Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojte maminky, malé budou 2roky 16.května. Poslední dávka rodičáku mi vychází na červen. Na mateřskou jsem nastupovala 10dní před narození malé.
Můžete mi poradit, musím si prodloužit čerpání o 2měsíce? Nikde o tom nepíšou, všude jen, že rodičák je do 2let, 3let nebo 4let… ale když to přesáhne měsíc a půl, tak nevím…
Předem díky za příspěvky ![]()
@kanka80 jestli máš v práci nahlášený 2 letý, tak se s nimi domluv, že budeš doma o ten měsíc a půl. 3 roky Ti musí držet místo, tzn že pokud ten dvouletý přetáhneš, je to v klidu. Budeš doma měsíc a půl zadara.
Rodicak je do kdy chceš. Ják si nastavis peníze, je na tobě. Muzes to mít na určitý počet měsíců, ne jen na celý roky. Do 2,3,4 let je dohoda se zaměstnavatelem. Tak to určitě taky jde donluvit na měsíce
Bych rekla, ze to nevadi. Penize-RP a jak to nas v praci spolu nesouvisi.
Ja to zas mam RP na 2 roky, RD na 3 roky.
@kanka80 rodičovský příspěvek si můžeš prodloužit až do 4 let věku dítěte, jen se sníží měsíčně vyplácená částka.
Díky moc za rady!
takže stačí se domluvit v práci, na sociálku nemusím, to je super! ![]()
@kanka80 píše:
Díky moc za rady!takže stačí se domluvit v práci, na sociálku nemusím, to je super!
Máš to nějaké pomotané. Chceš si prodloužit rodičovskou dovolenou (volno od zaměstnavatelete), nebo rodičovský příspěvek (sociální dávku). Pokud dovolenou- to musíš řešit se zaměstnavatelem, je povinen poskytnout dovolenou do 3 let věku dítěte. Pokud rodičovský příspěvek- to řeš na pú ![]()
Tobe ale penize vyhovuji, jak to mas? Do toho cervna..? V praci ti musi vyhovet do 3 let veku ditete (libovolne-pokud chces prodluzovat), tzn. muzes napr. nastoupit po 2,5 letech.
@kanka80 Přiznám se, že jsem vůbec nepochopila na co se vlastně ptáš?