Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, chtěla bych se zeptat jestli má někdo zkušenosti s tímhle.
30.listopadu mi končí rodičák, chtěli bychom druhé miminko, kdybych otěhotněla než mi vyprší těhotenský příspěvek, je možné pak hned nastoupit na nemocenskou a následně na rodičák? Předtím jsem pracovala jako ošetřovatelka koní proto již na tuhle pozici nechci nastoupit v těhotenství a jiné místo pro mě nemají. Díky
@Veronikaondr píše:
30.listopadu mi končí rodičák, chtěli bychom druhé miminko, kdybych otěhotněla než mi vyprší těhotenský příspěvek, je možné pak hned nastoupit na nemocenskou a následně na rodičák? Předtím jsem pracovala jako ošetřovatelka koní proto již na tuhle pozici nechci nastoupit v těhotenství a jiné místo pro mě nemají. Díky
Dostaneš sodovku, s tím počítej ![]()
Na nemocenskou nastoupit můžeš, pokud je k ní zdravotní důvod, který shledá tvůj gynekolog. A pokud ano, počítej s vycházkami, takže žádné na Vánoce za rodinou a na víkend na hory atd.
Ty jsi stále zaměstnaná? Pokud ano, oni očekávají, že se za dva měsíce vrátíš? To je trochu bezohledné, nemyslíš? Proč bys nemohla pracovat u koní jako těhotná? ![]()
@Veronikaondr píše:
A jsi stále zaměstnaná? Konci ti rodičovská dovolená nebo rodičovsky příspěvek? Když pro tebe nemají jiné místo tak tě musí nechat doma za 100% platu pokud je tvoje pozice nevhodna pro těhotné.
Neschopenkou se obiras o peníze a nikam nemůžeš kromě vycházek.
Ale jestli jsi stále zaměstnaná a doktor ti ji napíše s pocuranym testem tak to lze
@unuděná samozřejmě místo by mi držet měli, ale už je obsazené, navíc není lehké se domluvit s vedením. A proč bych bych nemohla u koní pracovat jako těhotná? Určitě takové ženy jsou ale ten kdo s takovými zvířaty pracoval tak ví jaké to je, co práce obnáší atd. Navíc jsem se o sebe začala po prvním dítěti víc bát.
@Veronikaondr píše:
@unuděná samozřejmě místo by mi držet měli, ale už je obsazené, navíc není lehké se domluvit s vedením. A proč bych bych nemohla u koní pracovat jako těhotná? Určitě takové ženy jsou ale ten kdo s takovými zvířaty pracoval tak ví jaké to je, co práce obnáší atd. Navíc jsem se o sebe začala po prvním dítěti víc bát.
Ale oni ti musí najít práci vhodnou pro těhotné. Není tvoje chyba, že už to místo není volné. Pokud pro tebe místo nemají, tak můžete sepsat výpověď dohodou, ale s tím se váže například odstupné a následně tvoje povinnost hlásit se na pracák nebo pojišťovnu jako osoba pečující o dítě.
Navíc nikde nemáš jistotu, že do toho 30.listopadu otěhotníš
Takže by to chtělo vymyslet záložní plán.
Zaměstnaná stále jsem, ale místo pro mne mít nebudou, počítám s výpovědí. a samozřejmě práci hledám kdyby to nevyšlo, nějakou z domu protože do školky mi malou ještě nevezmou, a hlídání nemám. Jen jsem se chtěla zeptat jak by to bylo když bych otěhotněla. Děkuji všem.
Pokud dáš v práci výpověď nebo ti ji dají oni tak co protáhnout RPndo 4 let? Sice to bude pár korun ale aspoň nebudeš muset řešit neschopenku a nebo pracák…v práci počítají s tím že nenastoupis? To by asi taky chtělo zjistit..třeba počítají s tím že nastoupis a ten kdo tam je místo tebe tam je jen jako záskok na dobu určitou…
Počítají s tím že nenastoupim, když jsem ve 12.tt odcházela na nemocenskou tak mi bylo jasně a hlasitě řečeno že mi místo držet nebudou atd. Zkusím se zeptat na úřadu na prodloužení příspěvku.
@Veronikaondr píše:
Počítají s tím že nenastoupim, když jsem ve 12.tt odcházela na nemocenskou tak mi bylo jasně a hlasitě řečeno že mi místo držet nebudou atd. Zkusím se zeptat na úřadu na prodloužení příspěvku.
No jestli na tebe byli takhle milí, tak bych se asi moc nerozpakovala, zašla tam a chtěla vědět, co hodlají dělat, pokud 1.12. nastoupíš zpět. Alespoň to odstupné z nich můžeš vytlouct. A pak se klidně nahlaš na pojišťovnu jako osoba pečující o dítě, a můžeš být doma defacto bez omezení.