Rizika při koupi družstevního bytu

1638
14.2.12 09:13

Rizika při koupi družstevního bytu

je zde prosím nějáká chytrá hlavička, která by mě upozornila na co si dát pozor při koupi družstevního bytu od realitky? díky moc.
A je možné, pokud se ostatní byty v OV které se v dané lokalitě pohybují kolem 3.700.000,– bez garážového stání ..že družstevní stojí 3.000.000,– s garážovým stáním a je to super byt? nebo může být někdě nějáký „háček“ ?díky za rady

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
AnetinkaKopretinka
14.2.12 09:22

Přítel má realitní kancelář. V realitách se pohybuje 6 let. Klidně mi napiš já s Ti poptám .

• Citovat
  • Upravit
ish
5353

„Koupí“ družstevního bytu se nestáváš jeho majitelem, nýbrž jen nájemcem.
Známý si takhle „koupil“ družstevní byt, družstvo bylo vytunelováno a exekutor mu napsal, že mu ten byt teda prodá do vlastnictví - ale ať zaplatí znova zhruba stejně, jako už zaplatil nebo ho prodá někomu jinému.
Já bych do družstevního - speciálně za tyhle prachy - nešla :nevim:
Plus pokud byste si brali hypotéku, tak musíš ručit jinou nemovitostí - ale to asi víš, že.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9166

Hlavně měj na paměti, že si kupuješ pouze členská práva a ne byt. Šli jsme s přítelem taky do toho, věděli jsme to, jen nás dostalo to, že nemůžeme být členy družstva oba, jen jeden, jelikož nejsme manželé. Dodnes mi z toho není dobře, páč jsme dali každý polovinu peněz a od je tu napsaný pouze jako druh…Těžko říct, jestli by se něco změnilo, kdybysme se vzali. Podle mě je rozdíl koupě bytu za manželství a nabytí manželství po koupi bytu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9649
14.2.12 09:32

Drustevni byty nejsou nebezpecne… ;)
Jen bych urcite nekupovala drustevni byt nejakeho malickeho druzstva, u nas ve meste mame dve obrovske druzstva a tam nic nehrozi.
My sami druzstevni byt mame a nemuzeme si stezovat - ted tedy prodavame a je to akorat tezsi v tom, ze na nej nepovesis zastavu.
A urcite se ta cena muze tak lisit - ale jak jsem rikala, pokud je to nejake vetsi druzstvo, absoliutne vubec bych se toho nebala!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15074
14.2.12 09:39

My koupili družstevní. A převedli ho na osobní vlastnictví, ale to bude všude jinak a za různý prachy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1638
14.2.12 09:50
AnetinkaKopretinka píše:
Přítel má realitní kancelář. V realitách se pohybuje 6 let. Klidně mi napiš já s Ti poptám .

1)chtěli bysme koupit družstevní byt a máme obavy abysme nepřišli o peníze
zvláště se bojíme úpadku družstva, potřebovali bychom zjistit , jak zjistit reálnost takového rizika v našem případě /jak prověřit financování družstva/
na justice.cz si můžu stáhnout účetní uzávěrku z roku 2008, ale nejsem účetní a příliš se v tom nevyznám

1. případně zda jsou nějáká další rizika finan.charakteru
  2. přijde nám podezřelá cena bytu 30000000,– bez provize za byt krásný , 4 roky starý , poslední patro, 76m, s garáž.stáním /jiné byty podob.charakteru v OV ke 40000000,– /může cena být jen taková protože je to družstevní?
    :think:

díky moc :mrgreen:

DÍKY VŠEM ZA ODPOVĚDI

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1638
14.2.12 09:52

PŘEVOD do OV bude za 15 let..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
14.2.12 09:55

Manžel prodává družstevní byt po rodičích.. Tady nikdo neni nájemce,běžně ho mají v osobním vlstnictví..ALe nějak se to vyžizuje.. Ono je asi nejlepší se zeptat prodejde..
U nás byt prodáváme ne pronajímáme a byt bude mít kupující v osobním vlastnictví..

Příspěvek upraven 14.02.12 v 09:56

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3513
14.2.12 09:56

a tak já bych si klidně družstevní byt maličkatého bytového družstva koupila raději, než bytového družstva velkého. Sami jsme si založili družstvo pouze pro 48 bytových jednotek, jsem v představenstvu a tak vím, že vytunelování takového družstva je celkem nepravděpodobné, navíc to, co si zaplatíme do fondu oprav profinancujeme zase jenom na našem domě. U velkých družstev se tohleto poměrně dělí mězi všechny ostatní domy, navíc u velkého BD ještě živíte ten velký personální aparát okolo.

Já být tebou, tak si před koupí družstevního bytu zjistím, jaké jsou platby do fondu oprav, či jestli na bytě nevázne další dluh (anuita). Často se totiž stává, že ten kdo dům postaví, si na něj vezme úvěr. Ten úvěr, respektive jeho splátky se pak rozpočítají jakou součást fondu oprav (část fondu oprav je určena na opravy domu a část na splátku úvěru) a o tuto částku je pak ponížena cena bytu. V praxi to znamená to, že počáteční investice (cena bytu) je třeba podstatně nižší než okolní byty, ale když si spočítáš část toho fondu oprav, kolik uhradíš na splátkách, tak se dostaneš na částku podstatně vyšší.

Jinak pro správu domu je podle mě družstevní bydlení podstatně lepší než SVJ (osobní vlastnictví), pravdou je, že nejsi vlastníkem bytu, ale vlastníš družstevní práva a jsi členem družstva. Ale v konečném efektu pro fungování domu je družstvo lepší i vzhledem k legislativě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1638
14.2.12 10:02

lidé z družstva v domě bydlí, fond oprav a náklady jsou nízké, nic strašné :-)
je tam pouze 16 bytů, takže niják veliký družstvo :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
P28
14.2.12 10:03

Družstevního bych se nebála, ani bych se nebála malého družstva. Jsme v družstvu o pěti partajích a funguje to dobře. Nevýhoda je, že trvá, než našetříme, na druhou stranu je zase domluva jednodušší. Mám i zkušenost s větším družstvem (100 bytů) a bylo to naprd - nedomluvili jsme se na žádný investici, ti lidi furt nechápali, že fond oprav je na náš barák, že nepřijde žádný OPBH, kt. za nás všechno vyřeší. Jinak družstvo funguje v podstatě na stejných principech jako OV. Rozdíl je v tom, že nemůžeš s tím bytem např. ručit při hypotéce, takže trochu omezené nakládání. Na druhou stranu, když jsme kupovali byt, tak ta prodávající byla dost divná, moc jsme jí nevěřili, ale stačilo zajít a zeptat se na družstvu (našich současných sousedů) a měli jsme jistotu, že na tom bytě nevisí žádná zástava, že tam je majetkově všechno v pořádku, protože ten byt je družstva.

• Citovat
  • Upravit
AnetinkaKopretinka
14.2.12 10:04

Já se Ti poptám :)

• Citovat
  • Upravit
8653
14.2.12 10:05

madrianova a není ten byt zatížený hypotékou, když je jen 4 roky starý a o tolik levnější než v okolí?
Jinak svatbou automaticky přechází práva i na toho druhého, což není vždy úplně nejlepší, hlavně pokud byt třeba někdo dostane či zdědí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
14.2.12 10:06

Já jediné co mě štvalo bylo to, že když člověk něco chtěl, tak se svolávala celá bytovka..
například ti co bydleli nahoře a byl problém se střechou stála moc, tak chtěli opravdu i když nutná nebyla, tak ostatní mrčeli, protože ti spodní zase chtěli zateplit..
Můj dělal domovníka, takže někdy síla no :mrgreen: Ale třeba tak zastarale to bylo jenom tady no.. vypisoval kdy kdo má uklid, vytírání.. Nebo se pokazily dveře domovní a někdo chtěl staré, někdo už nové, aby bytovka vypadala a ti co nechtěli, tak se hádali s těmi druhými, že chtějí raději v zimu střechu - z fondu…Museli se víc dávat do fondu, to se zase nelíbílo těm, co nepotřebují ani střechu, ani zateplení

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí