Rodičovský příspěvek - přepsání na otce dítěte?

386
29.7.11 10:09

Rodičovský příspěvek - pomóóóc

Ahoj, někdo možná řekne, že je ještě brzo a že to určitě změní, ale pro mě se to brzo nezdá… Jsem studentka VŠ a teď čekáme s přítelem dvojčátka. Přítel dělá na živnost. Vím, že jako studentka nemám nárok na mateřskou, ale když jsem koukala, jak je to s rodičákem po těch 9 měsících, tak nevím, jak bychom to potom zvládali jen s necelými 4000. Slyšela jsem, že to jde nějako přepsat na otce dítěte a potom zpět… Nevíte o tom někdo něco? Třeba zda se to musí na otce přepsat na celý měsíc, nebo stačí to přepsat jen na jeden den a potom to znovu přepsat na mě??? Asi hloupý dotaz, ale jsem opravdu ztracená a moc mě to zajímá…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3140
29.7.11 10:20

Přítel si musí začít platit nemocenské pojištění, tuším, že musí mít 270 zaplacených dní za poslední 2 roky a zároveň 180 zaplacených dní za poslední rok, splněné musí být obě podmínky, pak mu vznikne nárok na PPM. Na jeden den půjde na mateřskou (nebo může i na dýl, ale musí skutečně nastoupit) a pak po zbytek toho měsíce si vezme rodičák (při tom do práce chodit může) zvolíte si variantu a pak se to může přepsat zpátky na tebe

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
386
29.7.11 10:24

Jo, takže když si teď začne platit nemocenckou, tak to ještě stihneme, že? jsem 10+3tt. Já se nejvíce bála, aby mohl ten měsíc chodit normálně do práce, aby potom neměl nějaké problémy kvůli daním, co přiznává atd…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
189
29.7.11 10:32

je to přesně tak. zrovna tento týden jsem to zjišťovala a volala snad všude :) jde jen o to, aby přítel měl opravdu na tu mateřskou nárok. to se dá lehce zjistit na sociálce. já jsem tam byla a nahlásila jeho rodný číslo a oni tam hned potvrdili, že na tu mateřskou má nárok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
386
29.7.11 10:35

Super.. takže mi stačí zjistit jen jestli platí to nemocenské pojištění :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
29.7.11 10:35
luciedostal píše:
Jo, takže když si teď začne platit nemocenckou, tak to ještě stihneme, že? jsem 10+3tt. Já se nejvíce bála, aby mohl ten měsíc chodit normálně do práce, aby potom neměl nějaké problémy kvůli daním, co přiznává atd…

No to nestihnete. :think: Protože OSVČ si většinou nemocenskou neplatí. Když začne hned teď, tak 270dní (které si to musí platit, aby byl nárok na PPM a volbu varianty RD) je nějakých 38,5 týdne. Pokud těhotenství trvá 40 týdnů a ty jsi 10tt, tak ti to nevychází… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8911
29.7.11 10:36
luciedostal píše:
Super.. takže mi stačí zjistit jen jestli platí to nemocenské pojištění :palec:

Jo, tak to vás může zachránit, pokud si ji už nějakou dobu platí. Pak je to v suchu. :palec:
(ale OSVČ to právě většinou nedělají)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
386
29.7.11 10:38

Takže těch 270 dní se počítá jen do porodu? Tak tj potom blbý…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
29.7.11 10:41

jj, jen do porodu

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36544
29.7.11 10:48

Ano, počítá se to jen do porodu.. Takže pokud si neplatil nemocenské, tak máte smůlu :nevim:
A potom ještě něco - kolik vydělává? Že byste dosáhli aspoň na to porodné :think: :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1438
29.7.11 10:51
Monny89 píše:
Ano, počítá se to jen do porodu..

Určitě? Já měla pocit, že ke dni porodu se těch 270 dní sledovalo dřív, teď se sledují ke dni nástupu na PPM. A muž na PPM může nastoupit nejdříve 6 týdnů po porodu (nebo i později). Přiznám se, že s tímhle si nejsem jistá. Sice jsem před časem v zákoně přímo pátrala, jak to je a zdá se mi, že opravdu se to sleduje ke dni nástupu muže na PPM… ale ruku do ohně za to nedám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4194
29.7.11 10:56

bude to ještě horší, protože se to nepočítá do termínu porodu, ale do toho termínu 6-8 týdnů před plánovaným porodem. Tzn. ještě musíš z těch 40 týdnů odečíst alespoň těch 6 týdnů. Do té doby pak platí co už holky řekly o tom placení nemocenského (270 dnů účast v posledních 2 letech + 180 dnů účast v posledním roce).

Jsou tam ještě drobné detaily, a to, že pokud účasten jako osvč není a bude se chtít přihlásit, přihlásí ho až od následujícího měsíce (což ti zase ubere nějaký den).

Pozitivní pak je, že pokud třeba není osvč dlouho a v těch předchozích letech byl zaměstnancem, tak se ta doba do těch 270/180 dnů započítává taky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36544
29.7.11 10:59
Les2311 píše:
Monny89 píše:
Ano, počítá se to jen do porodu..
Určitě? Já měla pocit, že ke dni porodu se těch 270 dní sledovalo dřív, teď se sledují ke dni nástupu na PPM. A muž na PPM může nastoupit nejdříve 6 týdnů po porodu (nebo i později). Přiznám se, že s tímhle si nejsem jistá. Sice jsem před časem v zákoně přímo pátrala, jak to je a zdá se mi, že opravdu se to sleduje ke dni nástupu muže na PPM… ale ruku do ohně za to nedám.

Mě to tak řekli před měsícem a půl, ptala jsem se na to, protože to tak chceme převádět :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3140
29.7.11 11:00

Ne, je to ke dni nástupu na mateřskou…aspoň tak mi to bylo telefonicky řečeno, když jsem se na sociálce ptala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3140
29.7.11 11:03
Lenule27 píše:
bude to ještě horší, protože se to nepočítá do termínu porodu, ale do toho termínu 6-8 týdnů před plánovaným porodem. Tzn. ještě musíš z těch 40 týdnů odečíst alespoň těch 6 týdnů. Do té doby pak platí co už holky řekly o tom placení nemocenského (270 dnů účast v posledních 2 letech + 180 dnů účast v posledním roce).

To se snad týká jen matek, ne? Otec může nastoupit na mateřskou nujdříve 6 týdnů po porodu…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat