Rodičovský příspěvek 2020
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Rodicovsky prispevek 2020 práce
Ahoj holky, jdu pro radu. Mám rodicak do 3,5 let dcery. Naskytla se mi možnost nyní začít pracovat na plný úvazek, dcera bude mít 3 roky. Tzn pokud ji vezmou do školky, doufám že ano bude tam chodit od pondělí do pátku, 2 dny dlouhý a zbytek ji budu brát po obědě, dotaz zní - přijdu o ten půlrok rodicaku, když bude chodit takhle hodně do školky? Jak to je, když bude nemocná? OCR??? V nové práci jsou krásný podmínky, krásná pracovní doba. Nerada bych o ni přišla. Rodicak beru 9 tis. Jak to je nyní? Kdo za mě bude platit soc, zdrav když jsem na rodicaku a normálně na smlouvu budu pracovat? Děkuji pokud mi někdo / nějaká účetní poradi, děkuji!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Při rodičáku si můžeš vydělat kolik chceš a když pracuješ, tak máš nárok na OČR.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A může dítě staré 3roky chodit takhle do školky? Chápu to správně, já prostě i když pracuji, dítě chodí do školky budu pobírat ještě rodicak, dokud jej nevycerpam?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Tejule píše:
A může dítě staré 3roky chodit takhle do školky? Chápu to správně, já prostě i když pracuji, dítě chodí do školky budu pobírat ještě rodicak, dokud jej nevycerpam?
Budes
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Můžeš rodičák dál čerpat. Na ošetřovné by neměl nárok otec dítěte nebo jiná osoba, když ty čerpáš rodičák, kromě situací kdy bys nemohla pečovat např. pro nemoc.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Pracovat a pobírat rodicak můžeš, ale na OČR nárok nemáš, dokud rodicak cerpas. Je to oboje bráno jako dávka na péči o dítě a dvě „stejné“ dávky čerpat nelze.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jinak počet hodin ve školce při čerpání rodičovskeho příspěvku je omezen pouze u dětí mladších 2 let.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Děkuji a jak to tedy udělám v práci, když dcera onemocní, OCR brát nemůžu, ale volno na její ošetřování potřebuji pro zaměstnavatele,, papír,, ( jsem v pohodě s tím, že OCR čerpat nemůžu) jak to tedy udělat v ty práci?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
To bohužel nevím, jak se to řeší. V mém okolí to nikdo neřešil. Já když docerpavala rodicak a dcera onemocněla, tak jsem si vzala home office. Nemůžeš si rodicak navýšit, abys ho dočerpala co nejdříve a snížila riziko, že budeš potřebovat osetrovacku ještě v době pobírání rodičáku?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Filanda píše:
Pracovat a pobírat rodicak můžeš, ale na OČR nárok nemáš, dokud rodicak cerpas. Je to oboje bráno jako dávka na péči o dítě a dvě „stejné“ dávky čerpat nelze.
Ona na ošetřovné nárok má. Nárok nemá jiná osoba, když ona pobírá rodičák.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Filanda píše:
To bohužel nevím, jak se to řeší. V mém okolí to nikdo neřešil. Já když docerpavala rodicak a dcera onemocněla, tak jsem si vzala home office. Nemůžeš si rodicak navýšit, abys ho dočerpala co nejdříve a snížila riziko, že budeš potřebovat osetrovacku ještě v době pobírání rodičáku?
Nemůžu bohužel, nebo resp to nestihnu, zvyšovala jsem teď v únoru, nastupovat budu v červnu. A měnit se to může po 3 m ne?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Filanda píše:
Nemáš pravdu. Na OCR nárok má. Vracela jsem se u obou dětí do práce a současně pobírala rodičovský příspěvek. A OČR jsem čerpala bez problémů.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A není to náhodou tak, že když pobíráš na dítko RP a bereš si OČR, tak Tě v práci omluví, ale OSSZ Ti nevyplatí peníze, abys neměla 2 dávky zároveň?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Všem moc děkuji za objasnění situace. Samozrejmne jsem si to i četla, ale chtěla jsem vědět zda to chápu správně. Děkuji!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@mystiq píše:
A není to náhodou tak, že když pobíráš na dítko RP a bereš si OČR, tak Tě v práci omluví, ale OSSZ Ti nevyplatí peníze, abys neměla 2 dávky zároveň?
Příjemci rodičáku ošetřovné proplatí. Jiná osoba to může mít jako omluvenku, ale ne proplacené (u výjimek i proplacené)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit