Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@kve-tinka píše:
Zítra pediatr, měla už někdy laryngitidu?
Ne, ona právě ještě nic neměla, občas vodnatou rýmu a teploty z růstu zubů, ale nemocná vůbec.
Ještě doplním, že má zelenou rýmu, kýchá.
V klidu, u covidu byl problém že horečka nešla srazit. Navíc u malých dětí je velmi lehký průběh. Pokud jste vyloženě nebyli v rizikové oblasti nebo nebyli v kontaktu s někým, u koho se nákaza potvrdila, tak nestresujte. My máme za poslední týden to samé, obě holky i manžel postupně skončili na atb. Normálně jsem zavolala pediatrovi, že chci hlavně poslech, aby to nesedlo na průdušky. Bohužel v Česku ještě dobíhá chřipková/ virová sezóna
Pokud tak pěkně zabrala na srážení teploty, opravdu zítra volat standardně pediatra a objednat se - za podmínky ne riziková oblast, ne kontakt s nakaženým.
@Anonymní píše:
Ne, ona právě ještě nic neměla, občas vodnatou rýmu a teploty z růstu zubů, ale nemocná vůbec.
Jo, navíc u covidu není rýma. Treba tady je pěkné popsáno a někde jsem i zahlídla přehledný rozcestník dle symptomů https://www.irozhlas.cz/…03111826_aur
Ryma neni priznakem koronaviru. Zitra bych zasla k pediatricce, do te doby na horecku nurofen nebo paralen (pokud horecka neklesa, lze stridat po 4 hodinach), rychleji zabiraji cipky nez sirup.
@ovetru píše:
Ryma neni priznakem koronaviru. Zitra bych zasla k pediatricce, do te doby na horecku nurofen nebo paralen (pokud horecka neklesa, lze stridat po 4 hodinach), rychleji zabiraji cipky nez sirup.
Ja bych pediatrovi nejdriv zavolal.
Lide by se meli chovat rozume a nebehat s kazdou teplotkou a kaslikem k doktorovi nebo volat na hygienu a dozadovat se testu.
Aby se nepretezoval zdravotnicky personal a technicke kapacity kvuli kravinam a osetreni, testy se dostalo skutecne tem potrebnym.
@Svistice píše:
Ja bych pediatrovi nejdriv zavolal.
Lide by se meli chovat rozume a nebehat s kazdou teplotkou a kaslikem k doktorovi nebo volat na hygienu a dozadovat se testu.
Aby se nepretezoval zdravotnicky personal a technicke kapacity kvuli kravinam a osetreni, testy se dostalo skutecne tem potrebnym.
Zakladatelka ale uvadi, ze jeji dite je takto nemocne prvne. Mam trochu starsi deti, podobne kasle s rymou a teplotou uz parkrat mely, tak vim, po cem shruba v lekarnicce sahnout, nez k doktorce jdeme (a taky se nase lekarnicka od prichodu potomstva znacne obohatila :-/ ). Taky ale vim, ze mladsi to hodne rychle klesa na prudusky a navsteva lekare je pak nezbytna.
A o dozadovani se testu jsem nic nepsala, naopak jsem uvedla, ze ryma priznakem koronaviru neni.
Nevolala bych nikam na hygienu proboha! ( pokud jste teda nebyli v rizikovy oblasti) zitra bych nejdriv zavolala pediatrovi a bud vam rekne prijde nebo vyckejte. Nehledala bych za vsim koronu..
My máme všeobecně instrukce od doktorky, přijít, až když horečka trvá 3 dny, srážet ji antipyretiky. První či druhý den se stejně kolikrát moc nepozná, o jaké onemocnění se jedná. Výjimkou jsou jen opravdu malá miminka cca do půl roku. Poslední týden vydala nařízení, že se každý musí dopředu hlásit telefonicky.
@Anonymní píše:
je nachlazená
pokud teploty budou trvat dýl jak tři dny k pediatrovi.
Na hygienu nevolej, pokud má zelenou rýmu, tak to není virové, ale bakteriální - takže nějaký normální zánět dýchacích cest.
Srážej jí horečku (ne zvýšenou teplotu), udrž ji v klidu, lej do ní teplý čaj a případně ovoce nebo nějaký vitamín C a počkej jak se to vyvine. Pokud to v pondělí bude horší než dnes, volej pediatrovi.
Volat na hygienu je v současné době prakticky zbytečné a to i pokud člověk má reálnou šanci na nakažení covid-19, protože ta logistika se ještě musí dobudovat.
Zůstaňte doma, dodržujte hygienu, zejména ten z rodiny, kdo ven bude vycházet - ať se jí k tomu nepřidá nějaká sekundárn infekce.
Dobré ráno,
Moje skoro rok a půl letá dcera v noci dostala horečku-nad 39, srazila jsem nurofenem a dala obklad. Do 20 minut to zabralo a usnula. Od rána je v pohodě hraje si, jí normálně. Ale dost ošklivě kašle suchý až astmatický kašel. Rozmýšlím, zda volat na hygienu nebo na urgent. Co myslíte, jak byste se zachovaly? Díky moc za reakce.