Rodičák 2 roky, co pak?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Rodičák 2 roky, co pak?
Ahoj holky, prosím co by se stalo, kdybych si dala rodičák na dva roky a pak nakonec byla doma i třetí rok? Platil by mi stát sociál a zdravotní, nebo ne? A co zaměstnavatel - asi jeho benevolence, jestli by mi místo dál držel, že? Zvažujeme totiž možnost, že bych si dala dvouletý rodičák a pak šla do práce a že by třetí rok hlídala malého tchýně. Ale co kdyby to (nedej bože) neklaplo?
Děkuju ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
dornicka píše:
Ahoj holky, prosím co by se stalo, kdybych si dala rodičák na dva roky a pak nakonec byla doma i třetí rok? Platil by mi stát sociál a zdravotní, nebo ne? A co zaměstnavatel - asi jeho benevolence, jestli by mi místo dál držel, že? Zvažujeme totiž možnost, že bych si dala dvouletý rodičák a pak šla do práce a že by třetí rok hlídala malého tchýně. Ale co kdyby to (nedej bože) neklaplo?
Děkuju
Já to chcu taky tak a to hlavně kvůli toho, že se má rodičák zase snižovat a proto, že bychom prostě nevyšli. Myslím si že po těch dvou letech se můžeš přihlásit na úřad práce a máš nárok na podporu (samozřejmě za současného hledání práce pro tebe) po dobu 5 měsíců, pak by ti stát platil zdravotní i sociální, ale jen těch 5 měsíců. Z vlastní zkušenosti vím že na jiné sociální dávky, už kvůli vysokému rodičáku nedošáhneš. Pracák se tě bude snažit umístit, ale myslím že budou brát ohled na to jak to máš s hlídáním, ale zaléží na té dotyčné osobě (někteří jsou pitomci)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zaměstnavatel ti musí místo držet do tří let věku dítěte, i když pobíráš rodičák jen dva roky, to vím na tuty. Taky mám dvouletou RD. ![]()
Stát by za tebe měl platit zdravotní a sociální až do 7 let věku dítěte, kdybys zůstala doma, takže i toto by mělo být OK. Jen si teda nejsem jistá, jak přesně to bude, když ten poslední rok vlastně budeš stále zaměstnaná. Jestli to jako nemusí jít nějak přes zaměstnavatele ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
luciash píše:dornicka píše:Já to chcu taky tak a to hlavně kvůli toho, že se má rodičák zase snižovat a proto, že bychom prostě nevyšli. Myslím si že po těch dvou letech se můžeš přihlásit na úřad práce a máš nárok na podporu (samozřejmě za současného hledání práce pro tebe) po dobu 5 měsíců, pak by ti stát platil zdravotní i sociální, ale jen těch 5 měsíců. Z vlastní zkušenosti vím že na jiné sociální dávky, už kvůli vysokému rodičáku nedošáhneš. Pracák se tě bude snažit umístit, ale myslím že budou brát ohled na to jak to máš s hlídáním, ale zaléží na té dotyčné osobě (někteří jsou pitomci)
Děkuju
Na úřad práce se nemůže přihlásit, pokud má stále pracovní smlouvu. To by musela dát v práci výpověď a neměla by se ve 3 letech dítěte kam vrátit. To je právě ta nevýhoda, zas by ale měla 5 měsíců aspoň nějaký příjem ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Gina108 píše:
Zaměstnavatel ti musí místo držet do tří let věku dítěte, i když pobíráš rodičák jen dva roky, to vím na tuty. Taky mám dvouletou RD.
Stát by za tebe měl platit zdravotní a sociální až do 7 let věku dítěte, kdybys zůstala doma, takže i toto by mělo být OK. Jen si teda nejsem jistá, jak přesně to bude, když ten poslední rok vlastně budeš stále zaměstnaná. Jestli to jako nemusí jít nějak přes zaměstnavatele
Je to tak, jen ty roky co jsi doma s dítem a stát za tebe platí se nazapočítávají do důchodu. Zda nějaký bude je otázka mimo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Gina108 píše:luciash píše:Na úřad práce se nemůže přihlásit, pokud má stále pracovní smlouvu. To by musela dát v práci výpověď a neměla by se ve 3 letech dítěte kam vrátit. To je právě ta nevýhoda, zas by ale měla 5 měsíců aspoň nějaký příjemdornicka píše:Já to chcu taky tak a to hlavně kvůli toho, že se má rodičák zase snižovat a proto, že bychom prostě nevyšli. Myslím si že po těch dvou letech se můžeš přihlásit na úřad práce a máš nárok na podporu (samozřejmě za současného hledání práce pro tebe) po dobu 5 měsíců, pak by ti stát platil zdravotní i sociální, ale jen těch 5 měsíců. Z vlastní zkušenosti vím že na jiné sociální dávky, už kvůli vysokému rodičáku nedošáhneš. Pracák se tě bude snažit umístit, ale myslím že budou brát ohled na to jak to máš s hlídáním, ale zaléží na té dotyčné osobě (někteří jsou pitomci)
Děkuju
Aha tak to jo!!Já to úplně nepochopila
A slečna co se ptala na snížování rodičáku, myslím si že to bude jedna s věcí kterou naše vláda v dohledné době uzákoní. Nečtete noviny?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
dornicka píše:
Děkuju
Není, zaměstnavatel ti musí držet místo po celou dobu RODIČOVSKÉ DOVOLENÉ a tu si můžeš zvolit jak dlouhou chceš, maximálně do 3 let věku dítka. A vůbec to nemá žádnou souvislost s tím na jak dlouho si vybereš RODIČOVSKÝ PŘÍSPĚVEK. Jinak se to nikam hlásit nemusí, ty bys byla stále na RD a nikoho nezajímá, že už ti žádné peníze nechodí…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
j.a.n.i1 píše:dornicka píše:Není, zaměstnavatel ti musí držet místo po celou dobu RODIČOVSKÉ DOVOLENÉ a tu si můžeš zvolit jak dlouhou chceš, maximálně do 3 let věku dítka. A vůbec to nemá žádnou souvislost s tím na jak dlouho si vybereš RODIČOVSKÝ PŘÍSPĚVEK. Jinak se to nikam hlásit nemusí, ty bys byla stále na RD a nikoho nezajímá, že už ti žádné peníze nechodí…
Jani, nějak tomu nerozumím…takže si budu volit 1) délku RD 2) dobu, po kterou chci pobírat RP? Vůbec se v tom nevyznám
A ten třetí rok, co by mi už nechodily peníze, by už za mně stát neplatil ani sociální ani zdravotní, nebo jo? Děkuju!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
dorni platil dál bude, protože z pohledu státu budeš stále zaměstnanec toho času na RD
bez ohledu na to, na jak dlouho si vybereš ten rodičovský příspěvek…
A jinak budeš opravdu volit 2×
- v zaměstnání délku RD
- na UP délku pobírání RP
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
j.a.n.i1 píše:
dorni platil dál bude, protože z pohledu státu budeš stále zaměstnanec toho času na RDbez ohledu na to, na jak dlouho si vybereš ten rodičovský příspěvek…
A jinak budeš opravdu volit 2×
- v zaměstnání délku RD
- na UP délku pobírání RP
Jé, tak to je skvělá zpráva! Děkuju moc, Jani! ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojky, mam dotaz zeptam se tady než pujdu ze sebe udělat na socialku…mám rodičák na 2 roky…malej se narodil v březnu a rodičák začal myslim až v srpen nebo září a jak to teda je..2 roky jako 2 roky nebo do dvou let dítěte, kvůli práci, sem se v tom pořádně zamotala
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Elifili rodicak není na roky, záleží jakou částku bereš, tak dle toho vycerpas
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No vim že si můžeš vybrat kolik budeš brat a ja to mam vypočítaný chtěla jsem jen 2 roky
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Elifili no a kolik bereš? Tak si to spočítej, do kdy ti to vychází…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit