Rodný list - změna

327
15.11.06 12:43

Rodný list - změna

Ahjoj holky,
potřebovala bych krapet poradit. Před půl rokem od nás odešel malého tatínek a já už mám za sebou konečně soud a malého svěřeného do péče. Ale jeho rodiče to nemohou přenést přes srdce a vyhrožují mi a podoné ohavotiny provádějí na mou stranu. On tatínek není tedy pozadu. Téhle rodině absolutně nejde o malého,ale o ty prachy,které mi má otec dávat. Tak se chci zeptat, je možné ještě nějak legálně změnit rodný list, aby tam nebyl otec uveden? Abych tam byla jen já. S otcem by myslím problém nebyl a souhlasil by, to víte placení výživného je pro něj tak hrozné, že je ochoten přistoupit k takovéhle věci. Jestli mi některá poradíte, budu vám moc vděčná. Pro těch pár kaček si nenechám ubližovat ani od něj, ani od jeho povedených rodičů. Díky věrka
P.S. přeji vám aby jste nikdy nenarazli na takové hnusné podrazáky jako já :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10813
15.11.06 12:50

rada ych Ti poradila-jsem v podone situaci-taky se na nas vykasal-yla jsem ve ctvrtem mesici-ale do RL se uvestnedal tak to budem resit soudne-ja naopak na vyzivnem trvam-nevim proc bych mu to mela ulehcovat-takze neporadim-jen jsem chtela rict,ze Ti drzim palce at jsi hlavne s prckem spokojena a at casem najdes nekoho kdo si Te-vas-zaslouzi vic :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1403
15.11.06 12:57

Myslim, ze zmena by snad mela byt mozna, pokud by s tim souhlasil i otec, ale jista si nejsem, zkus zavolat k vam na matriku, tam ti to reknou.
preju hodne stesti a nenech se od nich otravit
 Kacica

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Radina
15.11.06 12:59

Ouuuu, to je odvaha, nechat si vyškrtnout otce dítěte z rodného listu. Nevím jestli to jde, my jsme synovi jen měnili příjmení a byly kvůli tomu hezké tahanice a spousta běhání po úřadech. Rozhodně bych neslevovala a nechala ho v rodném listě zapsaného jako otce a jen ať hezky platí. To jsi jako syna zplodila sama? Otec u toho nebyl? I kdyby mi chlap 100× denně tvrdil, že to byla chyba, mít dítě…jo, za chyby se platí a to doslova. Dobře si to rozmysli. U tebe jistě hraje úlohu tchýně a tchán a jejich kecy, ale nenechávej se zlomit, jako bývalá svobodná maminka ti radím z vlastní zkušenosti a nejspíš nebudu sama. A jestli ty peníze nechceš, ukládej je synovi na účet, až bude studovat, určitě se vám budou hodit. Dobrá každá stovka. My výživnému říkáme „příspěvek na boty“ :lol: právě podle toho, co mi moje máma řekla, když jsem váhala, jestli se vůbec o výživné mám soudit. Říkala jenom si to nech napsat, každý měsíc může mít kluk nové boty!!! A měla pravdu. Ne že kupujeme každý měsíc nové boty, ale v rodině se 2 dětma se výživné hodí :wink:

A ještě jedna věc, jestli ti můžu samozvaně poradit. Proč bys věc, na které budeš škodná, měla vyřizovat ty? Ty se staráš o dítě a budeš si vyběhávat po úřadech zproštění odcovství a tím i ztrátu výživného? Pokud už na vyškrtnutí bejvalého manži z rodného listu přistoupíš (kdoví jestli to vůbec jde?) a budeš chtít mít pokoj od jeho rodiny i od něho samotného, tak ať si to vyběhá on a ty to podepíšeš,ne? Proč by to mělo být na tobě?! :wink: :wink: :wink:

• Citovat
  • Upravit
5137
15.11.06 13:55

Bez otce

Myslím, že jde vymazat otce z rodného listu. Ale POZOR! je to nevratné! Pokud se za měsíc rozhodneš jinak, budeš mít smůlu!!! Dobře si to rozmysli, protože ztratíš definitivně nárok na výživné a cokoli jiného.

Musela bys dojít na matriku a tam prohlásit, že jsi v době, kdy bylo dítě počato, spala i s jiným mužem a že jste s mužem uvedeným v rodném listě zjistili, že on otcem není. Museli byste tam tedy dojít oba najednou.

Připrav se ovšem na to, že na tebe budou koukat jako na blázna . Je možné, že prohlásí, že matrika se k tomu necítí oprávněná a pošlou vás na okresní soud. Tam zajděte za některou ze soudních tajemnic a řekněte totéž.

Na takové rozhodnutí je, myslím, nějaká lhůta. Snad půl roku po narození dítěte? :roll: Nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
243
15.11.06 14:29

Veverko, jsou to nervy, to je jasné, ale pokud nejste opravdu dobře finančně zajištění, raději zkus překonat ty začátky, než se to celé zaběhne a rodinka dělá peklo, a trvat na tom, ať ti platí výživné. Teď se ti možná zdá, že by bylo lepší to nějak vydržet s míň penězma, ale prcek bude čím dál náročnější a každá kačka dobrá :) A že jsou to opravdu dlouhá léta, kdy se pak počítá, jestli spíš nové boty, nebo mu zaplatíš plavání… :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17718
15.11.06 14:49

ahoj,

já si naopak myslím, že NELZE otce vymazat z rodného listu !!! a to ani s jeho souhlasem. muselo by totiž tomu předcházet řízení o popření otcovství ( podáním žaloby na přísl. soud). ale pochybuji dle tvého dotazu, že není biologickým otcem. můžeš ale požádat soud o zbavení otce rodičovské zodpovědnosti nebo o zákaz styku- na základě vážných důvodů. To nezbavuje otce vyž. povinnosti k nezl. Pokud by ti soud vyhověl, znamenalo by to, že by se otec nemohl s dtětem stýkat apod.

POkud se někdy provdáš, tak pak také může tvůj manžel se souhlasem otcem uvedeným v RL požádat o osvojení.To pak zbavüje biolog. otce vyž. povinnosti.

Irias

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
506
15.11.06 15:19

Veverko,

byla jsem před mateřskou stážistka na matrice a musím říct, že Irias má pravdu. Ale raději si na matriku zajdi a přeptej se. Každopádně je to těžké rozhodování. Přeji Tobě i Tvému děťátku, aby jste od teď měli jen štěstíčko a žádné trápeníčko!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2114
15.11.06 16:32

Co vím tak nelze vymazat otce z RL. Alimenty jsou peníze pro dítě ne pro matku v tvém případě a žádný soud otce placení alimentů nezbaví protože je to v zájmu dítěte (krom toho by ti pak museli stoupnout sociální dávky a proč by to měl platit stát místo otce který je schopný, tak to je). Na jakékoli změny ohledně otcovství je lhůta půl roku od narození ale i tak nejde v této lhůtě přijít a říct už nechci být otcem. Tato lhůta je proto např. když sou pochybnosti o otcovství atd. (znám případ kdy otec zjistil že není biologickým otcem, to se prokázalo i u soudu u testů ale i tak nebyl zbaven otcovské povinnosti-placení alimentů protože biologický otec nebyl oficiálně znám a bylo v zájmu dítěte aby mělo výživné). Irias ti radila požádat o zakázání styku, to jde ale k tomu musí být závažné důvody, když někde uvedeš že ti vyhrožují nebude to pádný důvod nejdříve si myslím bys to musela prohnat přes policii že tě ohružují a tak a to alespoň několikrát (v tomdle státě) a až pak s tím k soudu. Takže je jen způsob jak změnit jméno otce v RL a to je osvojení manželem ale to je pro tebe momentálně neproveditelné a i tak to není jednoduché ale říkáš že by s tím vším malého otec souhlasil takže jednou to třeba budeš mít v tomto případě jednoduchý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
551
15.11.06 18:30

Nepřišla by v případě „výmazu“ (obejití) otce o jakékoli sociální dávky? Někde jsem slyšela, že když se matka nesoudí o alimenty, tak jí stát nic nedá, neboť nevyčerpala všechny možnosti zajištění dítěte.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2733
15.11.06 19:02

Veverko, blbá situace…:/
ale souhlas s tím,co napsala Sany…myslím, že to nejde, neb jde o zájem dítěte…
navíc určitě žádáš o soc. dávky (nemyslím SSP-to sama víš jak to je :) ) ale o dávky soc. péče (do ŽM) a o ty bys přišla, oni naopak ty matky, které otce neuvedly, a chtějí být doplácené, nutí, aby otce uvedly -pokud nemají závažný důvod-např. dítě po znásilnění…

Takže ti přeji pevné nervy, ale myslím, že to opravdu nejde, bohužel…:/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2114
15.11.06 19:15

Elinda: je to tak. Ale hloubějc do toho nevidím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
327
16.11.06 12:04

Holky moc díky. O dávky takové ty doplácečky do životního minima nežádám, nevím,je mi to hloupé,když vlastně s těma ženskýma jsem pracovala v jedné budově, jen na té druhé sociálce. Kdyby šlo zakázat styk s dítětem, tak bych to ráda udělala, stejně je to jen póza, že mají malého rádi. Jinak by se mnou nemohli takhle jednat před malým a už vůbec na mě ječet. On tatínek není o moc lepší. Je mi líto, že nejde vymyzat z rodného listu, ale snad se to časem srovná a přestanou mi dělat peklo. Zatím vesele pokračují. :? Hezký den vám všem věrka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2733
16.11.06 12:17

Věrko, pokud by ti dávka do ŽM vyšla, tak proč ne? určitě nemáš peněz nazbyt…taky jsem před MD pracovala na soc.odboru-nejprve právě dávky do ŽM, pak na OSPOD, a nemyslím si, že by se někdo blbě koukal na někoho známého…naopak-přímo naše kolegyně měla ještě většího exmanžela psychopata ažádala občas o jednorázovky atd…Prostě pokud by ti to vyšlo, tak proč nepožádat?maximálně budou drby, ale ty jsou vždycky…Přeju ti pevné nervy, snad se to časem zklidní…K.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Adella
29.12.10 20:25

Ahojky,jsme v podobné situaci a tak jsem si sehnala nějaké informace..Pokud otec soouhlasí tak to jde,pokud ne musela bys udat u soudu nějaký důvot,neplatí výživné,špatná péče..Přeji Ti hodně štěstí a aby Ti to všechno dobře dopadlo :-)

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová