Rodičovský příspěvek - přepsání na otce dítěte?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Rodičovský příspěvek - pomóóóc
Ahoj, někdo možná řekne, že je ještě brzo a že to určitě změní, ale pro mě se to brzo nezdá… Jsem studentka VŠ a teď čekáme s přítelem dvojčátka. Přítel dělá na živnost. Vím, že jako studentka nemám nárok na mateřskou, ale když jsem koukala, jak je to s rodičákem po těch 9 měsících, tak nevím, jak bychom to potom zvládali jen s necelými 4000. Slyšela jsem, že to jde nějako přepsat na otce dítěte a potom zpět… Nevíte o tom někdo něco? Třeba zda se to musí na otce přepsat na celý měsíc, nebo stačí to přepsat jen na jeden den a potom to znovu přepsat na mě??? Asi hloupý dotaz, ale jsem opravdu ztracená a moc mě to zajímá…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Přítel si musí začít platit nemocenské pojištění, tuším, že musí mít 270 zaplacených dní za poslední 2 roky a zároveň 180 zaplacených dní za poslední rok, splněné musí být obě podmínky, pak mu vznikne nárok na PPM. Na jeden den půjde na mateřskou (nebo může i na dýl, ale musí skutečně nastoupit) a pak po zbytek toho měsíce si vezme rodičák (při tom do práce chodit může) zvolíte si variantu a pak se to může přepsat zpátky na tebe
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jo, takže když si teď začne platit nemocenckou, tak to ještě stihneme, že? jsem 10+3tt. Já se nejvíce bála, aby mohl ten měsíc chodit normálně do práce, aby potom neměl nějaké problémy kvůli daním, co přiznává atd…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
je to přesně tak. zrovna tento týden jsem to zjišťovala a volala snad všude
jde jen o to, aby přítel měl opravdu na tu mateřskou nárok. to se dá lehce zjistit na sociálce. já jsem tam byla a nahlásila jeho rodný číslo a oni tam hned potvrdili, že na tu mateřskou má nárok.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Super.. takže mi stačí zjistit jen jestli platí to nemocenské pojištění ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
luciedostal píše:
Jo, takže když si teď začne platit nemocenckou, tak to ještě stihneme, že? jsem 10+3tt. Já se nejvíce bála, aby mohl ten měsíc chodit normálně do práce, aby potom neměl nějaké problémy kvůli daním, co přiznává atd…
No to nestihnete.
Protože OSVČ si většinou nemocenskou neplatí. Když začne hned teď, tak 270dní (které si to musí platit, aby byl nárok na PPM a volbu varianty RD) je nějakých 38,5 týdne. Pokud těhotenství trvá 40 týdnů a ty jsi 10tt, tak ti to nevychází… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
luciedostal píše:
Super.. takže mi stačí zjistit jen jestli platí to nemocenské pojištění
Jo, tak to vás může zachránit, pokud si ji už nějakou dobu platí. Pak je to v suchu. ![]()
(ale OSVČ to právě většinou nedělají)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Takže těch 270 dní se počítá jen do porodu? Tak tj potom blbý…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ano, počítá se to jen do porodu.. Takže pokud si neplatil nemocenské, tak máte smůlu ![]()
A potom ještě něco - kolik vydělává? Že byste dosáhli aspoň na to porodné
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Monny89 píše:
Ano, počítá se to jen do porodu..
Určitě? Já měla pocit, že ke dni porodu se těch 270 dní sledovalo dřív, teď se sledují ke dni nástupu na PPM. A muž na PPM může nastoupit nejdříve 6 týdnů po porodu (nebo i později). Přiznám se, že s tímhle si nejsem jistá. Sice jsem před časem v zákoně přímo pátrala, jak to je a zdá se mi, že opravdu se to sleduje ke dni nástupu muže na PPM… ale ruku do ohně za to nedám.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
bude to ještě horší, protože se to nepočítá do termínu porodu, ale do toho termínu 6-8 týdnů před plánovaným porodem. Tzn. ještě musíš z těch 40 týdnů odečíst alespoň těch 6 týdnů. Do té doby pak platí co už holky řekly o tom placení nemocenského (270 dnů účast v posledních 2 letech + 180 dnů účast v posledním roce).
Jsou tam ještě drobné detaily, a to, že pokud účasten jako osvč není a bude se chtít přihlásit, přihlásí ho až od následujícího měsíce (což ti zase ubere nějaký den).
Pozitivní pak je, že pokud třeba není osvč dlouho a v těch předchozích letech byl zaměstnancem, tak se ta doba do těch 270/180 dnů započítává taky.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Les2311 píše:Monny89 píše:Určitě? Já měla pocit, že ke dni porodu se těch 270 dní sledovalo dřív, teď se sledují ke dni nástupu na PPM. A muž na PPM může nastoupit nejdříve 6 týdnů po porodu (nebo i později). Přiznám se, že s tímhle si nejsem jistá. Sice jsem před časem v zákoně přímo pátrala, jak to je a zdá se mi, že opravdu se to sleduje ke dni nástupu muže na PPM… ale ruku do ohně za to nedám.
Ano, počítá se to jen do porodu..
Mě to tak řekli před měsícem a půl, ptala jsem se na to, protože to tak chceme převádět ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ne, je to ke dni nástupu na mateřskou…aspoň tak mi to bylo telefonicky řečeno, když jsem se na sociálce ptala…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Lenule27 píše:
bude to ještě horší, protože se to nepočítá do termínu porodu, ale do toho termínu 6-8 týdnů před plánovaným porodem. Tzn. ještě musíš z těch 40 týdnů odečíst alespoň těch 6 týdnů. Do té doby pak platí co už holky řekly o tom placení nemocenského (270 dnů účast v posledních 2 letech + 180 dnů účast v posledním roce).
To se snad týká jen matek, ne? Otec může nastoupit na mateřskou nujdříve 6 týdnů po porodu…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit