci na imunitu miminka nebo tak něco. Moc tomu nerozumim. Nemuže se tou injekcí něco mimču stát? Děkuji moc za odpoveď
Je to zbytecne.. at vam kontroluji hladinu protilatek a tuto injekci daji az po porodu v pripade, ze miminko bude Rh +
Ne, v pohodě, to se dělá, je to jen prevence, když by se dítě pak narodilo taky +.
Nenechala jsem si to píchnout… stačí kontrola protilátek.
Ale miminku to určitě neublíží.
Brali mi ve 28.tt krev na protilatky a ty mam negativni, takze injekce se nepichala, mela jsem trochu strach, protoze mam za sebou 5×SP před timto tehotenstvi.
@Georgina30 píše:
Je to zbytecne.. at vam kontroluji hladinu protilatek a tuto injekci daji az po porodu v pripade, ze miminko bude Rh +
souhlas.
Taky jsem to tak mela. Jsem Rh minus, otec plus, miminko po tatinkovi. Injekci jsem dostala po porodu.
Pokud čekáš první dítě injekci bych si nenechala píchnout, nechala bych si pravidelně nabírat hladinu protilátek - starý postup.
U druhého a dalšího je to na zvážení. Hodně jsem o tom načetla, injekce úplně bez rizika není, i když se běžně dává, třeba v případě abdominálního úrazu je to menší zlo. Mám negativní rh faktor,4 děti(všechny pozitivní),hemolytickou nemoc způsobenou rh faktorem mělo pouze druhé dítě.
U třetího a dalšího dítěte bych se ale necaplovala a injekci si nechala píchnout, u prvního mi to přijde zbytečné, tam nehrozí téměř žádná rizika, nechala bych si to píchnout až po porodu.
Řešila jsem to také. U prvního se neřešilo absolutně nic, já manželovu skupinu neznala. Mě zjistili 0-. Po porodu dítěti zjistili skupinu, má A+, takže jsem dostala injekci anti D, aby se netvořily protilátky. Teď u druhého mi kontrolují protilátky, dr. se mě ptala, jestli chci teď v 28. týdnu podat anti D. Sama mi řekla, ať si vyberu, v praxi jsou komplikace vzácné, protilátky mám OK, tak jsem to odmítla. Dřív se to nedělalo. Po porodu bych stejně injekci dostala, pokud bude mimino opět +.
Jsem také Rh - manžel zas + a protilátky jsem si nechala píchnout asi až druhý den po porodu ( mimčo má faktor po otci) předem je to vzcelku zbytečné když si tě doktorka pohlídá ![]()
Ja jsem si injekci rozhodně pichnout nechala, jelikož bych pak nepřenesla přes srdce, že moje dítě je protahovaně na fototerapii - ta lepší možnost. Zbytečně jen proto, že je dneska taková doba. Mě by třeba gynekoložka nic špatného nenabídla. Věřím ji. Látka se jmenuje Igamad. Si to nastuduj. Myslím, že horší než todle je třeba brufen, jelikož todle je doporučováno v těhotenství - což brufen fakt není!
Zdravím,
nechci zakládat nové tema a tak chci obnovit tuhle diskuzi. Včera mi oznámili ZT přibližně v 8 tt ( měl to být jít 12 tt) a příští týden mě čeká revize. Dnes doma procházím lékařské zprávy a papíry, abych se zabavila a vidím, že já mám faktor Rh - a přítel Rh +. Je možné že ZT vzniklo kvůli protilatkam, které se mohly vytvořit?
Za celou dobu, kdy jsme podstupovali IVF, Ket a ani v první fázi těhotenství se nikdo nezmínil, za celé tehu jsem byla na kontrole jen v cca 6 tt j, jestli bije srdíčko a pak až teď 12 tt. Krev nám s partnerem brali na začátku IVF.
Jsem zoufalá, jestli něco nezanednali. Měli jsme ohromný problém získat aspoň nějaké vajíčko že tři cyklu IVF…
@BUFLY Ahojky, já mám 0- a manžel AB+. Mám za sebou 2 ZT a protilátky jsem žádné neměla. Po revizi jsem vždy dostala injekci na protilátky a po 6ti měsících mi dělali odběr a vše ok- žádné protilátky. Nyní jsem potřetí těhotná (23tt) a při kontrole protilátek ve 12tt zase vše ok. A pokud bylo toto první těhotenství, tak jsi žádné protilátky mít nemohla. Vytváří se až po porodu/potratu prvního dítěte. To znamená, že by bylo ohroženo až druhé těhotenství. Ale k tomu snad v dnešní době už ani nedochází. Jen si pohlidej, aby ti do 72h po revizi dali injekci na protilátky. Vždy mi ji dávala sestřička hned, jak mě dovezli ze sálu. Myslím, že se to jmenovalo Rhesonativ. Já pak dostala v nemocnici i potvrzení, že mi to pichli, aby můj gynekolog věděl
@BUFLY píše:
Zdravím,
nechci zakládat nové tema a tak chci obnovit tuhle diskuzi. Včera mi oznámili ZT přibližně v 8 tt ( měl to být jít 12 tt) a příští týden mě čeká revize. Dnes doma procházím lékařské zprávy a papíry, abych se zabavila a vidím, že já mám faktor Rh - a přítel Rh +. Je možné že ZT vzniklo kvůli protilatkam, které se mohly vytvořit?
Za celou dobu, kdy jsme podstupovali IVF, Ket a ani v první fázi těhotenství se nikdo nezmínil, za celé tehu jsem byla na kontrole jen v cca 6 tt j, jestli bije srdíčko a pak až teď 12 tt. Krev nám s partnerem brali na začátku IVF.
Jsem zoufalá, jestli něco nezanednali. Měli jsme ohromný problém získat aspoň nějaké vajíčko že tři cyklu IVF…
To mě mrzí. Oni ti teď všichni budou tvrdit, čím to rozhodně nebylo, ale zároveň ti příčinu nikdo neřekne
hodně sil ![]()
@Bubla Bůčková a @wendelina30
moc Vám děkuji, hrozně jsem se lekla, že to bylo určitě tím, i kdyby ano, už to nezjistím ale teď si to budu hlídat.
Těsně před UTZ mi brali krev kvůli vyšetření na dědičné choroby, na 100 % mi nebrali krev aby třeba zjistili ty protilátky, takže tohle vůbec neřešili a během žádné kontroly ani konzultace nepadlo slovo o téhle problematice…
Člověk, aby si sám hlídal takové věci ![]()