Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, prckovi je rok a měsíc a nevim jestli je normalni ze neumi jeste skoro nic mluvit jakoby, rika porad jen táta a dáda
… kazdy den mu rikam rekni mama, chapu nemuze mi rozumet ale on mi okamzite rekne tata
… v kolika by mel začít mluvit?? ![]()
@Bubunka klid.. ještě není ve věku, kdy by mluvit mělo… dej mu čas.
Našemu je 11 měsíců, mele hubou furt, ale slovo to teda žádný není - dede, baba, dada, tata, teta, mama…jako občas to zní jako něco smysluplnýho, ale dost pochybuju o tom, že je to cíleně
! Jo a tuhle zcela zřetelně vyslovil „blbá“ a díval se přitom na mě
!
Naší je taky rok a táta je nejpoužívanější slovo
Navíc říká jen: dej, blik a bííííííííííííííííí
Jinak hovovří plynule cizím jazykem ![]()
Buď v klidu, naše neumí nic. Ani máma, ani táta, ani děda, babi prostě nic. Jediné co říká jé Mňam mňam a nene. To je všechno. Bude mít 13m
Tak mluvit ještě nemusí, některé děti začínají mluvit později a zatím se „věnují“ jiným dovednostem, např. chůzi. Ale myslím, že rozumět by dítě už mělo. Mému malému je 9m. a některým věcem rozumí velice dobře. Ví co se po něm chce, zejména ve věcech které se opakují, jako zákazy na určitá místa či věci. Druhá věc je, jestli poslechne ![]()
Mám kluka, bude mít 13 měsíců v neděli a nic..samozřejmě mama, tata, dada, jaja, am ( ham ), ale to je vše. Ale zase vím moc dobře, že rozumí, ale mluvit nebude ( zatím) Ale když máme doma kupu hraček a já řeknu : Kde je kohout? Jde pro kohoutka, kde je míč? Jde pro míč..Venku ho upozorním na psa a už po něm zírá..ale mluvit..neeee
Rozumí všemu, neříká nic ![]()
Můj taky rozumí zákazům tak dobře, že čeká, dokud k němu nepřilítnu, že něco nesmí a pak se rychle na poslední chvíli zdekuje a ještě na mě hází ten vykutálenej kukuč ![]()
Mele pantem pořád, nic kloudnýho ale - tata, a je to, ježiš. Je vidět, která slova používám nejčastěji
. Jinak je mu všechno šumák. ![]()
Dcera začala mluvit ve 2 letech a 3 měsících. Dřív jsem to fakt nepovažovala za mluvení. Občas padlo nějaké to slovo, zvuky zvířat, moc toho neřekla, ale rozuměla až hrůza. Teď o 4 měsíce později mluví v krátkých větách, napočítá do 10, ptá se na čísla okolo jedoucích dopravních prostředků a všechny nás komanduje.
Jakmile dítě začne mluvit, začne i odmlouvat, takže všem přeji dlouho nemluvící dítě ![]()
Můj toho uměl říct hodně, luxusně třeba vyslovoval „klika, klíče“, ale za dva měsíce s tím přestal a na půl roku o tom jen tiše přemýšlel ![]()
@alien21 píše:
Jo a tuhle zcela zřetelně vyslovil „blbá“ a díval se přitom na mě![]()
![]()
!
Ten můj prcek začal teď žvatlat a říká mi, že jsem ošklivá, akorát je asi jazykově nadaný, protože to říká anglicky (ugly) ![]()
Ahoj tak nám je 16 m a umíme tatí, bába, děda, bác, čičí, koko říká slepici, bu říká krávě, gaga je u nás husa, haf, deny oslovuje psa, mňam, pití a boty. Tak dle vašich názoru si myslím že malá toho umí dost, i když jsem si to z prvu nemyslela…
Příspěvek upraven 18.03.14 v 10:29
Nasemu uz je pres dva a ma slovni zasobu podobnou
umel to teda uz na tom roce, od te doby jen obmenuje vyznamy slova táta
táta je táta, tátá je pápá a tatata je ty ty ty
jinaj jeste rekne na a dík (di), jo a ahoj - to je áh
neresim to, mluvim s nim, ale proste ho to nezajima ![]()