Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ahoj,
Nevíte do kolika dní by mi měli zaslat rodný list dítěte abych mohla na zdravotní pojišťovnu přihlásit malou?
V porodnici říkali, že to přijde poštou, možné je těch 10 dní a asi i to, že teď byly dva dny svátky a víkend a tak to přijde až zítra… ![]()
Už si to nepamatuji jak to bylo v roce 2015 s prvním…mám tušení, že mi ho dali v porodnici a pak jsem si vzala propustku na to abych to zařídila( byli jsme tam 14 dní kvůli malému).
Ovšem v den propuštění letos 2018 mi řekli, že mi tedy přijde poštou, vidím, že nastane průšvih pokud co nejrychleji malou nenahlásím pojišťovně.
Byla bych ráda kdybych ho měla zítra ve schránce. Pustili nás v úterý, pak jsem ve středu byla se zarostlým nechtem palce na převazu a pak byly svátky státní.
Tak snad zítra rodný list dodají. ![]()
Já si ho musela vyzvedávat na matrice, nikdy sem neslyšela že by tak důležitý dokument jako je rodný list jen tak házeli do schránky ![]()
RL se vyřizuje osobně na matrice. Ještě se tam nějaké věci podepisují a zadavaji… to slyším prvně že by chodil poštou
![]()
@Smarcie @Kriss Tina
No je to divné ,ale i na internetu se dočtete v článku, že může přijít i poštou a když mi to říkali v nemocnici, jen nevím kdy ![]()
Rodný list narozeného dítěte vydá matriční úřad jednomu z rodičů:
osobně - po předložení občanského průkazu
doporučeně poštou - do vlastních rukou na uvedenou adresu
http://www.naseporodnice.cz/…orozence.php
Já ho dostala až po měsíci, na matrice byl problém. Na VZP jsem dcerku registrovala až s rodným listem a problém to nebyl. Jen jsem se s dětskou lékařkou domlouvala, aby věděla, kdy už na pojišťovně budeme.
@Smarcie píše:
RL se vyřizuje osobně na matrice. Ještě se tam nějaké věci podepisují a zadavaji… to slyším prvně že by chodil poštou![]()
u nás chodí poštou, bývá doma dřív než se vrátí žena z porodnice
Manzel sel asi dva dny po narozeni ditete ho prihlasit na matriku a dostal rodny list na pockani do ruky ![]()
@Doe_Jane Aha, tak asi u nás je menší spoždění
@Janli Juj tak snad to měsíc trvat nebude, no my jdem zítra k doktorce s obouma první na tříletou prohlídku a druhá se jde představit. a navíc já chytla přes noc rýmu a syn teď se budí s brekem a s rýmou, tak jdeme k té doktorce akorát, jen doufám, že malá to nechytí při kojení.
Otec ditete ho vyzvedaval na poste, bylo to do vlastnich rukou a bylo to jeste v dobe, kdy jsem byla v porodnici. Takze to byla rychlovka a to jsem rodila 22.12. Takze i pres svatky to slo rychle, jen uz nevim presne. Musela jsem jen na matrice nahlasit, at prijde na jeho jmeno. Hned jak ho mel, sel s tim rovnou na pojistovnu a dostal karticku pro maleho. Takze ja mela vse nachystane jeste pred prichodem z porodnice ![]()
@CoocaCola píše:
Ahoj,Nevíte do kolika dní by mi měli zaslat rodný list dítěte abych mohla na zdravotní pojišťovnu přihlásit malou?
V porodnici říkali, že to přijde poštou, možné je těch 10 dní a asi i to, že teď byly dva dny svátky a víkend a tak to přijde až zítra…Už si to nepamatuji jak to bylo v roce 2015 s prvním…mám tušení, že mi ho dali v porodnici a pak jsem si vzala propustku na to abych to zařídila( byli jsme tam 14 dní kvůli malému).
Byla bych ráda kdybych ho měla zítra ve schránce. Pustili nás v úterý, pak jsem ve středu byla se zarostlým nechtem palce na převazu a pak byly svátky státní.
Ovšem v den propuštění letos 2018 mi řekli, že mi tedy přijde poštou, vidím, že nastane průšvih pokud co nejrychleji malou nenahlásím pojišťovně.
Tak snad zítra rodný list dodají.
Tady čtu: Registrace novorozence ke zdravotní pojišťovně matky/otce dítěte je povinná a je potřeba ji provést do 8 dnů od narození. V případě, že do této doby nebude k dispozici rodný list dítěte s uvedením rodného čísla, provede se registrace co nejdříve po uplynutí lhůty osmi dnů.
Čili zřejmě - neprodleně, jakmile bude rodný list k dispozici.
Průšvih by pro tebe nastat neměl, když ještě nemáš rodný list.
My jsme museli žádat i vyzvedávat na matrice. Přitom po nás chtěli všechny dokumenty v porodnici, ale pak nám dali jen papír ať ho vyplníme a jdem na matriku zažádat o RL, pak si ho vyzvednout. Na pojišťovnu se má hlásit asi do osmi dnů, ale byla jsem se tam na to ptát pro jistotu a paní mi řekla, že se nic nedá dělat a prostě mám přijít, až budu mít rodný list.
ale asi je to všude jinak no ![]()
@Smarcie píše:
RL se vyřizuje osobně na matrice. Ještě se tam nějaké věci podepisují a zadavaji… to slyším prvně že by chodil poštou![]()
Me prisel postou
samozrejme ho vydaji jen na podpis, nehodi ho jen tak do schranky. Mala se narodila ve stredu, v sobotu nas pustili z porodnice a hned v pondeli nebo utery zvonila posta s rodnym listem. Byla jsem rada, ze nemusim s novorozencem nikam jezdit ![]()
Nechala jsem si ho zaslat poštou. Rodila jsem před 14 dny v pátek o půlnoci a v úterý už mě ho pošta přinesla
jsem z Prahy.
@podaji To já taky jsem z Prahy , takže to přijde nějak tak, prostě buď zítra pošťák zazvoní nebo zajdu na poštu, zda už nepřišel doporučený