ROCD - vztahové OCD

Anonymní
14.12.22 11:52

ROCD - vztahové OCD

Ahoj, máte někdo zkušenost s ROCD?
Už pár let mě trápí myšlenky které se mi z ničeho nic vytvoří v hlavě. Týká se to rodiny, známých, kolegů, partnera ale i cizích lidí, které znám třeba jen z YouTube videí.

Příklad: vytvořím si představu o tom, že je na mě partner naštvaný kvůli tomu, že jde se psem ven sám, bezemě. Přemýšlím jak bude reagovat až se vrátí domů a jak mu budu odpovídat a díky tomu se s ním ve své hlavě pohádám a jsem na něj naštvaná a rozhodnutá, že až se vrátí domů, nebudu s ním mluvit. Přesto že vim, že by se nic takového nestalo stejně si vždy pokládám otázku „a co když jo?“.

U kolegů a rodiny je to zase pocit že mě pomlouvají, opět se s nimi rozhádám pouze ve své hlavě a v realitě s nimi nemluvím nebo jsem hrubá.

Mám ale i myšlenky, které se týkají lidí, kteří mě nějakým způsobem přitahují a v takovém případě jsou mé myšlenky spíš „pozitivní“ a značně to potom ovlivňuje můj vztah s přítelem, protože si nejsem jistá, jestli ho opravdu miluji a jestli by mi nebylo lépe bez něj.

Tyto myšlenky mám každý den, od rána do večera kdy je to úplně nejhorší. Někdy mě rozbrečí, někdy naštvou nebo rozveselí. Je možné že jde o ROCD? Jak s tím mohu pracovat? Jsem objednaná k terapeutovi ale chtěla bych nejprve zjistit, jestli může jít i o něco jiného nebo je to normální a děje se to tak všem. Díky

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Ledová káva
14.12.22 15:11

Nejsi spíš paranoidní nebo nejdou to nějaké bludy?

• Citovat
  • Upravit
2003
14.12.22 22:37

Mně na tyto vykonstruované rozhovory a scénáře v mojí hlavě - pozitivní i negativní - pomohla antidepresiva, která beru kvůli úplně něčemu jinému (neurologická nemoc). Myslím že se značně ulevilo i všem okolo :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13010
14.12.22 22:41

Ruminací nazývají psychologové mentální stav, kdy něco v mysli opakujeme stále dokola. Takový stav pro nás nejen že nemá velký užitek (na nic nového nepřijdeme, žádné nové řešení se neobjeví), ale vysloveně nám škodí: zesiluje emoce, vyčerpává nás, propadáme se do beznaděje, protože od tohoto opakování falešně očekáváme, že náš problém vyřeší. Ruminace je tedy často základem našich obsesí i dalších úzkostných problémů…

jestli to máte denně a jak píšete – od rána do večera — už by to bylo i na probrání celkového stavu s psychiatrem

psycholog taky, ale psychiatr taky, určitě ano…zajděte…

možná to na léky ani nebude, ale konsultaci by to chtělo stopro

:kytka:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.12.22 05:39

@Ledová Káva Nevím, trvá to už ale několik let a jej se to zhoršuje. :(

Příspěvek upraven 15.12.22 v 05:43

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
15.12.22 05:42

@medvidka já se antidepresiv docela bojím, takže doufám, že to půjde vyřešit i jinak :,(

• Citovat
  • Upravit
Ledová káva
15.12.22 08:04
@Anonymní píše:
@medvidka já se antidepresiv docela bojím, takže doufám, že to půjde vyřešit i jinak :,(

Proč se bojíš antidepresiv? Ve tvém případě by pravděpodobně mohly pomoci, rozhodně to je na vyhledání psychiatra. Vůbec se toho neboj, je to lékař jako každý jiný a neznamená to, že jsi blázen. Psychika si také zaslouží léčbu, když s ní něco není v pořádku…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.1.23 15:13

Lecim se s OCD a obcas, kdyz mas stresovejsi obdobi toto mam. Ted s novym pritelem to trvalo asi rok. Neustale jsem se stehovala, porad sem vse analyzovala, sileny. Ale partnera ses s tim nezatezovala, mela jsem to jen v hlave. Uz vim jak s touto nemoci pracovat ale nekdy me stejne dostane. Ale neni to dlouho co jsem vztahovou OCD resila a vyhledavala, ale u nas se o tom moc nepise, vse bylo na zahranicnich webech, takze jsem rada ze smtim nekdo prisel ;)

• Citovat
  • Upravit
2
22.12.23 17:05
@Anonymní píše:
Lecim se s OCD a obcas, kdyz mas stresovejsi obdobi toto mam. Ted s novym pritelem to trvalo asi rok. Neustale jsem se stehovala, porad sem vse analyzovala, sileny. Ale partnera ses s tim nezatezovala, mela jsem to jen v hlave. Uz vim jak s touto nemoci pracovat ale nekdy me stejne dostane. Ale neni to dlouho co jsem vztahovou OCD resila a vyhledavala, ale u nas se o tom moc nepise, vse bylo na zahranicnich webech, takze jsem rada ze smtim nekdo prisel ;)

Ahoj, mam to stejny. Muzu napsat?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová