Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj Emimiňačky ![]()
Moje sousedka žila s Američanem, zažádali o trvalý pobyt na základě vztahu, ale ještě než to stihli vyřídit, projevila se u něj maniodepresivní psychóza - bil ji, ničil věci, no hrůza…Za pomoci policie jsme jí pomohli ho vystěhovat a byl klid. Po čase se mi sousedka začala vyhýbat, už k nám nechodí na kafíčko a sotva mě pozdraví, no a včera jsem zjistila, že On tady zase bydlí
. Koukla jsem na jeho facebook a jako úvodní fotku má POBYTOVOU KARTU RODINNÉHO PŘÍSLUŠNÍKA. Nikoho v ČR nemá, jen ji. Znamená to, že se vzali? Nebo je i jiná možnost, aby získal tento doklad? Pořád mi to vrtá hlavou. Vím, že je to její věc, ale mám o ni strach. Už nechci dostávat sms typu: Pomoc, zabije mě!!
Děkuji ![]()
Ten člověk tu může být na základě víza, jinak pobytová karta neexistuje, existuje povolení k přechodnému (modré), nebo trvalému (zelené) pobytu, to je na základě sňatku, uznání otcovství dítěte, nic víc.
@martina.se Je to modrá knížka, vypadá jako pas a je na ní napsáno Pobytová karta rodinného příslušníka občana evropské unie. Takže to je povolení k přechodnému pobytu?
@Lennia jj, to je povolení k přechodnému pohybu. Nejspíš to znamená, že se vzali, ale on ještě nemá vyřízené veškeré formality. Až je vyřídí, dostane tuhle knižku zelenou, trvalý pobyt.. asi jsem Tě moc nepotěšila, že
ale bohužel, k tomuhle nejde žít jen v páru, aby měl povolen pobyt, musí k tomu mít důvod, což je to, co jsem psala v předchozím příspěvku
Jinak by tu pobýval jen na základě víza (studium, zdrav důvody, pracovní a pod.. vízum je časově omezeno a je vyznačeno v pasu)…
@martina.se No, nepotěšila jsi mě, ale moc děkuji za informace. Snad sousedka ví co dělá a nic se jí nestane…
Tak pokud je ten jeji pritel/manzel pod lekarskym dohledem a bere pravidelne leky, tak by nemusel byt problem. Zase ho nemuzes odsoudit proto, co delal, pokud to bylo ovlivneno nemoci.
No snad vse dobre dopadne.
@elchirk Oběma přeji jen to dobré…ale stejně mám o ni strach. Vím, že se to dá v pohodě léčit, ale to ten člověk musí chtít. Ubližoval jí týdny a navíc cíleně, ne v amoku. Dával si pozor, aby nebylo nic slyšet k nám a tak,..Nejvíc mě děsí, že ona nikoho kromě něj už nemá, kdyby se zase něco dělo, za kým půjde? Všichni sousedi jí pomáhali ho vystěhovat, policii už asi taky jen tak zavolat nemůže, s rodinou se stýká minimálně ![]()