Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj maminky potřebuji poradit. Mám syna z předešlého vztahu jeho biologický otec není zapsán v rodném listě. Ninější partner by chtěl být zapsán v RL jako otec. Kam podat žádost, nebo co je ktomu potřeba nevíte holky? Moc děkuji
Pokud v rodném listu žádný otec není, tak podle mě stačí jen zajít na matriku, a bude co hned.
Ahoj.
Vezmeš RL svého dítěte a ty i partner zajdete na matriku a tam si o to požádáte.
Oni vám to tam udělají. A pak musíš nahlásit všude změnu v RL. Teda tam kam si dávala RL svého ditěte.
@Wertheimovi.V To pouze v případě že by byl byologický otec už v rodném listě. Tak by se vedl soud o osvojení dítěte. Takhle když jdeš na matriku nikoho nezajímá jestli ten kdo se hlásí o otcovstvý je i biologický otec
@Olion píše:
@Wertheimovi.V To pouze v případě že by byl byologický otec už v rodném listě. Tak by se vedl soud o osvojení dítěte. Takhle když jdeš na matriku nikoho nezajímá jestli ten kdo se hlásí o otcovstvý je i biologický otec
Moc děkuji ![]()
Prosím o radu nemám otce v rodném listě ale přítel chce byt zapsán chtěla bych se zeptat když jsem dostala porodné budu jej muset vracet když zapíšu přítele do rodného listu strašně moc děkuji
Ano bude se to přezkoumávat, pokud má oficiální příjem a bude víc než je dovoleno, budeš to muset vrátit.
@Anonymní píše:
Prosím o radu nemám otce v rodném listě ale přítel chce byt zapsán chtěla bych se zeptat když jsem dostala porodné budu jej muset vracet když zapíšu přítele do rodného listu strašně moc děkuji
Ano budes. pokud jste pred narozenim meli prijem vetsi nez 18 tisic tak ano.
@Anonymní píše:
ano, pokud má vyšší příjmy, tak to budeš muset vracet. A nejen teď, ale i za pár let -ono to jde hodně zpětně.
Kolik je dítěti? Pokud třeba 5let tak určité nic vracet nebudeš. Nevím jaká je lhůta když zapises otce abys kvůli jeho příjmů víc jak 18tis vracet porodné. Zeptej se na úřadě
@novakova.t píše:
Kolik je dítěti? Pokud třeba 5let tak určité nic vracet nebudeš. Nevím jaká je lhůta když zapises otce abys kvůli jeho příjmů víc jak 18tis vracet porodné. Zeptej se na úřadě
celkem logicky - před 10ti lety nebyly takové pravidla, jako jsou teď - co se porodného týče..
Ted jsem četla že po 3-4letech se to už neřeší jako po měsíci po porodu