Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj všichni. Jsem se synem 15 měsíců doma a teď jsem dostala nabídku doučovat angličtinu. Je to na poloviční úvazek 4 hodiny a jen ráno. Tak jsem se chtěla zeptat jak tohle všechno je, co je potřeba zařídit atd. Mátě někdo nějaké zkušenosti nebo radu?
Děkuji. ![]()
@alexsona píše:
Ahoj všichni. Jsem se synem 15 měsíců doma a teď jsem dostala nabídku doučovat angličtinu. Je to na poloviční úvazek 4 hodiny a jen ráno. Tak jsem se chtěla zeptat jak tohle všechno je, co je potřeba zařídit atd. Mátě někdo nějaké zkušenosti nebo radu?Děkuji.
Pokud čerpáte RD u stávajícího zaměstnavatele, měl by o této vaší aktivitě vědět. Čerpání RP není nijak pozměněno.
A jak to budeš realizovat? na dohodu o provedení práce, pracovní smlouvu nebo na živnostenský list? nebo načerno?
@blecha72 Právě, že bych to měla u stejněho zaměstnavatele jako jsem pracovala do nedavna.
@nozu pracovni smlouvu.
@alexsona Já jen zmíním hlídání dítěte - pokud bude ve školce nebo jeslích (státní soukromá) tak může být do dvou let jen 46h za měsíc. Zbytek by musela pokrýt chůva nebo babička, nebo kdokoliv jiný ale ne školka.
Pokud nedáš prcka do školičky, třeba i soukromé, ale bude ti někdo hlídat, tak v tom není problém. Do dvou let věku dítěte ho nesmíš umístit nikam do zařízení typu školky, jinak přijdeš o rodičák. Nevím přesně, který zákon to popisuje, ale už se tu o tom debatovalo mockrát. Po dvou letech můžeš dát malého do školky a rodičák ti běží dál.
@alexsona píše:
@AV @danali Hlidala by mi teta, takže v tomhle nevidím problem
Pokud je to stejný zaměstnavatel a dítě bude hlídáno, není žádný problém. U zaměstnavatele ukončíte rodičovskou dovolenou a vrátíte se do práce. Rodičovský příspěvek budete pobírat dál.
@blecha72 Ale ani nemusí ukončit u zaměstanavatele rodičák. To záleží jak se dohodnou.
Mě běží rodičovská dovolená u zaměstanatele a u stejného pracuji na dohodu.
@danali Takže to u něj nemusím rušit? Takže budu dostavat peníze za RD a jeste za praci? ![]()
@danali píše:
@blecha72 Ale ani nemusí ukončit u zaměstanavatele rodičák. To záleží jak se dohodnou.Mě běží rodičovská dovolená u zaměstanatele a u stejného pracuji na dohodu.
Ano, vše záleží na domluvě se zaměstnavatelem.
@alexsona Peníze vyplácí úřad práce, ten s tím nesouvisí. Ale teď jsi na rodičovské dovolené u zaměstnavatele a máš možnost buď se vrátit na svou starou smlouvu a přerušit tak rodičovskou dovolenou, ale ne čerpání rodičovského příspěvku, anebo můžeš podepsat druhou smlouvu. Záleží jak se domluvíte. Já mám třeba druhou smlouvu na dohodu, je to pro mě výhodnější v tom, že když děti jsou nemocné, tak nemusím řešit paragrafy, nemusím si brát dovolené atd. Jen nahlásím že jsme nemocní a že nedojdu. Kdybych se vrátila na svou smlouvu tak bych musela s pokaždé když zůstanu s dětmi doma řešit paragraf, nebo brát dovolenou.
@danali píše:
@alexsona Peníze vyplácí úřad práce, ten s tím nesouvisí. Ale teď jsi na rodičovské dovolené u zaměstnavatele a máš možnost buď se vrátit na svou starou smlouvu a přerušit tak rodičovskou dovolenou, ale ne čerpání rodičovského příspěvku, anebo můžeš podepsat druhou smlouvu. Záleží jak se domluvíte. Já mám třeba druhou smlouvu na dohodu, je to pro mě výhodnější v tom, že když děti jsou nemocné, tak nemusím řešit paragrafy, nemusím si brát dovolené atd. Jen nahlásím že jsme nemocní a že nedojdu. Kdybych se vrátila na svou smlouvu tak bych musela s pokaždé když zůstanu s dětmi doma řešit paragraf, nebo brát dovolenou.
Zas nemáte nárok na dovolenou.