Mateřská dovolená a ŽL
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Musíš splnovat 270 dnů účasti na nemocenském pojištění v posledních 2 letech, takže září 2009 už je jaksi dávno. Je jedno, jestli budeš zaměstnaná nebo si budeš platit nemocenské jako OSVČ…( u OSVČ musí být 180 dní v posledním roce, ale během uplynulých 2 let taky celkem těch 270 dní)
A kolik budeš platit nemocenské jako osvč záleží kolik platíš sociální…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Musí se platit i ta platba na soce nevím jak se přesně jmenuje myslím ta, když budeš marodit, aby ti pak něco dali, nebo stačí když platíš jen tu povinou částku co ti je pak vyměřena. No doufám, že jsem to napsala srozumitelně. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
katyca píše:
Musí se platit i ta platba na soce nevím jak se přesně jmenuje myslím ta, když budeš marodit, aby ti pak něco dali, nebo stačí když platíš jen tu povinou částku co ti je pak vyměřena. No doufám, že jsem to napsala srozumitelně.
Musí být zaplaceno nemocenské pojištění, u zaměstnance je to automaticky placeno zaměstnavatelem, OSVČ to má dorovolné…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Romanetka píše:katyca píše:Musí být zaplaceno nemocenské pojištění, u zaměstnance je to automaticky placeno zaměstnavatelem, OSVČ to má dorovolné…
Musí se platit i ta platba na soce nevím jak se přesně jmenuje myslím ta, když budeš marodit, aby ti pak něco dali, nebo stačí když platíš jen tu povinou částku co ti je pak vyměřena. No doufám, že jsem to napsala srozumitelně.
Takže jestli tomu rozumím tak tu "nemocenskou " si podnikatel musí platit, aby dostal mateřskou? A náhodou nevíš jak je to u toho když by šel na mateřskou, rodičák manžel podnikatel?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je to jedno, kdo na ni nastoupí, otec může na mateřskou až 6 týdnů po porodu, ale musí na ni skutečně být, tzn. nechodit do práce po dobu, co bude pobírat PPM. Matka na mateřskou nastupuje 8-6 týdnů před termínem porodu. To jen v případě, že na ni má dotyčná osoba nárok= musí splnovat tech 270 dní nemocenského pojištění. Na rodičovský příspěvek má nárok každý ( bud otec nebo matka) a pokud byl ke dni porodu nárok na PPM nebo nemocenské v souvislosti s porodem, má nárok i na volbu varianty délky RP…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak je to s mateřskou. Na HPP mám od září r. 2009 odpracováno 5 měsíců. Od září 2011 pracuji na ŽL tedy platím zdravotní a sociální dávky. Pokud dobře chápu, tak v tomto případě nemám nárok na mateřskou?! Kdybych nadále pracovala na ŽL, tak bych musela platit nemocenskou? Jak dlouho a kolik to dělá? Nebo popřípadě se nechat na rok zaměstnat a pak bych nárok měla? Nebo už by stačilo 7 měsíců, když už jsem 5 měsíců v r. 2009 pracovala na HPP? Miminko zatím jen plánujeme.. Předem děkuji za odpovědi.