RH negativní mám se bát?

22
12.6.10 00:56

RH negativní ...

Ahojky,

velice by mě zajimalo zdali je opravdu nebezpečné pro dítě když matce vyjde Rh Negativní. Můj lekař mi pouze u výsledku testu řekl, že je vše v pořadku, ale kamaradka mě postrašila, že to vubec neni dobré. K lekaři jdu až za 14 dni a pořad na to myslet to bych se asi zblaznila :nevim: . Děkuji za odpověd :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7369
12.6.10 06:22

Já myslím, že se opravdu nemáš čeho bát. Taky závisí na tom, jestli partner nemá taky Rh negativní, to by pak nevadilo vůbec, ale to je nepravděpodobné. Ale jinak tě budou trochu víc hlídat, naberou protilátky. A po porodu ti píchnou nějakou injekci, kvůli dalším těhu. určitě je dobré, že se to ví. Nemá cenu to řešit, protože takhle porodilo hooodně ženských a děti jsou ok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21783
12.6.10 06:29

pokud je to tvoje první těhotenství, tak je všechno úplně OK. a důvěřuj trošku doktorům ;-)
během těhotenství ti budou sledovat výskyt protilátek v krvi a kdyby se něco dělo, tak zakročí. jinak po porodu dostaneš injekci, která zastaví vytváření protilátek, ale jenom pokud mimčo bude Rh pozitivní.
laicky řečeno jde o to, že tvoje krev by si mohla vytvářet protilátky na krev dítěte a tu pak „ničit“. Ale tenhle proces začne až když se ty krve smíchají, takže po porodu. proto ti pak píchnou tu injekci. jinak většinou novorozenci jsou náchylnější na novorozeneckou žloutenku. více se sleduje až druhé těhotenství. a pokud jde o úplný extrém, který může nastat v těhotenství, tak to je stav, kdy si tvoje tělo vytvoří hodně protilátek v krvi a začne ničit krev mimča. ale doktoři s tím umí pracovat a klidně umějí udělat i transfuzi krve v bříšku (a nebo urychlit porod podle toho, v jakém týdnu bys byla).
ale fakt buď v klidu, já jsem taky Rh negativní a už jsem podruhé těhotná a všechno je v pohodě. tohle není nic, co by tebe nebo dítě ohrožovalo na životě ;-)
takže přeji krásné těhotenství a omlouvám se za román…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
338
12.6.10 07:17

nemas se ceho bat

mam rh -, manzel +, mam dve deti,zadny problem, jen ti budou brat tusim 3× nebo 4× za tehotenstvi krev na protilatky.

vim i o holkach,kterym se ty protilatky vytvarely, ale dostaly nejake leky a zvladlo se to.

co muze po porodu byt z rh inkompatibility, je vyssi novotozenecka zloutenka, ale ne vzdy, jsou rozdilne faktory pricinou.
navic nevis,jestli nema miminko krevni skupinu tvoji minusovou, pak je vse uplne v poradku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2858
12.6.10 08:35

Ahoj,
tak já vůbec teda nevim…jak to chodí…ale bylo mi řečeno, že pokud bych byla negativni a pan muž taky negativní,tak se nic neděje…problém nastává pokud já bych byla negativní a pan manžel pozitivní…a to by bylo řešení takové, jak píše nozu…takže se určitě neboj…kdyby byl jo hoooodně veliký problém…tak ti pan doktor nebude říkat, že je to ok :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21783
12.6.10 09:09

Klovasa, máš úplnou pravdu. jen doktoři přistupují k těhotenství tak, že matka je jistá a otec vždy nejistý :-) proto se u Rh negativních matek více sledují ty protilátky.
mimču se zjišťuje krevní skupina hned po porodu a kdyby byla potřeba ta injekce, tak je nutné ji dát do 72 hodin od porodu. Já se o ni hned hlásila, takže jsem všechny na porodním sále fakt pobavila :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29730
12.6.10 09:50

Jsem Rh- a mam tri deti Rh+. Problem nebyl, nabirali mi protilatky…jak tu pisou holky :) Jen to chce ohlidat si po porodu tu injekci, uz jsem slysela, ze na to u nekoho zapomneli :-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2858
12.6.10 09:52

Tak oni ví co dělat…já sem naštěstí opak…já sem pozitivní a pan manžel negativní…Takže asi ok…nikdo nikdy nic neříkal…Jinak já doufám,že na porodním sále někdo pobaví mě…páč mam strach jak strašpytel… 8-o :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1061
12.6.10 10:23

V prvním těhu se vůbec nemáš čeho obávat, jen ti při porodu dají injekci, aby si tělo nevytvářelo protilátky proti dalším těhu a pak je vše OK. Jak tu holky píšou.
A pokud je někdo Rh+, tak se nic dalšího nezjišťuje, protože opačně, tzn matka +, otec - žádné riziko nehrozí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1483
12.6.10 10:26

Ahoj ja jsem taky Rh neg. a manzel Rh pozit. a protilatky mi brali v 8. tydnu a ted mi doktorka rekla, ze az 28. tyden, myslite, ze to staci? Nebo se berou driv?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10482
12.6.10 11:31

nemáš se čeho bát. je dobré, že kontrola RH fa je povinná. hodně záleží, zda je to první nebo další těhot. (počítají se i neuspěchy) musí ti zkontrolovat protilátky v každém trimestru těhotenství, po porodu aplikují injekci proti tvorbě protilátek, protože v případě, že by bylo miminko rh pozit by to bylo nebezpečné pro další těhot. - to jediné bych si pohlídala, protože to bývá zmatek.. o ostatní se 100 % postará tvj dr.

a ano, děti mívají "horší " novorozeneckou žloutenku, opět nic hrozného.. navíc, můj Vojta je rh+, já taky, máme i stejnou KS a stejně měl žloutenku jako brno a s bilirubinem 323 jsme skoro rekordmani..

nebála bych se vůbec, důvěřovala dr. a i se ho zeptala, i od toho tu jsou, aby tě uklidnili oni, !

mmchodem, já třeba až těď zjistila, že i KS O může mít RH + a problém, může dojít k AB imunizaci. a nikdo to u mě/vojty neřešil! (mám O+)

Lucia -28tt asi stačí, ale nejsem dr. a v postupu je ale tuším pro protilátky 8tt, 24tt, 32tt.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
338
12.6.10 11:35

ja mam minusko,obe deti plusko, maly loutenku nemel vubec,mala jo a hodne,svitila se pet dnu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22
16.6.10 17:00

Všem maminkam moc děkuji za odpověd … moc mě to uklidnilo :) děkuji !!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí