Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky maminky, řešíme velké dilema ohledně dovolené. Máme možnost jet se známými na dovolenou velkým autem s karavanem do Bulharska na cca 10-14 dní, ale máme roční holčičku. Samozřejmě bychom jeli přes noc a dělali časté zastávky, ale i tak si nejsem jistá jestli to absolvovat nebo ne. Šly byste do toho? Nemůže to malé nějak uškodit? Je to cca 15 hodin jízdy
Předem děkuji za názory ![]()
@Verca1901 Opravdu do bulharska jen 15hodin? Kdysi jsem byla autem s 10měsíční v chorvatsku, cesta kratší, jeli jsme na noc, prospala to…delší cestu bych nejela
Za měsíc letíme do bulharska, dcera má necelé dva roky i tak z toho mám docela hrůzu, autem si cestu neumím předtavit ![]()
@Verca1901 jestli jí nevadí jízda autem, tak proč ne… někdy mám pocit, že děti tu cestu snášejí mnohem lépe než některé maminky… ![]()
My jsme s prtětem taky jeli na tři týdny na dovolenou, projeli jsme celý Balkán… naprosto v pohodě…
@Alušáček Plán byl projít/projet Sofii a pár vnitrozemských měst a za den, dva přejet k moři. Přímo k moři by to bylo víc, takhle by se to aspoň trošičku rozložilo, ale i tak je to hrozně daleko. Taky nevím, jak to teď aktuálně vypadá na hranicích když jsou teď všude opatření kvůli uprchlíkům
Kdybychom mohli letět, tak bych se asi tak nebála, to budete hned na místě
Tak asi ještě chvíli počkáme, máme naplánovanou zimní dovolenou, tak letos asi budeme muset moře oželet ![]()
@Regina Hero auto snáší v pohodě, ale nikdy v sedačce nebyla déle jak 3 hodiny. Já si myslím, že by to zvládla, ale spíš mám strach, aby jí neublížila tak dlouhá cesta v sedačce. Přeci jen je ještě malá ![]()
@Verca1901 naše holky většinu cesty vždycky prospaly… my jsme prostě jeli, zastavovali na přebalení a krmení, nechaly je proběhnout nebo prolézt, prostě jsme roztáhli piknikovou deku, holky si pohrály… najeli jsme asi 4500 km… jeli jsme přes Srbsko, Černou horu až na jih Albánie…
@Verca1901 píše:
@Regina Hero auto snáší v pohodě, ale nikdy v sedačce nebyla déle jak 3 hodiny. Já si myslím, že by to zvládla, ale spíš mám strach, aby jí neublížila tak dlouhá cesta v sedačce. Přeci jen je ještě malá
Tak jestli tam zatim byla jen tak kratce, pripadne mi 15 hodin naraz moc. My jezdime trasy 6-8 hodin a pro nas je to takove maximum. Neuskodi ji to, ale prijemne to nebude. Ja bych ale tak dlouho autem sama jet nechtela, tak to soudim i podle sebe.
Urcite to bude dyl jak 15 hodin, s tim pocitejte, my jeli do Francie na jih 20h a to bylo o nejakych 300km min nez k mori do Bulharska, zalezi samozřejmě, odkud vyrazite, ale nám se cisty cas ukazoval jako 13h a bylo to 20 skutecneho a to jsme jeli vetsinu casu po dalnici.
Tehdy jsme jeli s 11m na noc a nebyl absolutne zadny problem. Toho bych se nebala.
Ovsem to Bulharsko bych dost zvazila, ja osobne tam jeste s detmi odvahu nemam jet a za soucasne situace v Evrope se tam fakt bojim. Zdravotnicka pece je na dost mizerne urovni, to je pro me asi nejhlavnejsi duvod, proc se mi tam s malymi detmi nechce. No a cesta taky moc bezpecna neni, i kdyz uz je to urcite lepsi nez pred x lety, ale pocitejte s ruznymi individui. Mam Bulharsko hodne rada, ale pokud s detmi, jedine letecky.
@Verca1901 spíš než cesty bych se bála, jaké to bude v kempu, jsou to špinavci. Taky to černé moře není nic moc a zvlášť pro takhle malé dítě.
Nad Bulharskem uvažuju na příští rok. Ale jedině letecky. Ale my to mame ještě o něco dál. My poletíme bud ze Stuttgartu nebo Mnichova. Ted jsme byli s dvouletou v Italii (okolo 400km). Jeli jsme přes den a byla to katastrofa. To roční dítě to cestování dle mě zvláda jeste trochu líp (dost času prospí).
Nejela bych…nevidím jediný důvod proč bych měla sobě, dítěti i všem okolo komplikovat život ![]()
@tartaletka s uprchlickou krizí si myslím, že ted bude paradoxne Bulharsko největší pohoda (nekde jen v místě resortů). Byli jsme v Primorsku, a tam bylo moře krásně čisté, pláže svažité pomalu. Takže toho bych se nebála. Ale určitě bych to jela letecky.
Co je tedy pravda, kdyz jsme koukali z autobusu při transferu z letiště na místo, tak Bulharsko je opravdu takové špinavé, staré a připadne si člověk, jako o x let zpět. Možná nějaká velká města a centrum je jiné. Ale takhle to na mne působilo z autobusu. Byli jsme přelom červenec/srpen a u „dálnice“ ležely mrtvá zvířata (asi uhynutá díky vysokým teplotám).
@Hanney píše:
@Verca1901 spíš než cesty bych se bála, jaké to bude v kempu, jsou to špinavci. Taky to černé moře není nic moc a zvlášť pro takhle malé dítě.
Plácáš naprostý nesmysly!!! Černé moře je zejména pro malé děti naprosto super a písek kam dohlédneš…byla jsi tam vůbec v posledních pár letech? A špinavec budeš nejspíše ty…podle sebe soudím tebe…