Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
kvaček píše:
Já jediné co mě štvalo bylo to, že když člověk něco chtěl, tak se svolávala celá bytovka..
například ti co bydleli nahoře a byl problém se střechou stála moc, tak chtěli opravdu i když nutná nebyla, tak ostatní mrčeli, protože ti spodní zase chtěli zateplit..
Můj dělal domovníka, takže někdy síla noAle třeba tak zastarale to bylo jenom tady no.. vypisoval kdy kdo má uklid, vytírání.. Nebo se pokazily dveře domovní a někdo chtěl staré, někdo už nové, aby bytovka vypadala a ti co nechtěli, tak se hádali s těmi druhými, že chtějí raději v zimu střechu - z fondu…Museli se víc dávat do fondu, to se zase nelíbílo těm, co nepotřebují ani střechu, ani zateplení
to muzes mit ale i problem, kdyz je ten byt Tvuj, ne? a ostatni maji v dome taky sve byty. Kdo se pak s kym dohaduje na prioritnich vecech opravy domu?
taky si myslím, že družstevní byty nejsou prašivé ![]()
O koupi jednoho takového uvažujeme, také je oproti lokalitě pod cenou a navíc též s garáží…družstvo je o 12členech, mluvili jsme už se dvěma zástupci, pročetli stanovy družstva…takže toto udělat určitě doporučuji. Nahlédnout do účetnictví + se zajímat jak se družstvo „chová“…bere si hypotéky na opravy, nebo se opravuje až se ušetří..atd.
Opravdové riziko je jít do družstva, které je spravované z vnějšku (nikoliv někým „z baráku“) - to jsou ty nejčastější případy vytunelování a proto je nejspolehlivější se jedním představeným rovnou stát - hlídáte si vlastní majetek. Kdo na to má čas, administrativní průpravu a základní orientaci ve věcech typu účto, právo a stavební zák. má vystaráno…
V bytě, o který se zajímáme je o převod do OV již zažádáno, takže žádost pak půjde nanovo od nás /v případě, že to koupíme/, ale je to pro mě signál, že převod do OV není nijak blokovaný…
Pokud si prověříte družstvo skrz naskrz + přečítst stanovy konkrétního družstva (důležité, co mohou odhlasovat bez vás..za jakých podmínek umožňují převod do OV, každé družstvo to má jinak…) a budou-li vám kladeny překážky k zjišťování všeho popsaného, nebo neochota od realitky, či kdovíco - je to rozhodně něčeho signál
Družstevní byty jsou hůře prodejné, kvůli nemožnosti nebo stížené možnosti hypotéky, kterou se dneska kde kdo ohání, takže naopak to vidím jako docela nízkorizkovou možnost jak přijít k bytu v kvalitní hodnotě a dobré lokalitě levněji a snáz než když je takový byt v osobním a je hned pryč…
co mi ale vadí, že majitel tam již nebydlí a je odstěhovaný do jiného města
proč to neprodával ještě když tam bydleli s rodinou?to se mi moc nelíbí, samozřejmě bysme se chtěli sejít s předsedou družstva a poptat se na minul.majitele..to je jasné
Tak například my jsme si už - nebo manžel dělal zateplení sklepu - svého sám, nemusel to s nikým řešit..
Ale jinak taky nevidím problém v družstevním bytě.. Přišlo, mě , že je to jako každý jiný byt…
My taky prodáváme družstevní byt a stěhujem se a taky třeba se bude prodávat, až tu nebudem,.. Chceme s e vklidu odtěhovat, ne aby nám někdo tady stepoval, kdy to už vyklidíme.. Navíc už máme daný dva měsíce nabídku a přišel jeden člověk a ten ještě prý neví.. Tak třeba to neni hned prodané..
Já ještě dodám, jak se tu zmiňovalo, že není pravda, že by po svatbě, za předpokladu, že by jeden z partnerů před svatbou vlastnil družstevní podíl, po svatbě na něj přecházely všechny práva k družstevnímu bytu. Tak to není.
Ten z partnerů, co před svatbou podíl v družstvu neměl, ho nezíská ani po svatbě, získá pouze právo k užívání bytu, to je rozdíl.
Co ještě doporučuju je, až budete mít schůzku s předsedou poptat se, zda mimo stanov mají ještě nějaké další vnitrodružstevní předpisy a prostudovat. My tak máme rozvedeno jak se chovat při opravách apod. Ještě bych se zajímala o to, jestli všichni nájemníci platí včas a jestli družstvo nemá problémy s neplatičem či neplatiči. Protože to může právě pro družstvo potažmo pro ostatní nájemníky představovat potencionální problém
Co se týče účetnictví, mimo člena družstva bych nikoho do účetnictví nahlížet nenechala.
Jinak veškeré finanční zatížení domu (družstva) zjistíš z evidenčního listu k bytu. Jsou tam rozepsané veškeré platby. Pokud se Vám všechny platby zdají OK, dům se Vám líbí, byt také, šla bych do toho.
To že stávající nájemník v bytě nebydlí není vůbec důležité a nemá to na nic vliv. Jedině, že by byl s fungováním družstva nespokojený, a to Vám předseda družstva asi neřekne, jedině nájemník bytu.
MMartina1 možná je s tou svatbou nějaká změna, ale vždy to tak bylo (vlastní zkušenost)
marti81 píše:
MMartina1 možná je s tou svatbou nějaká změna, ale vždy to tak bylo (vlastní zkušenost)
nebylo, vždycky vznikal společný nájem nikoliv společné vlastnictví podílu.
Vznikne-li jen jednomu z manželů za trvání manželství právo na uzavření smlouvy o nájmu družstevního bytu, vznikne se společným nájmem bytu manžely i jejich společné členství v družstvu. Na manžele se pak hledí jako na jediného člena družstva, ze svého členství jsou oprávněni i povinni společně a nerozdílně – což znamená, že např. dlužné nájemné může družstvo vymáhat celé po kterémkoliv z manželů.
Jestliže již je jeden z manželů členem družstva a nájemcem družstevního bytu před sňatkem, pak uzavřením manželství sice vzniká společný nájem, ale nevzniká společné členství.
marti81 píše:
změna není, vždy to tak platilo, vkládám odkaz už z roku 2005 a doteď se nic nezměnilo.
http://obcanske.juristic.cz/…2/index.html
madrianova píše:
co mi ale vadí, že majitel tam již nebydlí a je odstěhovaný do jiného města
proč to neprodával ještě když tam bydleli s rodinou?to se mi moc nelíbí, samozřejmě bysme se chtěli sejít s předsedou družstva a poptat se na minul.majitele..to je jasné
Taky prodavame byt a uz v nem nebydlime…
a zadna vada na nem neni… proc ti to probuh vadi???
mag píše:marti81 píše:
MMartina1 možná je s tou svatbou nějaká změna, ale vždy to tak bylo (vlastní zkušenost)nebylo, vždycky vznikal společný nájem nikoliv společné vlastnictví podílu.
Vznikne-li jen jednomu z manželů za trvání manželství právo na uzavření smlouvy o nájmu družstevního bytu, vznikne se společným nájmem bytu manžely i jejich společné členství v družstvu. Na manžele se pak hledí jako na jediného člena družstva, ze svého členství jsou oprávněni i povinni společně a nerozdílně – což znamená, že např. dlužné nájemné může družstvo vymáhat celé po kterémkoliv z manželů.
Jestliže již je jeden z manželů členem družstva a nájemcem družstevního bytu před sňatkem, pak uzavřením manželství sice vzniká společný nájem, ale nevzniká společné členství.
rychlejší ![]()
mluvím o dřívější době než rok 2005, nechci se hádat, pokud to už neplatí, což už jsem taky našla, omlouvám se za špatnou informaci ![]()
marti81 píše:
mluvím o dřívější době než rok 2005, nechci se hádat, pokud to už neplatí, což už jsem taky našla, omlouvám se za špatnou informaci
Ani před rokem 2005 to neplatilo.
mag píše:marti81 píše:Ani před rokem 2005 to neplatilo.
mluvím o dřívější době než rok 2005, nechci se hádat, pokud to už neplatí, což už jsem taky našla, omlouvám se za špatnou informaci
já myslím, že platilo, protože se to opírá částečně o občanský zákoník z roku 1964, který mimo jiné platí dodnes a obchodní zákoník, který je z roku 1991.
madrianova píše:
PŘEVOD do OV bude za 15 let..
My taky kupovali DB, cena byla nižší, o to vyšší byl „fond oprav“, na paneláku může být nová fasáda, zateplení, nová okna atd. Na to se bere půjčka, která se ve FO platí.
My uhradili jednorázově 200tis a převedli si byt do OV hned (neměli jsme jinou nemovitost k zástavě/.
MMartina1 píše:mag píše:já myslím, že platilo, protože se to opírá částečně o občanský zákoník z roku 1964, který mimo jiné platí dodnes a obchodní zákoník, který je z roku 1991.marti81 píše:Ani před rokem 2005 to neplatilo.
No však, já myslela, že neplatilo to, co psala Mmartina1, ale platilo to, co jsme psaly my.