Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Nasemu uz je pres dva a ma slovni zasobu podobnou
umel to teda uz na tom roce, od te doby jen obmenuje vyznamy slova táta
táta je táta, tátá je pápá a tatata je ty ty ty
jinaj jeste rekne na a dík (di), jo a ahoj - to je áh
neresim to, mluvim s nim, ale proste ho to nezajima ![]()
Tak on umi nene tak kejve hlavou nebo dej mi to taky umí, ale to mluveni teda zatim ne ![]()
@Bubunka mýmu je 16 měsíců a jen řve.
občas řekne pápá a když chce ven z postýlky, tak zařve máma. A to je celý.
Na rocni prohlidce se nas dr. ptala, jestli syn rika 10 slov, jako ze je to bezne, pry se pocitaji i citoslovce.No,odkyvala jsem to, ale popravde bych musela pocitat kazdy skrek, aby to dalo tu desitku, rikal tata (vsemu a kazdemu),papa a ahoj, koukej (furt, aniz by podle me presne znal vyznam),mnam (velky zrout, tudiz frekventovane slovo),Ka (nase kocka Kacenka),vic si nevybavim.Dnes je mu 15m, je schopny leccos zopakovat, ale sam rika jen o par slov vic, pridal mamu, mami=Samik-bracha, haf, mnau apod.
Myslím, že můžeš být v naprostém klidu, každé dítě je jiné a nemá smysl porovnávat s ostatními. Ač jsem synovi odmalička četla, zpívala, vyprávěla, tak do dvou let do byla s mluvením bída - řekl třeba jen první dvě písmenka a já jsem pak hádala, co tím myslí. Pak se rozkecal a já jsem občas vzpomínala na období, kdy ani nepípl ![]()
@Bubunka nas syn, 16 mesicu, rika jen mama, baba, car a more ( zijeme v zahranici) na vsechno ostatni mu vystaci mama, tak rika sestre, tatinkovi, vsem. kdyz ma hlad, tak ukaze na kuchyn a mlaska ![]()
neresim to, obe deti slysi kazdy den dva jazyky, takze to maji o to tezsi.
ale kdyz jsem se bavila s pediatrickou na kontorole me dcery ve dvou letech, tak mi rikala, ze by mela umet 30 slov, a to tenkrat zvladla v obou jazicich ![]()
Dcera necelych 11m -umi zvuky zviratek-kone, kravy, psa, kacky, zvuk masinky hu, auta brr. Potom cilene umi tata, dej, na, hajs a
Cak, a mnam.
Dle okoli je hodne sikovna dle mudr prumerna tak si vyber.
Ale ma dva starsi sourozence a sourozenci jsou vzdy nejvetsi tahouni v uceni mluveni.
Nas Venda ma 13,5 mesice a nerika jeste vubec nic a to do neho denne hucim furt dokola mama a tata. Za to umi od narozeni pekne rvat, furt ![]()
Na pisku jsme potkali 18 mesicniho chlapecka a ten toho taky moc nenakecal, resp. vubec nic, takze to zatim neresim.
Ještě má čas, moje cácora umí říct krásně akorát táta - hlavně, když chci, aby řekla máma. Teď se naučila dělat zvuky jako delfín (díky Prima ZOOM!), takže furt hejká ![]()
@Bubunka Klid, mám přesně ročnía taky ‚nemluví‘, jak se mě teď ptala tchýně, jestli už umí máma, táta, bába… Umí pouze táta, Tam (naše jorkšírka Thami) a nene apod, a žvatlá dost, ale ‚nerozumim‘
Je fakt, že ho máma ani bába neučim, takže jako, ale co vim, tak máma říkaj děti až naposled… Bych to nehrotila, každé dítě je jiné a znám plno maminek, co tvrdí, že jim dítě mluví, ale když ho slyšíš, tak to mluví i ten můj
![]()
Když šel junior do školky, měla jsem strach, jestli není příliš brzy. Ne že by mluvit neuměl - ale prostě nechtěl. Navíc zásadně používal termíny (a ještě zkomolené), které odpovídaly jeho zájmům (takže ne Hnědý pejsek Alík štěká, ale Dědo, tátobo kompesol zase nefuguje). Já vím, mluvím o tříleťákovi - jen jsem chtěla nastínit, že některé děti se fakt řádně rozmluví až fakt třeba ve školce. Druhorození a mladší pak o fous reychleji od sourozenců a holky jsou na tom taky trochu líp (kus od kusu) než kluci. A navíc určit „normálnost“ dítěte na základě slovní zásoby v jednom roce, to si fakt může lajznout jen odborník (a počítám, že kamarádka/sousedka/tchýně dětský psycholog není.)
Dej na vlastní instinkt, ne na tabulky. A už vůbec neporvnávej s dětmi od sousedů/švárovců/potomků (v daném věku) tvojí tchýně.
Jo, a ještě si vybavuju, že si junior asi v roce a půl tvořil vlastní termíny. Třeba uměl slovo auto, ale chyběl mu popis, jak říct Škoda Fabie (což bylo děsně důležitý), protože s ní jezdil táta i oba dědové. Tak si pro to vytvořil termín tátaděda. Fábie byla tátaděda, zatímco třeba for byl prostě ford. (No jistě, všechno, co mělo čtyři nohy, bylo „pes“, ale značky aut uměl na výbornou.)
Upřímnbě nemůžu srovnat s dcerou-má 18 měsíců a mluví v celých větách
Maminko, pojď do pokojičku hrát! apod. je u nás normální…
A řeknu Ti, kolikrát bych byla raději ve tvé pozici, kdy dítě nemluví
Je to záhul poslouchat ji od rána od sedmi do večera do osmi
Ona musí mlít furt pantem, prostě když nemluví se mnou, tak si sama přeříkává říkanky a písničky ![]()