Roční vzdor? Plácá nás po obličeji, kouše.

18.10.25 12:59

Roční vzdor?

Ahoj maminky. Jdu se zeptat, jestli to některá z Vás má podobně. Můj roční syn je velký vztekloun. Plácá nás všechny doma po obličeji, minimálně jednou denně mě kousne když ho přebaluju (vím že to nesnáší). Hračky ho moc nezajímají, hodně věcí si snaží vykřičet…já myslela že tohle přijde později 😅. Snažím se být v klidu, nehrotit to, je to dítě. Ale překvapuje mě to, že to přišlo tak brzy…předtím to bylo takové hodné miminko 🥺. A jestli je to nějaké období, kdy se to uklidní…třeba dříve když tak brzy začal 😅. Nečekám žádné zázraky, možná jen malou útěchu 🤣. Zatím ahoj

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9117
18.10.25 13:23

Není v pořádku, aby vás plácal a kousal. Ruku bych mu chytla s důrazným NE. Na kousání u nás pomohlo kousnutí oplatit, stačilo jednou. Že si něco snaží vykřičet je v pořádku, mluvit neumí, tak nemá moc jiných možností jak si o něco říct.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8827
18.10.25 13:27

Určitě bych ho učila, že plácání nebo kousání opravdu není ok. Jasně, nemusí se mu přebalování líbit, ale takhle by reagovat neměl aby to bral že je to v pořádku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
360
18.10.25 13:43

Oplatit přiměřeně, v sebeobraně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1593
18.10.25 13:52

Nas maly to mel a ma taky. Je mu 16 mesicu. U kousani se snazime ucit jine zpusoby jak si rict o to, co chce, pomalu se dari. U placani taky, snazime se nahrazovat pohlazenim nebo ukazanim.
U prebalovani nediskutuju, max dam vybrat jestli si lehne nebo stoupne s knizkou, zacina se smirovat. Bylo ale par tydnu, kdy jsem ho musela „prehnout pres koleno“, loktem tak pridrzet a prebalit a nepomahalo nic.

Jeci taky hodne, kdyz neco nema/nemuze/ nejde, rikam mu, ze vim jake to je, ze ho vidim a slysim a bud to dostane pozdeji, anebo proste nedostane, protoze nechci ( nechat ho treba dlubat do spiciho psa). Nektery veci zkousi treba i 5-6 krat behem par minut. Kdyz uz toho mam dost, poponesu ho o kousek dal a jak muzu, tak se mu jdu s necim venovat. Dela to obvykle, kdyz chce pozornost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.10.25 14:16
@Ušatý králíček píše: Více

Jedno moje dítě mělo období vzdoru krátce po prvních narozeninách, ale tohle ještě není ono. Tohle je prostě horkokrevnější povaha. Většina dětí nesnáší přebalování, ale většina se jen brání, vzpíná a zdrhá, tvůj chlapeček to pojal poněkud drsněji. Nebála bych se být ráznější, důrazně vysvětlit, že tohle dělat nemá a hlavně vytrvat. A že křičí? To některé děti dělají, dokud se nenaučí komunikovat jinak.

• Citovat
  • Upravit
2771
18.10.25 14:17

Dcerka-13 mesicu za nedlouho. A placa také asi posledni 2 tydny, ne nějak silene nebo v záchvatu, zda se mi, ze nekdy to dela jen ze srandy nez ze by mela nervy. Sama nevim, jakou strategii zvolit…jestli chytnout rucku a rict ze ne, nebo si ji v ti chvíli nevšímat a tim pochopi, ze placanim pozornost nezíská.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3076
18.10.25 14:34

U prvního se období vzdoru rozjelo solidně tak ve 14 mesicich…a ne, neuklidnilo se to dřív, promin :andel: Ale treba budeš mit víc štěstí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11195
18.10.25 14:41

Oba kluci tohle období meli. Starší hodně tahal za vlasy a mel z toho srandu. Mladší kousal. Vzdy jsem se snažila predvidat, zabranit s duraznym ne. No, starsiho jsem jednou potom, co me za vlasy zatahal fakt hodně, zatahala taky a byl klid. Fakt uz to nikdy nezkusil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25185
18.10.25 14:47

Jednou jedinkrát mne dcera kousla, za mne to je jasné NE! kousla jsem ji ihned na oplátku, dost silně na to, aby si to zapamatovala.. už nikdy to neudělala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1888
18.10.25 15:11

No, já děti nemám, ale pečovala jsem o svého synovečka. Měl kousavé období, ale trochu později než syn zakladatelky. Ten mne tedy kousal… Takže já jsem ho měla kousnout taky… :think: :think: no, teď už pozdě mi radit…

Proč ale píšu: Co se týče přebalování, nikdy jsme problémy neměli. Jelikož nikdo zatím v tomhle neporadil, tak moje sestra-matka dítěte, a pak samozřejmě i já, jsme to dělaly tak, že vždy, když jsme ho šly přebalovat, hned, jak byl v poloze ležmo, jsme mu strčily do rukou hračku. Já jsem si dávala záležet na tom, aby to nebyla jednoduchá hračka typu gumová kachna apod. Vždy jsem mu dala např. autíčko, nebo něco, co si on pak obracel z každé strany :P. (z každé strany to bylo jiné) A jednou měl velmi krátké období, že si nechtěl lehnout, když byl pokakanej. Tak jsem ho odnesla ke plenkám a zavelila: „Vytáhni si plenočku!“ A už to jelo :D On totiž uměl plnit příkazy. :) (Proto jsem mu vždy přikazovala, a ne zakazovala. Tedy přikázala opak, co jsem nechtěla, aby dělal.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21782
18.10.25 15:40

Možná bys to hrotit měla. I v tomto věku dítě pochopí, že dělá něco nevhodného, což určitě kousání a bití je. U mých dětí začalo období vzdoru kolem toho roku. U starší bylo tak do tří let, mladší měl záchvaty sem tam ještě v pěti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
18.10.25 16:08

Tohle dělal můj bratr, když byl malý. Ve třech letech dostal vztek a kopl mě do oka, když jsem seděla na gauči. Někdy kolem toho třetího a čtvrtého roku se to začalo lámat. Dnes je z něj normální chlap.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.10.25 16:09
@nozu píše: Více

Pochopí??? A nepřeceňuješ ty batolata??? :mrgreen: Tak brzy socializace fakt nefunguje a schopnost regulovat optimálně emoce už vůbec ne.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
18.10.25 16:21
@Anonymní píše: Více

Nepřeceňuje. Všechny moje děti v roce chápaly, že dělají něco, co ostatní bolí. Chce to jen důslednost a nedělat kolem toho srandu.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí

BABY NA UCPANÝ NOS 50 ML