Rodičák - nový systém
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Rodičák-nový systém
Ahoj všem, je to tady omíláno pořád dokola, ale i přesto jsem nenašla to, co bych potřebovala. Jsem na tříleté rodičovské se synem a jsem znovu těhotná. Syn bude mít v březnu dva roky, tak chci přejít na nový systém. Finančně se mi to vyplatí i přesto, že to je jen pár měsíců, ale díky za to.
K otázce…Lze tu novou částku počítat z manželova příjmu? Tak bych dosáhla na tu max. částku, se svým PPM ne, tak z toho chci dostat, co nejvíc. Údajně by to jít mělo, mám i přílohu z úřadu, ale problém je účetní od manžela, která dělá problémy - není to její práce ap. Nevíte, kde stáhnout vysvětlivky k tomu papíru? Jmenuje se to příloha k žádosti o PPM, ale nemůžu najít vysvětlivky k jednotlivým bodům. Budu to muset vyplnit sama a snad mi to podepíše
Díky za rady Z.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Ahoj ![]()
Zajdi na ÚP, oni ti tam dají dvě žádosti. JEdna je na denní vyměřovací základ a druhá je příloha k ní. to dej manželově účetní, ta by měla potvrdit denní vyměř. základ a poslat to i s tou druhou přílohou na příslušnou OSSZ. OSSZ to potvrdí a pošle to na pracák, pod který manžel patří. Oni to zpracují a začnou posílat tu zvýšenou částku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ano můžeš
mzdovka mu akorát musí vyplnit do toho papíru ten denní vyměřovací základ, vy to necháte potvrdit na OSSZ - jinak je to DVZ za rok zpětně od narození dítěte
takže 2010 a 2009 a jinak její práce to je takže se nenechejte odbýt - když tak si stěžovat přímo zaměstnavateli, že to nechce udělat
já taky pod jednu takovou neochotu spadám ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Díky za reakce, oba papíry mám a klidně si to tam zanesu i sama, jen paní účetní je neochotná a trochu mě znejistila, jestli to jde nebo ne, i přesto, že na úřadě tvrdili, že to jde
Díky za upřesnění i toho roku - DVZ za rok zpětně od narození, syn je narozen v roce 2010. Tak ji ještě asi zkusíme
Díky
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
musí to být DVZ k datu narození syna. Je její povinnost to potvrdit. Takž vzhůru do boje ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak prvně bych důrazně vysvětlila účetní že to JE její práce a pokud neumí vyplnit přílohu k neschopence (on je to totiž úplně stejný papír, akorát se na začátku zatrhne místo „nemocenské“ „peněžitou pomoc v mateřství“), tak na svém místě nemá co dělat!!!
A pokud potřebuješ vysvětlivky, tak jsou tady: http://www.cssz.cz/…2012_3AW.pdf
A ty sama to těžko vyplníš, tedy většinu zvládneš, ale problémem budou vyloučené dny, pokud manžel nějaké měl.
Jo a jinak se to vyplňuje k datu narození dítka, tj. jako kdyby v den narození dítka šel na neschopenku (to by účetní mohla pochopit).
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dík za odkaz na vysvětlivky
Pošlu jí to a ať se trošku posnaží
A ten DVZ bude od data narození syna až po současnost nebo jen nějaká kratší doba? Díky ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zuzz píše:
Dík za odkaz na vysvětlivkyPošlu jí to a ať se trošku posnaží
A ten DVZ bude od data narození syna až po současnost nebo jen nějaká kratší doba? Díky
Ne, bude to za 12 měsíců před narozením syna.
Myslím, že nejlepší nápověda je, ať to vyplní (krom toho jednoho zatržítka) jako kdyby manžel v den kdy se syn narodil šel na neschopenku.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, můžete mi prosím ještě říct, jak účetní argumentovat, proč to má být psáno na manžela, když se ho to vlastně jakoby netýká - dál bude chodit do práce, na rodičák nenastupuje, jen z jeho platu se vypočítá dávka RP, která bude chodit mě? Je to paní Opatrná a manžel vlastně taky…Díky
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
zuzz prostě jí řekni, že teď bude rodičovský příspěvek čerpat manžel, že má na to dle nového zákona právo. Pokud bude mít kecy, tak jí řekni, ať si nový zákon nastuduje ![]()
JInak je to vaše osobní věc, na koho to bude psáno.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zákonodárci vyšli vstříc také nezaměstnaným a podnikatelkám bez nemocenského pojištění. Ještě loni platilo, že nezaměstnané ženy si nemohly délku rodičovské vybírat a automaticky spadly do nejméně výhodné čtyřleté varianty. Totéž platilo pro ženy, které pracují jako OSVČ a neplatí si dobrovolně nemocenské pojištění. Od letoška je možné čerpat rodičovský příspěvek také z nemocenského pojištění otce dítěte. " .{color:red}" Platí ta poslední věta pouze pro podnikatelky a nezaměstnané nebo se vztahuje na všechny? Teď se tady dohadujeme s mužem, jestli jo nebo ne a zda můžu čerpat z jeho platu já i přseto, že jsem zaměstnaná a mám nárok na mateřskou. Už fakt nevím, budu si tam muset zavolat, abych je oba přesvědčila. Díky za pomoc
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zuzi vztahuje se na všechny. Ty potom normálně půjdeš na mateřskou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jake doklady potrebuji ?
Ahojky holky, prosim vas, chystam se jit na socialku zadat o rodicovsky prispevek na 3 roky, jelikoz za mesic mi konci materska…potrebuji k tomu jake konkretne doklady kdyz jsem byla zamestnana a pritel je OSVC???
- načítám...
- Citovat
- Zmínit