Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
nejsem právník…ale to bych se hádala. Minimálně bych chtěla písemně, kde je dáno, že se musím zúčastnit teambuldingu bez možnosti omluvy nebo náhradního termínu, když není omluvou ani to, že v daném termínu má manželka termín porodu.
A hodila bych se marod. Aneb když to nejde po dobrém (selském rozumu), tak to holt půjde jinak
![]()
@Mar__tanka1983 píše:
nejsem právník…ale to bych se hádala. Minimálně bych chtěla písemně, kde je dáno, že se musím zúčastnit teambuldingu bez možnosti omluvy nebo náhradního termínu, když není omluvou ani to, že v daném termínu má manželka termín porodu.
A hodila bych se marod. Aneb když to nejde po dobrém (selském rozumu), tak to holt půjde jinak![]()
presne tak !
Zkusila bych v klidu, kdyby nebyla rec, den pred odjezdem neschopenku a hotovo.
@Anonymní píše:
Ahojky:-)Potřebuji radu, termín porodu mám 25.září. Chceme s přítelem, aby byl se mnou u porodu. A jak se vrátím z nemocnice, chce si vzít týden rodičovské dovolené. Zaměstnavatel mu nařídil povinné školení od 23.-27.září. O školení se nejedná, ale spíš stmelení pracovního týmu. Jedou na Slovensko, mají tam v programu výlet na kolech, túry, golf atd.. Může to odmítnout? On mu tvrdí, že musí a hotovo
předběžně bych nahlásila, že je pravděpodobné, že budu z důvodu porodu partnerky nepřítomen a s nikým bych nedebatovala. Většinou je to všechno povinné, ale když tam půlka lidí není, tak to nikdo neřeší. Já tydle akce nesnáším. Ale o mě se to už ví, tak mou účast nikdo neočekává. ![]()
@Anonymní píše:
Ahojky:-)Potřebuji radu, termín porodu mám 25.září. Chceme s přítelem, aby byl se mnou u porodu. A jak se vrátím z nemocnice, chce si vzít týden rodičovské dovolené. Zaměstnavatel mu nařídil povinné školení od 23.-27.září. O školení se nejedná, ale spíš stmelení pracovního týmu. Jedou na Slovensko, mají tam v programu výlet na kolech, túry, golf atd.. Může to odmítnout? On mu tvrdí, že musí a hotovo
Muzes porodit driv anebo pozdeji.
Nicmene narozeni ditete je vyjinecna rodinna udalost, a zamestnavatel by mel brat ohledy. Pokud mu nechteji vyjit vstric, tak je tam ve vztazich neco spatne
Stavet se na zadni bych ale nedoporucila. Aby casem nemusel hledat nove zamestnani.
Tady je to popsané, tak záleží, jak to budou mít pojaté. Ale pokud je to jako školení, pak těžko může odmítnout.
https://www.e15.cz/…plni-1337596
@Mar__tanka1983 píše:
A hodila bych se marod. Aneb když to nejde po dobrém (selském rozumu), tak to holt půjde jinak![]()
Tak nějak. Jinak hodně záleží na vztazích, ale neumím si představit, že by u nás někdo s vážnou tváří řekl, že prostě týpek pojede povinně jezdit na kole, zatímco manželka v čr sama rodí. To by mě fakt stmelilo
pokud ovšem ten přístup takový je, je dost možné, že se mu pak budou v práci mstít… nemocenská totiž asi každému hned dojde.
Tak zaprvé bych chtěla od zaměstnavatele vidět přímo zákon či paragraf, kde je napsáno, že něco takového musím. Tady k tomu něco máš, určitě najdeš na netu další : https://finance.idnes.cz/…dnikani.aspx?…. Školení je to pokud se jedná o prohlubování kvalifikace a když je to v jiném městě, tak musí zaměstnanec souhlasit s pracovní cestou, z čehož vyplývá, že nemusí nic ![]()
Tak ten termín porodu je prostě orientační. Třeba to ani nebudete řešit, když porodíš, až skončí to školení.
„tak musí zaměstnanec souhlasit s pracovní cestou“ vy musíte být hodně mladá (asi ještě studentka). Já jsem zažil, že zaměstnavatel zrušil kolegyni dovolenou ve Španělsku, jiný můj známý nedostal volno na promoci syna. Když se nedomluví a on zůstane bez dovolení doma, tak to může mít vážné následky, třeba i Áčko a při více i vyhazov. Jinak radit někomu hodit se marod? Přece není tak hloupý, aby to nevěděl.
@Lublrn No bohužel hodně mladá nejsem
, ale jsem schopná hledat na netu a případně se zeptat na příslušných místech. Při promoci dítěte nárok na volno není, zrušit dovolenou může, ale ne jen tak, tam jsou pro to taky nějaká pravidla. Co se ti nelíbí na tom, že musí zaměstnanec souhlasit s pracovní cestou?
@Lublrn píše:
„tak musí zaměstnanec souhlasit s pracovní cestou“ vy musíte být hodně mladá (asi ještě studentka). Já jsem zažil, že zaměstnavatel zrušil kolegyni dovolenou ve Španělsku, jiný můj známý nedostal volno na promoci syna. Když se nedomluví a on zůstane bez dovolení doma, tak to může mít vážné následky, třeba i Áčko a při více i vyhazov. Jinak radit někomu hodit se marod? Přece není tak hloupý, aby to nevěděl.
pro takového zaměstnavatele bych nepracovala. Bez ohledu na věk.
@kontramatka Já vždycky žasnu, co si nechají lidi všechno líbit. Jednou je zákoník práce, tak se má dodržovat a hotovo. A nepustit zaměstnance na promoci dítěte je fakt hnusný, neumím si představit důvod, proč by to nešlo. Vždycky tě může někdo zastoupit atd.
@Monchichik A neni to nahodou tak, ze souhladit muzi pouze zamestnane pecujici o dite do 8 lez, ostatnim to muze byt narizeno?