Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
ahojky
chtěla bych se zeptat maminek či těhulek co si prošly něčím podobným jak to dopadlo u vás.
Min. sobotu mi začly bolestivé stahy co 5minut až minutu.Myslela jsem že to přejde,ale nic moc tak jsme jeli do nemocnice.Na monitoru mi zjistili stahy a dle vyšetření dr. jsem měla zkrácený čípek a otevřený volně na prst.Okamžitě mě přijali a nasadili kapačky (celkem 4 za sebou po 18 hodinách) na zastavení stahů,injekce s kortikoidy pro vyvinutí plic miminka,antibiotika a magnézium v tabletách.Stahy se uklidnily a mi už bylo dobře.Ležela jsem tam od soboty do středy kdy mě pustili domů.Čípek se mi prý zvětšil nyní má 3,5cm.Doma se snažím co nejvíc ležet,jde to těžko s tříletým dítkem,ale snažím se.Břicho mi tvrdne x krát za den,ale není to vkuse jako v tu sobotu.Beru už pouze jen magnézium v tabletách 6 tablet denně.Chci se tedy zeptat těch které tím prošly,je šance,že se mi to uplně zklidní a já porodím v termínu nebo jak to probíhalo pak u vás?Budu muset už do porodu pouze jen ležet?
ahoj
byla jsem na tom podobne jako ty, na prst otevrena jsem byla v pulce prosince, v nemocnici totez co ty a na vanoce me pustili, voda mi praskla 6.1
proste zabal si tasku a priprav se.....
Já byla v nemocnici se stahy někdy na začátku 27.tt, nechali si mě tam něco přes týden, valili do mě kapačky magnézka, následně už jen tablety, který jsem pak brala i doma až do 35.tt. Doma jsem chtěla ležet, ale moc to nešlo, předělávali jsme zrovna kuchyň. Taky mi břicho tvrdlo celkem často, ještě jsem kvůli tomu jednou i jela neplánovaně ke svojí mudře, ale čípek v pohodě. Já teda byla tehdy otevřená jen na špičku prstu, ale ve stejný den tam přijali holku, co byla na prst, nechali si ji tam asi 14 dnů, byla téměř stejný týden jako já. Potom jsme se potkávaly v poradně, kam jsme chodily od 36.tt a to mi říkala, že tam ležela znovu někdy v 33.tt na magnézku se stahy. Od toho cca 28.tt byla pořád otevřená na prst a měla zkrácený čípek až do porodu, ale kontrakce jí vždy zastavili. nakonec jsme se potkaly v porodnici na šestinedělí
Fakt jsme se tomu musely smát, jaký jsme na sebe měly štěstí. Já rodila 39+4, ona 40+3
Samozřejmě je to individuální, ale já se teda už pak moc nešetřila, břicho čas od času tvrdlo dost, ale rodila jsem v termínu. A ta holčina na tom nálezem byla hůř a nakonec přenášela. Teďka to bude asi horší, jelikož neustále zvedám 10kg dítě. No snad to nějak zvládnem… Tobě držím palce, ať je to v pohodě, snaž se šetřit, ale mně se to taky říká, taky tu svou radu asi nebudu schopná aplikovat na sebe ![]()
tracy, spíš bych počítala s možností horší varianty a všechno si připravila. já jsem takhle ležela v nemocnici na rizikovém s klárkou ve 32tt, kdy doktorka prohmátla hlavičku. taky jsem dostala kortikoidy a magnézko. naštěstí jsem to měla bez kontrakcí a pak jsem KLárku přesvědčila, že vydržela do 38+3. snaž se co nejvíc ležet a nic nezvedat a hlavně prckovi v břiše vysvětlit, že je ještě moc brzo
držím palce!
jéé díky za pozitivní příspěvek.Já doufám,že vydržím min. do toho 33tt kdy je to prý nejkritičtější říkal dr.Fakt budu raději jen ležet,nechci ještě rodit,fakt ne
A tobě dávali v kapačkách pouze magnézko?mi dávali přípravek Gynipral na zastavení stahů,je to pěkný humus,hrozně mi z toho bušilo srdce
já se s tím nějak nemůžu psychicky smířit,že bych měla jít už rodit.O malou se moc bojím,už jsme přišli o miminko,takže další „podraz“ bych asi nezvládla.A taky mám doma 3 letého kluka a co s ním když bych musela být 3-4 měsíce s malou v nemocnici ![]()
Tracy od 23 týdne mi hrozí předčasný porod, v podstatě to co ty, přijela sem do nemocnice s tím že mě bolí záda a v podbřišku, dr mě prohlédla, a řekla ležet že mám zkrácený čípek pod kritickou hodnotu
Ležela sem tam týden na kapačkách, čípek po propuštění sem měla 30mm, no s tím že doma ležet a brát mg už v tbl 8× denně, ležela sem 6 týdnů, no ležela snažila sem se, protože mám tříletou cácorku, tak to uplně nešlo
Každopádně se to nezhoršovalo, magnésium sem brala do 33 týdne, teď jsem v 39 týdnu a k porodu se to prej pěkně chystá, už asi měsíc, takže asi tak ![]()
dobré je ,že ted už víš na čem jsi ,a pokud by se stav zhoršil a kontrakce zesíly ,honem se vrat do nem.Mě tam udrželi celej měsíc a to už jsem měla zašlou branku a kontrakce .Takže věci se dají vždy ještě pozdržet,pokud nepřijedeš pozdě nebo nedostaneš infekci .
jinak magnézko jsem jedlo 9 tabl ,no pak v nem v kapačkách +gynypral (celej měsíc -pěknej humus ,ale dělá se i v tabletách ,ale ten mě moc nezabíral )
tracy neboj, určitě to zvládnete
já to měla o to jednodušší, že jsem čekala první. takže jsem nemusela běhat kolem strašího prcka a mohla jsem opravdu poctivě ležet. já jsem v nemocnici právě kapačky nedostávala, jenom kortikoidové injekce a magnesko v tabletách. ale já jsem neměla kontrakce, jen od šestého měsíce problémy s čípkem, které se mi prostě pak zhoršily. ale pak se to stabilizovalo a bylo to v pohodě. my jsme se zase stěhovali do nového bytu, takže jsem prostě v nemocnici Klárce v břiše vysvětlila, že ven nemůže, že ještě nepřišla poštou postýlka
a ona to pochopila a poslechla.
narodila se dva dny potom, co jsme zprovoznili vy bytě ložnici ![]()
Ve 30+0 sem byla hospitalizovana v nemocnici. Taky-vy nám tu do večera snad porodíte. kapačky sem dostávala 5 dní (2 za den, tedy 10 dohromady) a pak 6× denně magnezko. 14dní sem byla na utrogestanu a dostala sem injekci do zadečku na vývoj plic…
No sem 37+0 už přes týden mi říkají, že se to chystá. neberu už nic, sem už 14 dní zbalená…a nic, akorát to začínám duševně špatně snášet..:(
Sněhurko díky za uklidnění,kéž by to bylo jako u tebe ![]()
teď čtu nález při přijetí: co to je hrdlo 1,5cm? zevní branka pro prst..
při propuštění: CS 2b
Thereso taky díky za reakci!ono to je hrozné,že prve se bát o miminko aby to zvládlo a potom nakonci nic co?
Tracy píše:
Thereso taky díky za reakci!ono to je hrozné,že prve se bát o miminko aby to zvládlo a potom nakonci nic co?
No jak se to veme. Já sem možná až moc vyplašená. Mám ještě 3 týdny. Ale jak mě naháněj po všech odděleních, tak sem z tohoi vždycky vykulená ![]()
hoj, moc ti držím palce, ať se ještě držíte! Já ležela v orvním těh. od 32. tt do 37. v nemocnici taky na uterolytikách (hnus Gynipral) - překvapuje mě, že zě s tím pustili dom, mně tehdy řekli bez diskuse -. s těmahle lékama se leží a dokud nebude miminko aspoň minimálně donošené, tak domů nepůjdete. Pět týdnů na rizikovém odd, fuj. Rodila jsem 39+1. U druhého jsem měla stejné potíže od 2. trim, moje gyndr mě kontrolovala, homeopatka mi vytipovala konstituční homeo a do nemocnice jsem šla jen na týden, nakonec jsem rodila 40+1. U dvojčat jsem měla kontrakce od 8. tt, brala jsem homeo preventivně, těhotenství bylo kupodivu v praxi nejlepší, ač teoreticky nejrizikovější. V nemocnici jsem s nimi neležela, rodila jsem 35+1 (bývala bych donosila, ale jedno mimčo přestalo být vyživované).