Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hodně záleží na věku
mojí mámě by kluk těžko říkal mami - už na to fakt nemá věk. Osobně bych ji v tom nenechávala, ale je to jejich věc ![]()
Máma a táta nejsou ti co zplodí ale ti co se starají. Jestliže matka nemá zájem tak má smůlu a pro svoje dítě pravděpodobně nikdy nebude matkou. Prarodiče to dítěti později vysvětlí ale teď jsou pro to dítě rodiče…
Předpokládám že jde o roční dítě a tomu se fakt nedá vysvětli že maminka není a je to babi. ![]()
Příspěvek upraven 14.03.15 v 11:36
@Anonymní píše:
Radši anonymně, myslím, že je to dost citlivé téma…Známá má v péči malou vnučku,(její matka se o ní nemůže starat a moc se s ní nevídá),a ta malá holčička teď začíná mluvit a babiččce říká máma a dědovi táta a oni jí při tom nechávájí, že je ještě malá na to, aby to chápala. Myslíte, že je to správné..?
Můj názor je, že to není dobře.
To děcko bude mít pak v hlavě akorát bramboračku.
MYslím, že ta holčička to nemohla začít říkat jen tak, museli si tak asi říkat před ní, ne?,,Máma ti dá napít.´´,,Táta tě vykoupe.´´ atd… sama od sebe přece nemohla máma a táta vymyslet ![]()
@Anonymní píše:
Radši anonymně, myslím, že je to dost citlivé téma…Známá má v péči malou vnučku,(její matka se o ní nemůže starat a moc se s ní nevídá),a ta malá holčička teď začíná mluvit a babiččce říká máma a dědovi táta a oni jí při tom nechávájí, že je ještě malá na to, aby to chápala. Myslíte, že je to správné..?
A proč by ne, vychovávají ji, živí ji, bio matka nemá očividně zájem. Rodiče nejsou ti, co dítě splodi, ale ti, co se starají ![]()
A na slova „máma“ a „táta“ přišla ta malá jak? Asi si je sama nevymyslela, museli se tak před ní oslovovat sami
správné to podle mě není…
Nechala bych dite oslovovat ty prarodice, jak chce, zatim je mozna mami tati pro ni prizenejsi, jak babi dedo
.
Jeste je moznost zkusit se poradit s pediatrou nebo detskou psych.co v tomhle pripade bude lepsi pro dite do budoucna. Predpokladam, ze vlastni mamu dite nikdy v budoucnu mami neoslovi, kdyz ji tak neciti od mala, ale spis jmenem, kdyz se setkaji.
Z pohledu dítěte je pro mě rodič ten, co se o mě staral a bylo by mi fuk, kdyby to byli lidé o dvě generace starší. ![]()
Když ji to tak naučili, tak jim to asi tak vyhovuje, ale přijde mi to divné ![]()
Se mnou do školy chodila holčina, co jí vychovávali prarodiče. Jejich dcera od ní utekla, tak si jí osvojili (jak to měli právně nevím) a ona vlastně celkem dlouho nevěděla, že rodiče jsou prarodiče, ale lidi jsou zlí, tak se to k ní dostalo a oni museli s pravdou ven. Nezávidím tu situaci. Ono taky kdy je vlastně vhodná doba něco takovýho dítěti říct.
A není to jedno? Jestli se máma na dítě vykašlala a starají se oni, tak jsou pro ni máma a táta. Třeba se jim nechce pořád vysvětlovat - jééé, to je vaše vnučka? a co dělá její máma? ![]()
@kaktusik píše:
MYslím, že ta holčička to nemohla začít říkat jen tak, museli si tak asi říkat před ní, ne?,,Máma ti dá napít.´´,,Táta tě vykoupe.´´ atd… sama od sebe přece nemohla máma a táta vymyslet
To si myslim take
Kdyby hnes od zacatku o sobe mluvili jako babi a deda, tak jim ta mala babi a dedo rikat bude…