Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobré ráno. Děkuji za odezvy. Nenechávám ho nás plácat a kousat. Snažím se, jak píšete, mu důrazně říct že nesmí, že tohle se nedělá. Většinou už přestane, někdy to ještě pro jistotu zkusí 😅. Zaměřím se na to více a pokusíme se to utlumit co nejvíce to půjde. Už jen doufat že s toho brzy vyroste 😅. Hezkou neděli.
Dobré ráno. Děkuji za odezvy. Nenechávám ho nás plácat a kousat. Snažím se, jak píšete, mu důrazně říct že nesmí, že tohle se nedělá. Většinou už přestane, někdy to ještě pro jistotu zkusí😅. Zaměřím se na to více a pokusíme se to utlumit co nejvíce to půjde. Už jen doufat že s toho brzy vyroste 😅 Hezkou neděli
@arinecka reaguji tak, že řeknu důrazně ne, maminku to bolí, popřípadě odtáhnu pryč. Při přebalování mě párkrát stihl trochu kousnut, to jsem opět řekla důrazně ne a zkrátka mu to dala najevo. Ale možná jsem našla techniku jak přebalovat a převlékat bez scén…tak třeba to vydrží 😊.
@Barevné klubíčko píše: Více
Ve 12 měsících dítě empatie objektivně není schopno, ta část mozku fyzicky není vyvinutá. Bez ohledu na to, kolikrát ho rodič praští nebo kousne.
Obě děti to na mě zkusily max. dvakrát. Oplatila jsem jim to, ať už šlo o kousnutí, bouchnutí, tahání za vlasy… Pochopily, že to bolí, nějaké vysvětlování v roce děcka nechápou.
To stejné třeba s horkým čajem/kávou, krbem, troubou, stačí na chvíli přiložit ruku a ví, že se spálí…