Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Dobrý večer, zajímalo by mě jestli může na matrice vyzvednout rodný list i někdo jiný než daná osoba. S přítelem bydlíme cca 40 km od matriky kde si může vyzvednout duplikat svého rodného listu, jenže kvůli práci na to nemá čas. Tak mě napadlo jestli jeho maminka s jeho občanským průkazem nemůže zažádat o rodný list a i ho vyzvednout. Nebo jaké jsou jiné možnosti?
@Celeste97 Ale museli jste tam jet zažádat? Nejde to udělat nějak aby jsme tam nemuseli ani jezdit?
Dá se zažádat myslím i písemně,zavolejte na daný úřad a zeptejte se.
Zažádáš písemně, do obálky dáš, tuším, dvě stovky na poplatek a pošlou ti ho domů poštou. Zavolej na příslušnou matriku a domluv se s nimi. Někdo jiný by ho sice vyzvednout mohl, ale musel by mít plnou moc s ověřeným podpisem.
@Clair88 píše:
@Celeste97 Ale museli jste tam jet zažádat? Nejde to udělat nějak aby jsme tam nemuseli ani jezdit?
Ano, zajedete na matriku a zažádáte o zaslání RL poštou.
@Lublrn a proč by to dělali? Pokud už budou na matrice, vystaví duplikát RL na počkání. Naštěstí lze vše po dohodě s příslušnou mazrikářkou vyřídit poštou. Nebo možná bohužel. Děsí mě jak rychle a snadno lze získat duplikát RL.
„Pokud už budou na matrice, vystaví duplikát RL na počkání.“ Aha, to mě nenapadlo.
@Clair88 píše:
Nemuseli jsme nikde žádat, automaticky přišel domů ![]()