Rodičák 2 roky, co pak?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
584
25.6.10 11:01

Rodičák 2 roky, co pak?

Ahoj holky, prosím co by se stalo, kdybych si dala rodičák na dva roky a pak nakonec byla doma i třetí rok? Platil by mi stát sociál a zdravotní, nebo ne? A co zaměstnavatel - asi jeho benevolence, jestli by mi místo dál držel, že? Zvažujeme totiž možnost, že bych si dala dvouletý rodičák a pak šla do práce a že by třetí rok hlídala malého tchýně. Ale co kdyby to (nedej bože) neklaplo?
Děkuju :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
362
25.6.10 11:07
dornicka píše:
Ahoj holky, prosím co by se stalo, kdybych si dala rodičák na dva roky a pak nakonec byla doma i třetí rok? Platil by mi stát sociál a zdravotní, nebo ne? A co zaměstnavatel - asi jeho benevolence, jestli by mi místo dál držel, že? Zvažujeme totiž možnost, že bych si dala dvouletý rodičák a pak šla do práce a že by třetí rok hlídala malého tchýně. Ale co kdyby to (nedej bože) neklaplo?
Děkuju :kytka:

Já to chcu taky tak a to hlavně kvůli toho, že se má rodičák zase snižovat a proto, že bychom prostě nevyšli. Myslím si že po těch dvou letech se můžeš přihlásit na úřad práce a máš nárok na podporu (samozřejmě za současného hledání práce pro tebe) po dobu 5 měsíců, pak by ti stát platil zdravotní i sociální, ale jen těch 5 měsíců. Z vlastní zkušenosti vím že na jiné sociální dávky, už kvůli vysokému rodičáku nedošáhneš. Pracák se tě bude snažit umístit, ale myslím že budou brát ohled na to jak to máš s hlídáním, ale zaléží na té dotyčné osobě (někteří jsou pitomci)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14046
25.6.10 11:11

ON se ma rodicak snizovat,????

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
25.6.10 11:15

Zaměstnavatel ti musí místo držet do tří let věku dítěte, i když pobíráš rodičák jen dva roky, to vím na tuty. Taky mám dvouletou RD. :wink:
Stát by za tebe měl platit zdravotní a sociální až do 7 let věku dítěte, kdybys zůstala doma, takže i toto by mělo být OK. Jen si teda nejsem jistá, jak přesně to bude, když ten poslední rok vlastně budeš stále zaměstnaná. Jestli to jako nemusí jít nějak přes zaměstnavatele :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
25.6.10 11:18
luciash píše:
dornicka píše:
Já to chcu taky tak a to hlavně kvůli toho, že se má rodičák zase snižovat a proto, že bychom prostě nevyšli. Myslím si že po těch dvou letech se můžeš přihlásit na úřad práce a máš nárok na podporu (samozřejmě za současného hledání práce pro tebe) po dobu 5 měsíců, pak by ti stát platil zdravotní i sociální, ale jen těch 5 měsíců. Z vlastní zkušenosti vím že na jiné sociální dávky, už kvůli vysokému rodičáku nedošáhneš. Pracák se tě bude snažit umístit, ale myslím že budou brát ohled na to jak to máš s hlídáním, ale zaléží na té dotyčné osobě (někteří jsou pitomci)

Na úřad práce se nemůže přihlásit, pokud má stále pracovní smlouvu. To by musela dát v práci výpověď a neměla by se ve 3 letech dítěte kam vrátit. To je právě ta nevýhoda, zas by ale měla 5 měsíců aspoň nějaký příjem :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25182
25.6.10 12:31
Gina108 píše:
Zaměstnavatel ti musí místo držet do tří let věku dítěte, i když pobíráš rodičák jen dva roky, to vím na tuty. Taky mám dvouletou RD. :wink:
Stát by za tebe měl platit zdravotní a sociální až do 7 let věku dítěte, kdybys zůstala doma, takže i toto by mělo být OK. Jen si teda nejsem jistá, jak přesně to bude, když ten poslední rok vlastně budeš stále zaměstnaná. Jestli to jako nemusí jít nějak přes zaměstnavatele :nevim:

Je to tak, jen ty roky co jsi doma s dítem a stát za tebe platí se nazapočítávají do důchodu. Zda nějaký bude je otázka mimo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
362
25.6.10 16:49
Gina108 píše:
luciash píše:
dornicka píše:
Na úřad práce se nemůže přihlásit, pokud má stále pracovní smlouvu. To by musela dát v práci výpověď a neměla by se ve 3 letech dítěte kam vrátit. To je právě ta nevýhoda, zas by ale měla 5 měsíců aspoň nějaký příjem :think:

Aha tak to jo!!Já to úplně nepochopila :zed: A slečna co se ptala na snížování rodičáku, myslím si že to bude jedna s věcí kterou naše vláda v dohledné době uzákoní. Nečtete noviny?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101532
25.6.10 18:11
dornicka píše:

Není, zaměstnavatel ti musí držet místo po celou dobu RODIČOVSKÉ DOVOLENÉ a tu si můžeš zvolit jak dlouhou chceš, maximálně do 3 let věku dítka. A vůbec to nemá žádnou souvislost s tím na jak dlouho si vybereš RODIČOVSKÝ PŘÍSPĚVEK. Jinak se to nikam hlásit nemusí, ty bys byla stále na RD a nikoho nezajímá, že už ti žádné peníze nechodí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
584
25.6.10 18:59
j.a.n.i1 píše:
dornicka píše:
Není, zaměstnavatel ti musí držet místo po celou dobu RODIČOVSKÉ DOVOLENÉ a tu si můžeš zvolit jak dlouhou chceš, maximálně do 3 let věku dítka. A vůbec to nemá žádnou souvislost s tím na jak dlouho si vybereš RODIČOVSKÝ PŘÍSPĚVEK. Jinak se to nikam hlásit nemusí, ty bys byla stále na RD a nikoho nezajímá, že už ti žádné peníze nechodí…

Jani, nějak tomu nerozumím…takže si budu volit 1) délku RD 2) dobu, po kterou chci pobírat RP? Vůbec se v tom nevyznám :nevim: A ten třetí rok, co by mi už nechodily peníze, by už za mně stát neplatil ani sociální ani zdravotní, nebo jo? Děkuju!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101532
25.6.10 19:43

dorni platil dál bude, protože z pohledu státu budeš stále zaměstnanec toho času na RD :-) bez ohledu na to, na jak dlouho si vybereš ten rodičovský příspěvek…
A jinak budeš opravdu volit 2×

1. v zaměstnání délku RD
  2. na UP délku pobírání RP
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
584
25.6.10 19:53
j.a.n.i1 píše:
dorni platil dál bude, protože z pohledu státu budeš stále zaměstnanec toho času na RD :-) bez ohledu na to, na jak dlouho si vybereš ten rodičovský příspěvek…
A jinak budeš opravdu volit 2×
  1. v zaměstnání délku RD
  2. na UP délku pobírání RP

Jé, tak to je skvělá zpráva! Děkuju moc, Jani! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
118
31.12.20 08:58

Ahojky, mam dotaz zeptam se tady než pujdu ze sebe udělat na socialku…mám rodičák na 2 roky…malej se narodil v březnu a rodičák začal myslim až v srpen nebo září a jak to teda je..2 roky jako 2 roky nebo do dvou let dítěte, kvůli práci, sem se v tom pořádně zamotala

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5418
31.12.20 09:02

@Elifili rodicak není na roky, záleží jakou částku bereš, tak dle toho vycerpas

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
118
31.12.20 09:13

No vim že si můžeš vybrat kolik budeš brat a ja to mam vypočítaný chtěla jsem jen 2 roky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1280
31.12.20 09:17

@Elifili no a kolik bereš? Tak si to spočítej, do kdy ti to vychází…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat