Roční syn měl klíště

Anonymní
16.10.12 11:00

Roční syn měl klíště

Dobrý den, potřebuji radu. Včera jsem synovi (1 rok) našla klíště. Nebylo ještě napité, vytočila jsem ho vatovou tyčinkou namočenou v dezinfekci. Musel ho tam mít čerstvě, nemělo v sobě ani kapku krve. Ale stejně mám obavu. Dnes není poznat, kde bylo místo vpichu a tak nevím, jestli jít hned k doktorovi, ani nevím, jak dlouhá je inkubační doba boreliozy nebo encefalitidy, popřípadě nějaké příznaky. Nevím, co si počít, ať něco nezanedbám. Klíště jsme na oblečení museli domů donést my. S malým se nepohybujeme nikde v rizikovém prostředí. Má někdo podobnou zkušenost u tak malého dítěte? Jak jste postupovali?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
101776
16.10.12 11:05

A co by si chtěla u doktora řešit? Stejně zatím nic nepozná… borelioza se projeví buď velkým flekem v místě zakousnutí nebo se dá zjistit z krve, ale dřív jak za nějaké 3 týdny těžko. A encefalitida se projevuje po cca 14 dnech teplotami, pak nic a pak vypukne, ale upřímně řečeno u ní nevím, zda se ji dá vlastně nějak zabránit :think: u boreliozy se nasazují antibiotika po prokázání z krve, v případě jasného fleku i rovnou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3832
16.10.12 11:06

Tak za prvé, klíště se nevytáčí. Buď se tahá nebo vyviklává. Důležité je ho před tím ničím nenamastit, nenastříkat atd. Jen ho vytáhnout a pak vydesinfikovat. Čeká se 14dní - 3týdny a pokud to místo nezačne nezačne červenat, natíkat atd tak je vše v pořádku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ka2
376
16.10.12 11:06

Můj malý měl klíště vedle oka (v roce)..taky ještě nenacucané, asi čerstvě zakouslé.. jen jsem hlídala, zda nebude mít nějaký flíček a nic… k doktorovi je zbytečné chodit

Příspěvek upraven 16.10.12 v 11:07

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
16.10.12 11:07

Pokud máš podezření, můžeš si klíště nechat otestovat. Ale musíš si ho nechat a poslat ho hned. A docela dost to stojí.

http://protean.cz/…osti_klistat

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.10.12 11:11

Ty jo, to je divné, každý o tom vytahování říká něco jiného. Takže jsem to vytáhla špatně. Sakriš. No budu malého sledovat a uvidíme. Jen jsem si říkala, jestli není důležité popřípadě tu nemoc odhalit co nejdříve, ale pokud to jde z krve zjistit nejdříve za tři týdny, asi nic neuspěchám. Budu se modlit, aby to klíště nebylo infikováno. Díky za rady.

• Citovat
  • Upravit
3380
16.10.12 11:16
@Anonymní píše:
Dobrý den, potřebuji radu. Včera jsem synovi (1 rok) našla klíště. Nebylo ještě napité, vytočila jsem ho vatovou tyčinkou namočenou v dezinfekci. Musel ho tam mít čerstvě, nemělo v sobě ani kapku krve. Ale stejně mám obavu. Dnes není poznat, kde bylo místo vpichu a tak nevím, jestli jít hned k doktorovi, ani nevím, jak dlouhá je inkubační doba boreliozy nebo encefalitidy, popřípadě nějaké příznaky. Nevím, co si počít, ať něco nezanedbám. Klíště jsme na oblečení museli domů donést my. S malým se nepohybujeme nikde v rizikovém prostředí. Má někdo podobnou zkušenost u tak malého dítěte? Jak jste postupovali?

Tak ted bych urcite jen sledovala. Jinak nevim co povazujete za „rizikove“ prostredi. Ty mrchy jsou vsude, syn si ho donesl i z hriste v centru Brna :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9454
16.10.12 11:24

:mrgreen: no ja kliste jednou chytla aji ve vidni..takze rizikovy nerizikovy…z toho se ted udelala takovej bubak z tech klistat..ja jako decko mela na sobe porad nejaky…bydlime na farme dcera uz mela klistat nespocet..proste se tomu vyhnout neda..je jich tu jak maku..jen je treba sledovat jestli se neobjevi nejakej flek v tom miste..jinak vydesinfikovat necim s jodem a dobry ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30420
16.10.12 11:39
@RencaVlkova píše:
Tak za prvé, klíště se nevytáčí. Buď se tahá nebo vyviklává. Důležité je ho před tím ničím nenamastit, nenastříkat atd. Jen ho vytáhnout a pak vydesinfikovat. Čeká se 14dní - 3týdny a pokud to místo nezačne nezačne červenat, natíkat atd tak je vše v pořádku

a mě v nemocnici doktro klíště vytáhl tak, že kolem něj točil mastnou vatičkou, 100 lidí 100 názorů a od té doby pak měla klíště i malá a tak jsem ho „vytáhla“ tak, jak ho doktor vytáhl mě

zakladatelko když jsem malé klíště vytáhla tak jsem jen pozorovala jestli jí místo nějak nezarudlo, a vůbec bych se nebála toho, že jsi ho špatně tahala ven

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6885
16.10.12 11:41

Maly mel nedavno kliste, tak jsem mu ho vytahla a poslala na analyzu klistove encefalitidy a boreliozy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6051
16.10.12 11:43
@RencaVlkova píše:

to není pravda, po infikovaném klíštěti nemusí být žádná výraznější modřinka, otok ani flek!!! - tak jsem to měla já a měla jsem pozitivní boreliozu - syn měl boreliozu letos nejspíš po štípnutí komárem - neměl ani klíště ani žádný otok, projevilo se to jen výraznější nemocností a zvětšením uzlinna krku…přenáší to už i ovádi a různý bodavý hmyz - Takže já bych zkusila po inkubační době zajít k lékaři na krevní test
jinak v přírodě používat repelenty…moc se toho dělat nedá :nevim: :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6051
16.10.12 11:47
@Januliiik píše:
a mě v nemocnici doktro klíště vytáhl tak, že kolem něj točil mastnou vatičkou, 100 lidí 100 názorů a od té doby pak měla klíště i malá a tak jsem ho „vytáhla“ tak, jak ho doktor vytáhl mězakladatelko když jsem malé klíště vytáhla tak jsem jen pozorovala jestli jí místo nějak nezarudlo, a vůbec bych se nebála toho, že jsi ho špatně tahala ven

radši při vyndavání nemastit - klíště při namaštění „vyplivne“ do krve člověka všechny své štávy - a pokud bylo klíště infikované, tak se zvýší riziko že vás nakazí…to že to tak dělal jeden doktor, neznamená že to dělal správně. Dost možná se o tuhle věc nazajímá a nezná novější trendy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15074
16.10.12 11:58

Zapiš si, kdy klíště měl a kde bylo a sleduj to. Kdyby se kolem místa vpichu něco dělo, řeš to. Teď je fakt brzo. Na netu toho najdeš.. A jak jsi ho vytočila je podle mě už jedno, hlavně, že šlo celé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6051
16.10.12 12:02

No ono je i jedno, jestli šlo nebo nešlo celé - když tam třeba kousek zůstane, tak se nic neděje, hlavně aby klíště bylo mrtvé a nemohlo už do kůže nic vypouštět - když občas zůstanou v kůži zybtky kusadel, tak nevadí - netřeba to nijak nípat, ono se to zachová podobně jako třeba tříska - za dva tři dny to kůže vyloučí a vydrolí se to

nám už klíštata nadělala dost paseky…takže mám o nich načteno a zjištěno všechno :cert: :cert: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: nevím k čemu je zrovna tenhle tvor na světě dobrý :roll: asi jen k přenášení těch hnusů

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15074
16.10.12 12:28
@kostickaa píše:
No ono je i jedno, jestli šlo nebo nešlo celé - když tam třeba kousek zůstane, tak se nic neděje, hlavně aby klíště bylo mrtvé a nemohlo už do kůže nic vypouštět - když občas zůstanou v kůži zybtky kusadel, tak nevadí - netřeba to nijak nípat, ono se to zachová podobně jako třeba tříska - za dva tři dny to kůže vyloučí a vydrolí se tonám už klíštata nadělala dost paseky…takže mám o nich načteno a zjištěno všechno :cert: :cert: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: nevím k čemu je zrovna tenhle tvor na světě dobrý :roll: asi jen k přenášení těch hnusů

No jo, jsem ji chtěla uklidnit:-)) Přetržený je jako tříska, to vím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí