Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky, obracím se na Vás s prosbou. Je tu někdo kdo mi poradil jak funguje rodičák u pendlera?
Jsem vedena jako pendler, pracovala jsem v Německu 4 roky. Jsem zpět v ČR a 9.12. jsem porodila. Mateřskou mám 6 tydnu před porodem a 8 týdnů po porodu. To mám vyřízene a peníze chodí. Jen teď nevím co dal. Rodicak si mam normálně vyridit tady v ČR? Jaká bude jeho výše? Manžel je OSVČ v Čr. Mám také nárok na nějaké dávky z Německa? Kindergeld?
Jestli tu je někdo kdo to prožil, prožívá, nebo tomu rozumí, poradí mi a vysvětlí mi to BUDU MOC VDĚČNÁ. DĚKUJI
Materskou beres nemeckou a mas planu pak dal pracovat v nemecku?
@NicolaR7 Ano, mateřskou beru v Německu, ale bylo mi řečeno že když žiju v CR, chlap tu žije i vydělává tak musim rodičák brát tady a Německo mi to maximálně dorovná. Doopravdy se v tom nevyznám. Ne, už se tam do práce vrátit nehodlám.
@OnaZuza mas narok urcite v Cesku, mozna po tobe budou chtit dolozit papiry z nemecke materske…na kindergeld le narok nemas musela by si ty nebo partner i nadale odvadet dane nemecku a pracovat aby narok vznikl na kindergeld
Pobiras tam, kde platíš daně. Německo nám doplacelo, ale dal jsme tam měli místo, už nevím jak se tomu říká. Něco jako místo dění. Prokracoval8 js. e tam v práci.
Pokud jsi pendler, hlášena jsi na úřadech tady že?
@Olcatko děkuji, ano ted jsem hlášena tady na úřadech. Mohla bych se prosím zeptat, kde jsi potom žádala o to dorovnání? Ani nevim, kde bych se o to mohla pokusit nebo se zeptat zda na nějaké dorovnání mam narok.
Sla jsem tady na urad na socialku za pani, co vyrizuje pridavky primo pro zahranici oddeleni a ta komunikovala s urady tam. Vzdy jsem vyplnila u ni 1× za 3 mesice papiry, dolozila manzeluv prijem, vyolnila nejake papiry a ona posilala tyto zadosti sama.
@Olcatko Dobrý den, mám na Vás obrovskou prosbu. Řeším ten rodicak a bohužel tady na úřadě tomu tolik nerozumí a jsem zoufala z toho jak nemám nic vyřízene. Vy jste psala, že jste měla přímo paní která to za Vás řešila. Nemohla by jste mi prosím sehnat nějaký kontakt, telefon či email.
Doopravdy jsem zoufala a pomohla by mi jakákoli rada, jak rodicak vyřídit.
@OnaZuza zdrqvim prokousala jste se tím? Pardon ja na emimino moc nechodím.
V každém městě je sociální odbor, kde resi zahraniční záležitosti. Přímo na socialce. Zjistim Vam název. Ale na socialce Vám musí poradit.
@Olcatko Bohužel jsem to zkoušela všude, na sociálce i na pracovním úřadě odkud mám rodičák.
Všude mi řekli, že oni neví a vše si prý mám řešit sama.
Jsem z toho zoufalá a asi se těch přídavku prostě vzdám. Sama to vyřešit nezvládnu.
Vite co? Vlastne by jste meli zažádat tam a ti to poslu do čr a pak se to řeší pres čr. Ale zazadejte si tam. Poslu Vam během zítřka kontak na pani, s kterou jsem veci řešila ja, sice spadat pod jine město, ale treba Vam poradí.