Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý večer,
naše osmiměsíční dcerka si se mnou už nechce hrát.. tím pádem ani zkoušet třeba: „Paci, paci, pacičky“, „Berany, berany duc“ apod. Nejraději má tátovu kytaru, ta jí přímo fascinuje, a jinak by pořád někam lezla a stavěla se.. takže většinu času spíš jen jistím, aby si nenamlela..
mělo vaše dítě třeba taky takové období?
@eSarka Moje sestřenka kterou jsem měla skoro pořád u sebe.. měla jsem opačný problém, nehla se ode mě ani na krok
přešlo jí to, takže přeji trpělivost ![]()
Ano, děti měly a mají různá období, kdy si oblíbí nějakou činnost nebo hračku.
@eSarka jo, tyhlety opičky začali kluci dělat až mezi 10 a 12měsícem. Pokud má progresivní motorický rozvoj, tak tyhlety věci jdou stranou.
Klídek prosím tě
Je normální. Kytara, kabely, ovladače, žaluzie, odpadky atd. atd. všechno zábavnější než hračky a matka.
Syn byl vždycky takový a teď v 18 měsících o něm nevím skoro celý den. Ber to tak, že objevila nové věci a určitě je zajímavější učit se stavět, než dělat paci paci. Mimochodem syn není žádný omezený chudáček, co neumí tyhle dětské blbiny, naopak mu stačí něco dvakrát ukázat a hned to umí. Navíc děti často v tomto věku něco pochytí a druhou věc zase zapomenou. Taky jsem si všimla, že čím víc, jsem syna nutila do těchto blbostí, tak tím déle to pak odmítal dělat. Nech ji dýchat, on se ten zájem zase projeví ![]()
Mam to taky tak, ale mne to teda nevadi.
Asi ve trech mesicich vyzadovala dcera neustale moji pritomnost a asistenci, ted ji vubec nezajimam, jen navecer, kdyz uz zacina byt unavena. Takze si vsude leze, stavi se, obchazi nabytek, hrabe do kose.
A ja si uklizim, pecu, varim nebo koukam na serialy a akorat hlidam, aby se ji nic nestalo. Pro me je to idealni stav.
Nekdy se ale sama nudim, tak si k ni sednu, ukazuju obrazky, vyjmenovavam hracky a ona mi je podava, delame to paci paci, papa, berany berany… Ale splhani po vyskach holt prevazuje. ![]()
@eSarka joj, obě naše děti měly takové období…plus i jiná a daleko výživnější období ![]()
Můj syn naprosto odmítá jakoukoliv spolupráci při praci paci, kolo kolo mlýnský a já nevím, při čem ještě…chodíme do klubíku pro mladší děti, kde místo toho, aby s námi tancoval a zpíval, tak je neustále někde v pohybu a zkoumá světla, topení, židle a podobně. Se mnou ho baví hrát si asi tak deset minut. A samozřejmě má milion hraček, ale zajímá ho pouze autobus a traktor, zbytek kdybych dala pryč, ani si toho nevšimne. Ale jako že by mě napadlo, že to není normální, to ne.
@eSarka Synovi je 10 měsíců a taky nemá asbolutně zájem si se mnou hrát. Paci paci neumí, berany duc a ani papa ne… Několikrát jsem měla výčitky, jestli nedělám něco špatně, ale doktorka mě ujistila, že si z toho němám dělat hlavu, jen ho prostě zajímají jiné věci než paci paci, chce prostě prozkoumávat svět. Tak jí budu věřit a doufám, že se to někdy zlomí a syn bude vyžadovat moji pozornost. Protože on celý den lozí po 4 po celém bytě, obchází nábytek, bouchá do všeho a hraje si s tím s čím nemá. Když si za ním jdu hrát a začnu mu ukazovat hračky, jde pryč… Jediné, co ho baví, když s ním lozím po 4 třeba po kuchyni, schovám se mu za ledničku nebo za linku a on mě hledá a já na něho vybafnu, to se může počůrat smíchy ![]()
Tak já bych řekla, že je to naprosto normální a aspoň se ten prcek učí samostatnosti. Co by za to některé matky daly, že?
Náš starší byl děsný maman a zase tu pozornost extrémně vyžadoval, to taky není žádný med. O mladší ani nemluvím, ta na to má nárok ![]()
Jestli te to uklidní tak s mým (nyní tříletým) synem jsme se nikdy k paci pacičky nebo berany duc nedostali. A vypadá to že na jeho vývinu se to zatím nepodepsalo. ![]()
@eSarka píše:
Dobrý večer,
naše osmiměsíční dcerka si se mnou už nechce hrát.. tím pádem ani zkoušet třeba: „Paci, paci, pacičky“, „Berany, berany duc“ apod. Nejraději má tátovu kytaru, ta jí přímo fascinuje, a jinak by pořád někam lezla a stavěla se.. takže většinu času spíš jen jistím, aby si nenamlela..mělo vaše dítě třeba taky takové období?
Ano. Malá to měla a má podobně. Kramaří po celém bytě a matku nepotřebuje
Já teda na pacičky, pápá, kuk a jiné „hry“ nezanevřela a i když viditelně nereagovala, předváděla jsem je pořád dokola a jednoho dne to prostě přišlo samo. Dítě to vnímá, jen je pro něj důležité zrovna něco jiného ![]()
Já jsem si teda se synem taky takhle cíleně nehrála… Jako jasně že třeba při přebalování jsem mu ukazovala občas paci paci a tak, ale že bych u něj půl dne seděla a „pacala“, to tedy ne… Nechávala jsem ho ať se spíš zabaví sám…