Rodičák - nový systém
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@Reenuliinkaa7 Od OSSZ potvrzení o výši mateřské, kopii RL dítka, kopii své a partnerovi OP, vyplněnou a podepsanou žádost jak tebou, tak partnerem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pomoc ???? Muzete mi toto nekdo vysvetlit prosim ??
Výši rodičovského příspěvku (RP) lze zvolit podle denního vyměřovacího základu (DVZ) druhého rodiče, stanoveného ke dni narození dítěte, avšak za předpokladu, že druhý rodič ke dni narození dítěte splnil podmínky nároku na PPM nebo NPSP. Tyto skutečnosti zkoumá okresní správa sociálního zabezpečení (OSSZ) podle sídla zaměstnavatele druhého rodiče nebo trvalého pobytu, je-li druhý rodič osobou samostatně výdělečně činnou (OSVČ).
Ke stanovení DVZ druhého rodiče dítěte se použije tiskopis „Potvrzení o výši denního vyměřovacího základu ovlivňujícím výši rodičovského příspěvku“, ke stažení na stránkách Ministerstva práce a sociálních věcí www.mpsv.cz v oddíle státní sociální podpora – elektronické formuláře.
K tomuto potvrzení druhý rodič dítěte doloží „Přílohu k žádosti o dávky nemocenského pojištění“, kterou vyplní zaměstnavatel, ke stažení na stránkách České správy sociálního zabezpečení www.cssz.cz/…0/896214.pdf.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Reenuliinkaa7 A co na tom chceš vysvětlovat? Mě to přijde dost jasně napsané…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahojky chtela jsem se zeptat kdyz pujdu na socialku zadat o rodicovsky prispevek dostanu nejake potvrzeni ze jsem zadost podavala nebo nejake vyjadreni mi prijde postou?? děkuji
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Reenuliinkaa7 No, to záleží na úřednici, já to nechávala na podatelně a tam automaticky orazítkují kopii. Jak to je, když se to řeší přímo s úřednicí nevím, já tam odmítla čekat frontu.
Ale vyjádření ti každopádně přijde.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Rodičovský příspěvěk
Holky poradíte mi tu nějaká, teď jsem dostudovala Střední školu a čekáme s přítelem miminko. Já mám 2 roky pouze brigádu a přítel studuje poslední rok. Chtěla bych se zeptat zda si budu moct taky vybrat zda chci rodičovský příspěvěk čerpat 3 roky nebo 4.Děkuji ![]()
- Citovat
- Upravit
@Nikkinka Nepíšeš na jakou smlouvu je ta brigáda… to je podstatná informace.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1
Ahoj, podle tvých příspěvků soudím, že tomu asi rozumíš, tak se zeptám tebe
.
Mám syna - 14 měsíců, pracovní smlouva mi skončila 14 dní před porodem, pobírala jsem mateřskou, teď mám rodičovský příspěvek na tři roky. Když bych podruhé otěhotněla do dvou let věku syna, šel by rodičovský příspěvek na druhé dítě vypočítat dle platu manžela, aby byl znovu na tři roky? Když nejsem zaměstnaná, měla bych nárok jen na 4 letou variantu…
A jak by to bylo do skončení prvního RD? Pobírala bych na obě děti 7333 Kč a po skončení prvního RD bych si žádala na druhé dítě, i když by bylo pár měsíců na světě?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pracuji na dohodu o provedení práce a momentálně mi zaměstnavel nějakou část z platu strhává pokuď si vydělám víc jak 2 500,–Kč. Nemusím si tak zdravotní platit sama.
- Citovat
- Upravit
@verjanku Asi takhle, podle manžela to jde kdykoliv, pokud má odpracováno a bude k datu narození dítka zaměstnaný.
Nicméně pokud se dítko narodí ještě v době, kdy budeš pobírat rodičák, tak můžeš až do částky 7600,– volit sama, čisto z toho, že navazuješ (to je druhá změna od letoška, o které se moc neví). Ale ten původní rodičák každopádně narozením druhého dítka končí a to co si nevybrala propadá, takže až zjistíš, že si těhotná, tak to chce rodičák zvýšit, abys stihla vyčerpat maximum.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1
Aha…takže kdybychom se začali,,snažit", tak už to třeba zvýšit? Manžel má odpracováno dost a pracovat dál bude
, takže to by splňoval.
Takže když má teď syn 14 měsíců tak jak to udělat? Pořád se v těch počtech nějak ztrácím…
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Nikkinka Počkej, tak to je nějaký zmatek
to by ukazovalo na dohodu o pracovní činnosti, neb u dohody o provedení práce se sociální a zdravotní strhává až od 10 000,– kdežto u DPČ již od těch 2500,– co píšeš.
Jinak pokud bys měla tu DPČ nad 2500,– stabilně, tak bys nárok na mateřskou měla, sice by byla malá, počítaná z tohoto příjmu, ale byla by a díky tomu bys měla nárok i na volbu 3 letého rodičáku, akorát pozor na to, že ta DPČ by s tímhle příjmem měla být až do nástupu na mateřskou nebo v nejhorším do nástupu na neschopenku a pak je lepší pro jistotu nastupovat v měsíci, kdy máš příjem nad těch 2500,– tedy před koncem měsíce, neb s DPČ je to složitější, co se ochranné lhůty týká.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@verjanku Nechala bych to, až se povede, to většinou stačí
přece jen nikdy nevím, za jak to bude dlouho.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1
Jj, takže když by se druhé narodilo ještě před třetím rokem věku prvního syna, tak dnem narození přicházím o první rodičák a můžu čerpat, ten druhý?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je to slozity.
Uz mám odpracovano nad 300 hodin, a ucetni mi rekla ze napr. kdyz si vydelam 3500 tak mi strhnou asi 760 a nemusim si uz platit zdravotni. Mám to ted prvni mesic tak uvidim kolik mi strhnou. Jen nevim zda kdyz mam pouze brigadu tak si budu moct vybrat domu prispevku. Vyhovoval by mi spise ten na 3 roky ![]()
- Citovat
- Upravit