Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jestli to je období vzdoru nevím, ale mám to samé u 15m dcery. Něco jí vezmu a je řev. Odvedu jí od koše a je řev, chci jí dát bundu a je řev
Myslím, že jen neumějí pracovat s emocemi. My jím děláme něco, co se jim nelíbí a oni to v hlavince ještě neumí zpracovat.
Mame temer 18-ti mesicni princeznu a chvile jejiho vztekani si „uzivam“ taky
. Chce neco co nedostane, chce nekde zustat kdyz uz musime jit domu, atd. Nemyslim si, ze je vztekla, jinak je to zlaticko. Proste bojuje sama se sebou a jinak to zatim vyjadrit neumi. Urcite to brzo prejde ![]()
Ano, opravdu se vzteka a ano, opravdu je to obdobi vzdoru. Nekdo tim troi vic, nekdo min:-). Rodice ale trpej vzdy strjne. Snazi se jen zjistit co muze, kde jsou hranice a take zkousi svoje ja;-). Takze trpelivost, za me radim nervat, nedavat na zadek, ale byt striktni a jasne vzdy rict ne a vysvetlit proc. Pokud ma zachvat odstranit nebezpecne predmety z dosahu a nechat byt. Pokud nemaj divaky vetsinou je to rychle prejde. Dobre je pocitat aspon do 20;-) tak hodne zdaru ![]()
Syn se projevuje stejně, cokoli se mu nelíbí, tak reaguje rozplácnutím na zemi a hysterickým řevem. U dcery jsem to neznala, ta byla zlatá, tak teď u druhého si to vychutnávám plnými doušky
Včera sebou třísknul uprostřed přechodu pro chodce, to jsem si musela hooodně opakovat, že se teprve učí pracovat s emocemi a že se to snad časem naučí. Snad za 15-20 let uvidím zlepšení ![]()
Mé je 26měsíců a žádné zlepšení nevidím
Akorát drobnou změnu v tom, že už i nadává
…Nic, nevnímám, neposlouchám, odcházím. Když ji chci obléknout a ona se vzteká, bud jí oznámím, že v tom případě jdu ven sama, nebo se snažím odvést pozornost jinam…Fyzické tresty jsou u nás neúčinné, jen způsobují silnější záchvat ![]()
Babička dnes na ní právě koukala jako když spadla z višně, protože to ti starší od bratra prý nikdy nedělali, nebo si to nepamatuje mi říkala. Já jí většinou také nechávám, horší je, že většinou to u ní jen tak neustává a naloká se vzduchu a někdy si ta krkne, že zvrací ![]()
Řve od narození, řve ráno v poledne i večer, teď navíc vymyslel, že když mu jeden něco sebere, jde „žalovat“ k druhému, natahuje ruce, ječí a je ublíženej. řve mi tak asi padesátkrát za den ![]()
@dendule4
U nás je to dost podobné
co s tím?
zrovna v těchto chvílích jsem bezradná ![]()
@marrlinka To máme to samé, když jeden něco zakáže, rozeřve se a jde přesně žalovat k tomu druhému, třeba se po mě sápe a když dělám, že si jí nevšímám, řve ještě více. @wittis také ti zvrací? ![]()
@Anonymní píše:
@marrlinka To máme to samé, když jeden něco zakáže, rozeřve se a jde přesně žalovat k tomu druhému, třeba se po mě sápe a když dělám, že si jí nevšímám, řve ještě více. @wittis také ti zvrací?
naštěstí nezvrací a naštěstí, když jeden něco zakáže, tak stojíme při sobě ale to řvaní je děsný a mám obavu, že z toho nevyroste
njn, vypadá to, že bude po mamince ![]()
Máme doma to samé… Malému je 15 měsíců a je to vzteklina šílená! Pořád si opakuju, že ho to musí přejít, ale už aby to bylo… Začalo to když začal chodit a od té doby má prostě svojí hlavu ![]()
Jo, zazila jsem s prvnim i druhym, nejhorsi bylo, ze tyhle vztekle afekty pramenili vicemene jen z nedorozumeni, kdyz pak prislo opravdove obdobi vzdoru, bylo to jeste horsi. ![]()
Ale pokud se vzteky pobleje, zkusila bych otrit oblicej mokrou zinkou, pripadne dite dat do jine mistnosti, rict, at prijde, az budev klidu a odejit, ono to samozrejme hned neklapne, ale absence publika preci jen postupne zkracuje dobu afektu.
U nás začalo v 11m a byla jsem na odvoz tak do 19m, to bylo fakt nejhorší období mýho života. Vztekala, řvala, mlátila hlavou do země. Navíc kousala, štípala, fakt hustý.
Teď má 27m a je vlastně zlatá. Občas se vztekne, ale není to žádný drama. Má moc ráda děti, objímá je, kolem 20m se zas začala mazlit. Jen je občas drzá jak lázeňská veverka.
Vyplatilo se zachovat absolutně chladnou hlavu, nebít, nezvyšovat vůbec hlas, po vzteku pochovat, odnýst milionkrát, říct, že se to nedělá, krátce proč - podle toho jak na tom byla rozumově daleko a nabídnout jí nějakou činnost místo zakázané, která se té zakázané podobala. Jakoby jí prostě neumožnit, aby měla proti komu bojovat.
Křik, plácnutí a moje odchody z místnosti situaci jen zhoršily.
Nechápu jak jsem to přežila. Vlastně jo, začala jsem znovu kouřit (v poledne a večer, když spala jsem si dala cigárko). Ale kdyby to trvalo ještě chvíli, tak jsem na protialkoholním.)
Jinak teď jsem znovu těhu, mudra mi předepsala magnézko na křeče a od té doby taky všechno snáším líp, jsem jak v euforce. Tak doporučuju koňské dávky. Je to s něma na palici, kolikrát jsem probrečela celý večer, že to nedám. Zlepší se to, jen nikde není dáno kdy a jak moc. ![]()
Docela jsem si oddechla, že v tom tedy nejsem sama a nemám takového malého blázínka
jenom já. A jak jste na tom s mluvením - kolem toho 16.měsíce? ![]()
Maminečky neprochází vám dítko něčím podobným, nebo mi doma roste malá vzteklina? Malá - 16 měsíců má občas hrozný vztek. Třeba dnes ji babička dala jogurty, že je odnese pod kočárek, chtěla prokousat víčka, takže jí to babička vzala, do malé vjel vztek, jogurt jí vyrazila z ruky a sedla si na zem a brečela a vztekala se. To samé - lezla u ní na hrací pultík, několikrát jsem ji upozornila, že ne, že by to prasklo, sundala jsem jí a opět - lehla si na zem, dvakrát bouchla hlavou o zem a neskutečný řev. Je toto také období vzdoru, nebo bude opravdu vzteklá?