Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Januliiik píše:
a mě v nemocnici doktro klíště vytáhl tak, že kolem něj točil mastnou vatičkou, 100 lidí 100 názorů a od té doby pak měla klíště i malá a tak jsem ho „vytáhla“ tak, jak ho doktor vytáhl mězakladatelko když jsem malé klíště vytáhla tak jsem jen pozorovala jestli jí místo nějak nezarudlo, a vůbec bych se nebála toho, že jsi ho špatně tahala ven
No ono jde o to, že pokud klíště zabiješ ještě přisáté, tak automaticky vypustí vše co je v něj zpátky do tvojí krve, takže i případně borelie nebo jiné parazity. Takže by se nemělo ničím desinfikovat a vytahovat tak, aby se mu neutrhla hlavička. Když si najdeš obrázek na internetu, kde budou zvětšená hlava a kusadla, tak uvidíš proč ![]()
Jinak opravdu každý má jiný názor. Ale jelikož u nás na fakultě s klíšťaty pracujeme klinicky všichni, tak snad o nich něco vím ![]()
Jinak zakladatelce přeju, aby to dobře dopadla a nestresuj se s tím, že jsi klíště vytáhla špatně. Pokud jsi neutrhla hlavičku a i po vytáhnutí bylo živé a hýbalo, tak nemusíš mít strach
@kostickaa píše:
to není pravda, po infikovaném klíštěti nemusí být žádná výraznější modřinka, otok ani flek!!! - tak jsem to měla já a měla jsem pozitivní boreliozu - syn měl boreliozu letos nejspíš po štípnutí komárem - neměl ani klíště ani žádný otok, projevilo se to jen výraznější nemocností a zvětšením uzlinna krku…přenáší to už i ovádi a různý bodavý hmyz - Takže já bych zkusila po inkubační době zajít k lékaři na krevní test
jinak v přírodě používat repelenty…moc se toho dělat nedá![]()
To ani nemuselo být od klíštěte, ale od čekoholiv jiného, jak píšeš u syna. Nebo mohlo odpadnout dřív, než jsi to stihla zpozorovat. Já neříkám, že 100% lidí má otok, ale prakticky 99% ano, takže je to nejlepší indikátor. Pokud nebude mít syn problémy, horečky, bolesti atd, tak bych ho zbytečně na testy nehnala
Ahoj holky, obnovuji. Jsem celá vyplašená.
Dnes jsem synovi (1 rok) po koupání v bazénku našla klíště (?), ale bylo neuvěřitelně mrňavý, ještě jsem takové neviděla. Skoro na lupu.
No, nicméně jsme se pokusili mu ho vytáhnout, ale jak byl ten zmetek malej, tak se samozřejmě roztrhl, nebo praskl, já nevím, byl tak malý. Manželovi se pak podařilo vydolovat i ten zbytek. Vypadal, že napitý nebyl, ale já z nich mám fobii a teď ho měl navíc syn:-(
Co myslíte, letět hned zítra k doktorovi, nebo jak?
@Lejaa Ne, k doktorovi nechoďte, to je naprosto zbytečné. I kdyby hlava zůstala zakouslá, tak se s sní tělo popere a vyloučí to, podobně jako třísku. A kdyby náhodou bylo infikované, tak teď to stejně nikdo nepozná. Zkrátka klid.
Kontrolovat misto kousnuti, pokud nebude zadna rekace, doktor s tim nic neudela a ani se tak brzo neda niz zjistit…
Ne. zachovat klid, hlídat místo, jestli nečervená s bílým středem. Měli jsme to přesně tak, já hysterčila a k doktorovi letěla ještě ten den. No tak mě zklidnil. Já chtěl ahned i očkovat proti klíšťovce, tak prý až tak kolem pátého roku, dřív to není přínosné.
Ahoj. Zdá se, že jste klíště odchytili brzy, takže by to mělo být v pohodě. Příště zbytek klíštěte nemusíte vůbec dolovat, tělo si s ním poradí jako s třískou. Místo vyčistit něčím s obsahem jódu a pár dnů pozorovat. K doktorovi bych neletěla. ![]()
@Fima @Gabulle
Díky. To je děs. Zmetci, absolutně nechápu, kde k němu syn přišel. Kdyby ho měl od včera, byl by už asi napitý. Dneska jsem syna vyslíkla v kočárku, položila do bazénku, tak mi není jasné, kde by k němu přišel:(
Hlava určitě není, manžel ho pak vydoloval, spíš mě děsí, to že asi praskl, aby tím nevznikla nějaká infekce:(
@terinka4444 @Naty12
Uff, začínám být malinko klidnější:)
Děkuji vám.
Bohužel jsme měli obyč. Septonex a Alpu, takže s jodem to asi nebylo
Nebo jo?
Mě říkala doktorka, že pokud se utrhne to „břicho s žaludkem“ a kusadla zůstanou v kůži dítěte, už se s tím nic nedělá..Před pár lety se to na chirurgii vyřezávalo..Nebezpečné je právě to „bříško“.
Naše dr. taky nedoporučuje očkování malých dětí proti klíšťovce, prý to může ovlivnit vývoj nervové soustavy, až okolo 4. roku je to „bezpečné“..A to je dr. jinak proočkovací.
Nicméně ten strach chápu, moje děti měly taky v podobném věku klíště, dvouletá dcera si zrovna včera dvě přinesla z koupaliště, hned jsme je odstranili..Sleduj to místo a taky příznaky případné encefalitidy, už si nepamatuju inkubační dobu, ale starší dcera dostala horečky zrovna po té teoretické inkubační době po přisátí klíštěte..Naštěstí to byla jen shoda okolností, měla obyčejnou virozu, v krvi nic jiného nenašli.
@Lejaa Ono se očkuje stejně proti encefalitidě. Přitom riziko, že se nakazí právě tím, není zase nějak extra vysoká. Mnohem vyšší je výskyt boreliózy a tomu člověk nijak nezabrání. Náš maloch ji prodělal už v 9 měsících, letos v dubnu. Bral skoro měsíc ATB. Naštěstí měl naprosto předpisové příznaky, takže se mu nasadily hned v první fázi.
@Fima a kdy má smysl jít na první odběr a první přáznaky..
Můj 5letý měl docela napitého před 3 dny..
Navíc prý takhle maličké děti, kdyby náhodou nedej bože onemocněli klíšťovou encefalitidou, na 99% to neudělá nic, jen průběh jako chřipka, žeádné následky, žádná poškození, říkal náš doktor, když jsem si hystericky trvala na očkování. Opravdu se neboj, zkus se uklidnit, bude to dobré ![]()
@kvaček píše:
@Fima a kdy má smysl jít na první odběr a první přáznaky..
Můj 5letý měl docela napitého před 3 dny..