OČR a rodičovský příspěvěk
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
OČR a rodičovský příspěvěk
Nevíte někdo, jestli mám nárok na OČR když pobírám rodičovský příspěvek? Díky za odpovědi
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj,
nechápu,na KOHO bys měla to OČR-na dítko asi těžko,když o něj ‚pečuješ celodenně a řádně‘ ?!
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
pokud jsi zaměstnaná a při pobírání rodičáku chodíš do práce a v důsledku nemoci nemůžeš přijít na naplánované směny, tak ANO, nárok na ošetřovné máš.
pokud jsi OSVČ, nebo jsi vedená jako domácký zaměstnanec, nebo pracuješ na dohodu o provedení práce nebo jsi nezaměstnaná nebo jsi zaměstnaná, ale nepracuješ… tak nárok nemáš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
farska píše:
Ahoj,nechápu,na KOHO bys měla to OČR-na dítko asi těžko,když o něj ‚pečuješ celodenně a řádně‘ ?!![]()
![]()
na manžela, na babičku ve společné domácnosti, na staršího sourozence… a konečně klidně i na to dítě, na které se pobírá rodičák, vždyť i celodenní a řádná péče se nevylučuje s návštěvou školky a nemocné dítě do školky jaksi nemůže, že ano.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
na formuláři na OČR je kolonka, kde se musí napsat, jestli na dítě někdo bere rodičák. Takže je to pro ně podstatná informace. Vím to dobře, protože jsem to vyplňovala od začátku roku už 6×
. Ale na rodičáku už nejsem.
- Citovat
- Upravit
JaSe píše:
Ahoj,
na formuláři na OČR je kolonka, kde se musí napsat, jestli na dítě někdo bere rodičák. Takže je to pro ně podstatná informace. Vím to dobře, protože jsem to vyplňovala od začátku roku už 6×. Ale na rodičáku už nejsem.
to ani ne. na formuláři je kolonka, jestli na dítě JINÁ osoba bere rodičák nebo mateřskou. ne „někdo“, ale „někdo jiný, než kdo žádá o dávku“.
ono je potřeba si dobře přečíst, co člověk podepisuje, ptž pak zbytečně vznikají nedorozumění, kdy sociálka ošetřovné nepřizná, ptž tento údaj pojištěnec vyplnil špatně. tedy pakliže já pobírám rodičák a já nemohu chodit do práce, ptž jsem s nemocným dítětem doma, tak tohle nepotvrdím a socka mi nárok uzná. kdyby ten rodičák pobíral třeba manžel, tak bych to potvrdit musela a socka by mi nárok neuznala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
jinak tedy aby tazatelka neměla v hlavě zmatek
sem vložím dotaz s odpovědí přímo ze stránek české správy sociálního zabezpečení (jakožto instituce, pod kterou platba ošetřovného spadá):
ČSSZ píše:
Vznikne mi nárok na ošetřovné z důvodu péče o dítě v době, kdy pracuji a zároveň pobírám rodičovský příspěvek?
Zaměstnanec nemá nárok na ošetřovné z důvodu ošetřování dítěte nebo péče o ně, jestliže jiná fyzická osoba má z důvodu péče o toto dítě nárok na výplatu peněžité pomoci v mateřství nebo má nárok na rodičovský příspěvek. Pokud jste při pobírání rodičovského příspěvku nastoupila do zaměstnání a onemocnělo vám dítě, máte nárok na ošetřovné, i když pobíráte rodičovský příspěvek.
Odkaz na dotaz je docela dlouhý, tak snad se zadaří:
http://www.cssz.cz/…-dotazy.aspx?…{297E2F70-A9FC-4549-95A0-74E5AF560B02}&NRORIGINALURL=%2fcz%2finformace%2fnejcastejsi-dotazy%2fnejcastejsi-dotazy-nemocenske-pojisteni.htm&NRCACHEHINT=Guest#37
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Přeji všem hezký den a prosím o radu..
zítra bych měla nastoupit poprvé do práce, ale mám stále nemocnou dceru a podařilo se mi sehnat hlídání až na čtvrtek a pátek. Mám si na zítra obstarat OČR? Když jsem před tím nepracovala, na dceru pobírám stále RP.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Karleon píše:
Přeji všem hezký den a prosím o radu..zítra bych měla nastoupit poprvé do práce, ale mám stále nemocnou dceru a podařilo se mi sehnat hlídání až na čtvrtek a pátek. Mám si na zítra obstarat OČR? Když jsem před tím nepracovala, na dceru pobírám stále RP.
Ano, ale asi sama tušíte, že to není nejlepší začátek v nové práci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@terinka4444 píše:
Přeci nemůže čerpat sama OČR, když bere rodičák, nebo může?
Na očr má nárok pouze ten z rodičů, který čerpá rp
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Karleon píše:
Přeji všem hezký den a prosím o radu..zítra bych měla nastoupit poprvé do práce, ale mám stále nemocnou dceru a podařilo se mi sehnat hlídání až na čtvrtek a pátek. Mám si na zítra obstarat OČR? Když jsem před tím nepracovala, na dceru pobírám stále RP.
Upřímně bych Tě s takovým přístupem vůbec nezaměstnala nebo vyhodila hned první den.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Claire00 No na to jsem se ale neptala. Je mi jasné, že nejlepší začátek to není, ale já opravdu nemám jinou možnost. Na pohovoru na tuhle pozici jsem byla 4.9. a čekali na mě na začátek října, jeden den navíc by, tuším, mohli zvládnout, další dny jsem si už obstarala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Karleon pokud máš pracovní smlouvu, tak podle mého můžeš mít OČR. Pokud smlouvu nemáš, tak ji mít nemůžeš.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit