Rodičovský příspěvek - nárok

96
11.6.25 07:23

Rodičovský prispevek nárok

Ahoj holky, prosím o radu. Syn se mi narodil 1.4. Předtím jsem pracovala. Vznikl mi tak nárok na mateřskou, na kterou jsem nastoupila 8 týdnů před porodem.
Kdy mi tedy bude končit mateřská? A od kdy musím zažádat o rodičovský příspěvek?
Už mám asi vykojeny mozek, a nemysli mi to :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
68975
11.6.25 07:48

Mateřská dovolená trvá 28 týdnu od nástupu na ni. Pak navazuje rodičovský příspěvek. Já si žádala od prvního dne následujícího měsíce. Pokud jsi stále zaměstnaná, musíš v práci nahlásit, odkdy nastupujes na rodičovskou dovolenou, to se nemusí shodovat s dobou pobírání rodičovského příspěvku, ale musí navazovat na mateřskou dovolenou, pokud mezi mateřskou a rodičovskou dovolenou nebudeš čerpat řádnou dovolenou (zbylou ze zaměstnání a nově vzniklou při mateřské).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8014
11.6.25 07:51

Mateřská je 28 týdnů jestli se nepletu, tak odpočítej 20 týdnu od porodu. A od dalšího dne požádej o rodicak, ale je možné že ti ho povolí od následujícího měsíce. Ted přesně nevím. Mě končila mateřská 19.4. ale o rodicak mi šlo požádat až od 1.5.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4878
11.6.25 07:53

PPM se vyplácí 28 týdnů. O rodičovskou dovolenou žádáš zaměstnavatele, min měsíc před nástupem na ni. O rodičovský příspěvek žádáš na úřadu práce (nebo online) a poslala bych to cca 1,5 měs před koncem mateřské.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4878
11.6.25 07:57

Jo a s tím od kdy si čerpání rod. příspěvku nastavit - pokud je tvoje mateřská vyšší než bude výše RP, který si nastavíš, tak žádáš od následujícího měsíce, co ti čerpání PPM skončilo. Pokud by RP byl vyšší než PPM v posledním měsíci čerpání, můžou ti to už v tom stejném měsíci rodičákem „dorovnat“. Snad je to takhle pochopitelné :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101700
11.6.25 08:10
@Zetmi píše: Více

Nikoliv 20 tydnu od porodu, ale 28 tydnu od nastupu, malokdo porodí přesně na den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35832
11.6.25 08:51

Vezmi si kalendář a od data nástupu na mateřskou si napocitej 28 týdnu.
Pokud ti trvá pracovní smlouva tak si můžeš ještě před nástupem na rodičovskou dovolenou požádat o čerpání řádné dovolené. Rodičovský příspěvek můžeš čerpat zároveň s touto dovolenou nebo až klidně po.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí